Showing 2441–2460 of 5927

Q2441.What does SQL stand for?

Easy
A Simple Query Language
B Structured Query Language
C Standard Query Language
D Synchronized Query Language
General MCQs PPSC 2025

Correct Answer: B

Q2442.What does ISR stand for?

Easy
A Internal Service Routine
B Interrupt Service Routine
C Integrated Service Routine
D Input Service Routine
General MCQs PPSC 2025

Correct Answer: B

Q2443.How many bits are used in an IPv6 address?

Easy
A 128 bits
B 32 Bits
C 128 Bits
D 256 bits
General MCQs PPSC 2025

Correct Answer: A

Q2444.How do you declare an integer variable in C++?

Easy
A x int,
B int 25;
C int x
D integer x;
General MCQs PPSC 2025

Correct Answer: C

Q2445.Which layer of the OSI model is responsible for supporting congestion control in a network?

Easy
A Transport Layer
B Physical Layer
C Network Layer
D Data Link Layer
Sports GK PPSC 2025

Correct Answer: A

Q2446.What does SSL stand for?

Easy
A Standard Secure Layer
B Secure Socket Layer
C Secure Service Layer
D System Security Layer
General MCQs PPSC 2025

Correct Answer: B

Q2447.What does DOM stand for?

Easy
A Document Online Management
B Document Object Model
C Digital Object Management
D Data Operations Model
General MCQs PPSC 2025

Correct Answer: B

Q2448.The sum of the ages of a son and a father is 64. After 4 years the age of father will be three times that of his sons. The age of the father is?

Easy
A 54
B 44
C 48
D 50
General MCQs PPSC 2025

Correct Answer: D

Q2449.Who completely defeated the Mongols in India?

Easy
A Ahmad Shah Abdali
B Zahir-ud-Din Babur
C Sultan Alauddin Khilji
D Sher Shah Suri
General MCQs PPSC 2025

Correct Answer: C

Q2450.he Suri tribe belongs to which region?

Easy
A india
B South Africa
C Syria
D Afghanistan
General MCQs PPSC 2025

Correct Answer: D

Q2451.The Giza Pyramids are located in?

Easy
A Egypt
B Iraq
C Jordan
D Saudi Arabia
International Cities & Capitals PPSC 2025

Correct Answer: A

Q2452.Mathnawi Hadiqat-ul-Haqiqat was composed by?

Easy
A Sanai Ghaznavi
B Farrukhi Sistani
C Amir Moezzi
D Abu Shakoor Balkhi
General MCQs PMS 2025

Correct Answer: A

Q2453.Urfi Shirazi came to the subcontinent during the reign of?

Easy
A Khiljis
B Ghaznawids
C Mughals
D Lodhis
General MCQs PMS 2025

Correct Answer: C

Q2454.Diwan-e-Shams belongs to?

Easy
A Shams Tabrizi
B Rumi
C Anwari
D Sa'adi
General MCQs PMS 2025

Correct Answer: B

Q2455.Mathnavi-e-Ma'navi belongs to?

Easy
A Rumi
B Amir Khusrow
C Hafiz
D Urfi
General MCQs PMS 2025

Correct Answer: A

Q2456.Who narrated Shahnameh even before?

Easy
A Rudaki Samarqandi
B Daqiqi Tusi
C Masud Saad Salman
D Farrukhi Sistani
General MCQs PMS 2025

Correct Answer: B

Q2457.Umar Khayyam belonged to?

Easy
A Samanaids period
B Ghaznawids Period
C Saljuques Period
D Safvids Period
General MCQs PMS 2025

Correct Answer: C

Q2458.Naziri Nishapuri came to the sub-continent during the reign of?

Easy
A Khiljis
B Ghazanwids
C Mughals
D Lodhis
General MCQs PMS 2025

Correct Answer: C

Q2459.The author of Boof-e-Koor is ?

Easy
A Bedil
B Nizami Uroazi
C Nasir Khusrow
D Sadia Hidayat
Books, Authors & Literature PMS 2025

Correct Answer: D

Q2460.Allama Iqbal's first book of Persian poetry was named?

Easy
A Zaboor-r-Ajam
B Armaghan-e-Hijaz
C Asrar-e-Khudi
D Payam-e-Mashriq
Books, Authors & Literature PMS 2025

Correct Answer: C