Showing 4281–4300 of 5927

Q4281.Council of Islamic Ideology has how many seats for women:

Easy
A 1
B 2
C 3
D 4
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: A

01 is the correct factual response to “Council of Islamic Ideology has how many seats for women:”.

Q4282.Mujahideen declared jihad against India in Kashmir in.

Easy
A 1974
B 1989
C 2004
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: B

1989 is the correct factual response to “Mujahideen declared jihad against India in Kashmir in.”.

Q4283.Welfare administration is referred to:

Easy
A Translating social policies into a welfare progrtam
B Method of policies governance
C System of administration for social welfare
D All of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: D

All of these is the correct factual response to “Welfare administration is referred to:”.

Q4284.The Presiding officer of the US Senate is:

Easy
A The President
B The vice-President
C Chairman senate
D Attorney General
World Politics & Government PPSC 2022

Correct Answer: B

The vice-President is the correct factual response to “The Presiding officer of the US Senate is:”.

Q4285.The most powerful feature in parliamentary form of Government is:

Easy
A Rule of Law
B Legislature
C Equal representation
D None of these
World Politics & Government PPSC 2022

Correct Answer: B

Legislature is the correct factual response to “The most powerful feature in parliamentary form of Government is:”.

Q4286.Pluralists' attack on sovereignty has come in the writings of :

Easy
A J S Mill
B Herbert Spencer
C Maitland
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: C

Maitland is the correct factual response to “Pluralists' attack on sovereignty has come in the writings of :”.

Q4287.The purpose of local government is:

Easy
A To empower villages
B To make people independent
C Devolution of Powers
D None of these
World Politics & Government PPSC 2022

Correct Answer: C

Devolution of Powers is the correct factual response to “The purpose of local government is:”.

Q4288.Which one of the following is true about the proletariat?

Easy
A It is rule of capitalist class
B It is government by the pepople
C It means rule of educated classes
D It means rule of the working classes
World Politics & Government PPSC 2022

Correct Answer: D

It means rule of the working classes is the correct factual response to “Which one of the following is true about the proletariat”.

Q4289.A summary of Plato's Law was written by:

Easy
A Aristotle
B Al-Farabi
C Al-Mawardi
D None of these
Awards & Prizes PPSC 2022

Correct Answer: B

A summary of Plato's Law was written by Al-Farabi.

Q4290.Universal Adult Franchise means.

Easy
A Right to vote granted to all adult citizens
B Right to vote granted to all University graduates
C Right to vote granted to all men
D Right to vote granted to citizens who pay taxes
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: A

Right to vote granted to all adult citizens is the correct factual response to “Universal Adult Franchise means.”.

Q4291.Which of the following country possesses a plural executive?

Easy
A USA
B UK
C Russia
D Switzerland
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: D

Switzerland is the correct factual response to “Which of the following country possesses a plural executive”.

Q4292.The concept of extending freedom to others is propounded by:

Easy
A Lincoln
B Aristotle
C Al-Ghazali
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: A

Lincoln is the correct factual response to “The concept of extending freedom to others is propounded by:”.

Q4293.Freedom of worship and religion is termed as:

Easy
A Orthodoxy
B Secularism
C Coformity
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: B

Secularism is the correct factual response to “Freedom of worship and religion is termed as:”.

Q4294.The concept of 'legal sovereignty' was for the first time given by:

Easy
A Hobbes
B Locke
C Aristotle
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: B

Locke is the correct factual response to “The concept of 'legal sovereignty' was for the first time given by:”.

Q4295.The state capacity at home is parallel to its performance at:

Easy
A Global level
B State Level
C Regional Level
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: A

Global level is the correct factual response to “The state capacity at home is parallel to its performance at:”.

Q4296.Money bill can be introduced in parliament by:

Easy
A Finance Minister
B Cabinet member
C Any member of Parliament
D None of these
World Politics & Government PPSC 2022

Correct Answer: C

Any member of Parliament is the correct factual response to “Money bill can be introduced in parliament by:”.

Q4297.Art of diplomacy means:

Easy
A Keep the power dry
B Difference of opinion
C Come up against
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: A

Keep the power dry is the correct factual response to “Art of diplomacy means:”.

Q4298.Historical materialism is one of the tools in

Easy
A Behaviouralism
B Utilitarianism
C Marxism
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: C

Marxism is the correct factual response to “Historical materialism is one of the tools in”.

Q4299.Thomas Hobbes called the agreement by which people create a government the:

Easy
A Enlightenment
B Social Contract
C Checks and balances
D None of these
International Treaties & Agreements PPSC 2022

Correct Answer: B

Social Contract is the correct factual response to “Thomas Hobbes called the agreement by which people create a government the:”.

Q4300.Who presided over meetings of House of Lords:

Easy
A Chairman
B Speaker
C Vice Chairman
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: B

Speaker is the correct factual response to “Who presided over meetings of House of Lords:”.