Showing 3041–3060 of 5927

Q3041.Composition of water was discovered by ?

Easy
A George Lemaitre
B Benjamin Franklin
C Henry canvidish
D None of these
International Organizations PPSC 2025

Correct Answer: C

Q3042.IMF founded in

Easy
A 1943
B 1944
C 1945
D 1946
International Organizations PPSC 2025

Correct Answer: B

Q3043.Cunningham Clock tower is in:

Easy
A Quetta
B Gujrat
C Peshawar
D Lahore
Important Places & Landmarks PPSC 2025

Correct Answer: C

Q3044.To pay through the nose means:

Easy
A to pay unreasonably high prices
B to pay less
C to reduce the price
D None of these
General MCQs PPSC 2025

Correct Answer: A

Q3045.First battle of Panipat fought in which year?

Easy
A 1521
B 1526
C 1523
D 1529
General MCQs PPSC 2025

Correct Answer: B

Q3046.In Punjab the forced established against narcotics named as?

Easy
A civilian narcotics force
B Counter Narcotics Force CNF
C Narcotics force
D None of these
General MCQs PPSC 2025

Correct Answer: B

Q3047.Who is considered the founder of modern number theory?

Easy
A Pierre de Fermat
B Pere Cane
C Federer de
D None of these
General MCQs PPSC 2025

Correct Answer: A

Q3048.Extension of Graphic card are:

Easy
A PEG (.jpg),
B PNG (.png)
C GIF (.gif)
D All of these
General MCQs PPSC 2025

Correct Answer: D

Q3049.Hot Air Balloon was invented by

Easy
A Joseph-Michel Montgolfier (1740 – 1810)
B Jacques-Étienne Montgolfier (1745 – 1799)
C Both
D None of these
Inventions & Discoveries PPSC 2025

Correct Answer: C

Q3050.Aag ka darya written by:

Easy
A Qurratulain Hyder
B Khadija Mastor
C Banu Qudsia
D None of these
General MCQs PPSC 2025

Correct Answer: A

Q3051.Altaf Husain Hali wrote "musadas" on the request of

Easy
A Sir Syed Ahmad Khan
B Sir Agha Khan
C Ghulam Abbas
D None of these
Books, Authors & Literature PPSC 2025

Correct Answer: A

Q3052.CM of GB is:

Easy
A Maryam Nawaz Sharif
B Ali Amin Gandapur
C Murad Ali Shah
D Amjad Hussain Azhar
General MCQs PPSC 2025

Correct Answer: D

Q3053.UN human Refugee head office is in:

Easy
A Geneva, Switzerland
B California, USA
C Paris, France
D None of these
General MCQs PPSC 2025

Correct Answer: A

Q3054.The first generation of computers used:

Easy
A Transistors
B Microprocessors
C Vacuum Tubes
D Integrated Circuits
General MCQs PPSC 2025

Correct Answer: C

Q3055.One nanometer is equal to:

Easy
A 10⁻⁶ meters
B 10⁻⁹ meters
C 10⁻³ meters
D 10⁻¹² meters
General MCQs PPSC 2025

Correct Answer: B

Q3056.Passive Voice of "Sajid gave the beggar an old shirt":

Easy
A An old shirt was given to Sajid by the beggar.
B An old shirt was given to the beggar by Sajid.
C The beggar was gave an old shirt by Sajid.
D An old shirt was gave to the beggar by Sajid.
General MCQs PPSC 2025

Correct Answer: B

Q3057.Complete the series: 1, 1, 8, 4, 27, 9, ?, ?

Easy
A 36
B 64
C 81
D 125
General MCQs PPSC 2025

Correct Answer: B

Q3058.Hazara University is located in which city?

Easy
A Abbottabad
B Mansehra
C Peshawar
D Swat
International Cities & Capitals PPSC 2025

Correct Answer: B

Q3059.The Dyarchy system introduced in British India was based on:

Easy
A Centralization of power
B Martial law
C Religious division
D Provincial autonomy
General MCQs PPSC 2025

Correct Answer: D

Q3060.In which year was the zipper invented?

Easy
A 1851
B 1893
C 1905
D 1923
Inventions & Discoveries PPSC 2025

Correct Answer: B