Showing 4101–4120 of 5927

Q4101.Who created the term Verstehen ;p

Easy
A Karl Marx
B Max Weber
C Wihelm Dilthey
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: B

Max Weber is the correct factual response to “Who created the term Verstehen ;p”.

Q4102.An upward shift in social class is called :

Easy
A Upward mobility
B Social customs
C Social mobility
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: A

Upward mobility is the correct factual response to “An upward shift in social class is called :”.

Q4103.Survey is used in which research method :

Easy
A Quantitative
B Qualtitative
C Both A & B
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: C

Both A & B is the correct factual response to “Survey is used in which research method :”.

Q4104.Who wrote the book sociology imagination

Easy
A Hans Gerth
B C Wright Mills
C Talcott Persons
D None of these
Books, Authors & Literature PPSC 2022

Correct Answer: B

C Wright Mills wrote the book sociology imagination.

Q4105.Which of the following is considered a white collar crime ?

Easy
A Consumer Fraud
B Income Tax evasion
C Bribery
D All of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: D

All of these is considered a white collar crime.

Q4106.Differential association theory was developed by sociologist

Easy
A Gunnar Myrdal
B Herbert Spencer
C Edwin Sutherland
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: C

Edwin Sutherland is the correct factual response to “Differential association theory was developed by sociologist”.

Q4107.Which of the following basic needs of human beings are fulfilled by social institutions ?

Easy
A Shelter
B Food
C Personality development
D All of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: D

All of these is the correct factual response to “Which of the following basic needs of human beings are fulfilled by social institutions”.

Q4108.Which institution fulfill society basic needs :

Easy
A Emegency Unit
B Social Institution
C Protective care center
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: B

Social Institution is the correct factual response to “Which institution fulfill society basic needs :”.

Q4109.Feminist Research aims at :

Easy
A Study of Womens education
B Addressing women`s issue with women `s perspective
C Promotion of women research scholars
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: B

Addressing women`s issue with women `s perspective is the correct factual response to “Feminist Research aims at :”.

Q4110.Research through one person to next and next is called

Easy
A Survey
B Snowball sampling
C Clinical trials
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: B

Research through one person to next and next is called Snowball sampling.

Q4111.Ibn Khaldun gave the concept of :

Easy
A Conflict
B Structural
C Functional
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: A

Conflict is the correct factual response to “Ibn Khaldun gave the concept of :”.

Q4112.Movement of Individuals , families and groups on the basis of hierarchy or stratification is called :

Easy
A Social Stratification
B Social Movement
C Social mobility
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: C

Social mobility is the correct factual response to “Movement of Individuals, families and groups on the basis of hierarchy or stratification is called :”.

Q4113.Sociological perspective means

Easy
A Understanding Human behavior in broader context of society
B Understanding Human behavior in narrower context of society
C Both A & B
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: A

Sociological perspective means Understanding Human behavior in broader context of society.

Q4114.Farmers in villages do

Easy
A Plough wings and harvest
B Watering and crops
C Both A & B
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: C

Both A & B is the correct factual response to “Farmers in villages do”.

Q4115.Who wrote first textbook on rural sociology :

Easy
A John M .Gillette
B Wallace Olsen
C Kenneth P.Wilkinson
D None of these
Books, Authors & Literature PPSC 2022

Correct Answer: A

John M.Gillette wrote first textbook on rural sociology :.

Q4116.Causes of emergence rural sociology If farmer production low he will

Easy
A Survive
B Produce more
C Domestic consumption
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: C

Domestic consumption is the correct factual response to “Causes of emergence rural sociology If farmer production low he will”.

Q4117.The farmer priority is :

Easy
A Subsistence
B Commercial
C Both A & B
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: C

Both A & B is the correct factual response to “The farmer priority is :”.

Q4118.Shifting of labor from rural to urban is become :

Easy
A Exeeds
B Scarcity
C Normal
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: A

Exeeds is the correct factual response to “Shifting of labor from rural to urban is become :”.

Q4119.The village economy is based on :

Easy
A Agriculture
B Animals
C Industry
D None of these
World Economy & Finance PPSC 2022

Correct Answer: A

Agriculture is the correct factual response to “The village economy is based on :”.

Q4120.In villages for health government provide :

Easy
A Dispensaries
B Primary health unit
C Rural health center
D None of these
World Politics & Government PPSC 2022

Correct Answer: C

Rural health center is the correct factual response to “In villages for health government provide :”.