Showing 4081–4100 of 5927

Q4081.Which of the following is the first step in starting the research process ?

Easy
A Survey of related literature
B Identification of problems
C Searching sources of information to locate problems
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: B

Identification of problems is the first step in starting the research process.

Q4082.Who presented four types of of Sociology :

Easy
A Soroken
B Spencer
C Emile
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: C

Emile is the correct factual response to “Who presented four types of of Sociology :”.

Q4083.Who put forward psycho _analytical theory of crime ?

Easy
A Sigmund Freud
B Alfred Adler
C Karan Horney
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: A

Sigmund Freud is the correct factual response to “Who put forward psycho _analytical theory of crime”.

Q4084.Medical social work is related to :

Easy
A Health and care
B Social and preventive medicine
C Social group work
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: A

Health and care is the correct factual response to “Medical social work is related to :”.

Q4085.Aim of social research is :

Easy
A Theoretical
B Utilitiarian
C Both A and B
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: C

Both A and B is the correct factual response to “Aim of social research is :”.

Q4086.Ibn Khaldun presented the idea of sedentary and nomadic through these term he shows :

Easy
A Symbolic loss
B Metabolic loss
C Invitable loss
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: C

Invitable loss is the correct factual response to “Ibn Khaldun presented the idea of sedentary and nomadic through these term he shows :”.

Q4087.a characteristic feature of a rural community is

Easy
A Formal relationship
B Community sentiment
C Rational will
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: A

A characteristic feature of a rural community is Formal relationship.

Q4088.The spread of the beliefs and social activities of one culture to different ethnicities , religions , nationalities is known as :

Easy
A Cultural diffusion
B Cultural lag
C Cultural diversity
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: A

Cultural diffusion is the correct factual response to “The spread of the beliefs and social activities of one culture to different ethnicities, religions, nationalities is known as :”.

Q4089.A rural area people took number of years to accept the use of mobile phones .it is

Easy
A Acculturation
B Cultural lag
C Cultural diversity
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: B

A rural area people took number of years to accept the use of mobile phones.it is Cultural lag.

Q4090.Cultural change process is :

Easy
A Inventions
B Discoveries
C Experiment
D All of these
International Organizations PPSC 2022

Correct Answer: D

All of these is the correct factual response to “Cultural change process is :”.

Q4091.In order for a variable to be measured , a research must provide an ?

Easy
A Operational defination
B Quantitative theorem
C Hypothesis
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: A

Operational defination is the correct factual response to “In order for a variable to be measured, a research must provide an”.

Q4092.If one dependent variable is after independent variable and before dependent variable is called :

Easy
A Dependent Variable
B Intervining variable
C Extraneous variable
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: B

Intervining variable is the correct factual response to “If one dependent variable is after independent variable and before dependent variable is called :”.

Q4093.Civil welfare rights roots trace back to :

Easy
A Humanity
B Humanism
C Religion
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: B

Humanism is the correct factual response to “Civil welfare rights roots trace back to :”.

Q4094.Who defined " Sociology as the science of social phenomena subject to natural and invariable laws ? :

Easy
A Kari Marz
B August Comte
C Max Weber
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: B

August Comte is the correct factual response to “Who defined " Sociology as the science of social phenomena subject to natural and invariable laws ? :”.

Q4095.The reasoning that uses specific observations to construct general principles is

Easy
A Inductive
B Deductive
C Both A and B
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: B

The reasoning that uses specific observations to construct general principles is Deductive.

Q4096.The reasoning that uses general principle to predict specific results is called

Easy
A Inductive
B Deductive
C Both A & B
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: A

The reasoning that uses general principle to predict specific results is called Inductive.

Q4097.Who first introduced the notion of anomie into sociology ?

Easy
A Comte
B Durkheim
C Marz
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: B

Durkheim is the correct factual response to “Who first introduced the notion of anomie into sociology”.

Q4098.Social welfare administration is one of the

Easy
A Methods in social work
B Public act
C Public administration
D None of the above
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: C

Public administration is the correct factual response to “Social welfare administration is one of the”.

Q4099.Common place in village which is used for commonly village is called :

Easy
A Pasture
B Charagah
C Land
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: B

Charagah is the correct factual response to “Common place in village which is used for commonly village is called :”.

Q4100.If speed of inventions decreases then culture hang

Easy
A High
B Abnormal
C Low
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: C

Low is the correct factual response to “If speed of inventions decreases then culture hang”.