Showing 4301–4320 of 5927

Q4301.The child who is born and gets qualities which are birth, gender, color, etc. are called:

Easy
A Ascribed status
B Achieved Status
C Accomplish Status
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: A

Ascribed status is the correct factual response to “The child who is born and gets qualities which are birth, gender, color, etc. are called:”.

Q4302.Who said that political science is a study of state and government:

Easy
A Montesquieu
B Rosseau
C Gilchrist
D None of these
World Politics & Government PPSC 2022

Correct Answer: C

Gilchrist is the correct factual response to “Who said that political science is a study of state and government:”.

Q4303.Who expressed the view that under the Parliamentary system of government bureaucracy thrives under the cloak of ministerial responsibility?

Easy
A Ramsay Muir
B Ramway Macdonald
C Lort Hewart
D None of these
World Politics & Government PPSC 2022

Correct Answer: A

Ramsay Muir is the correct factual response to “Who expressed the view that under the Parliamentary system of government bureaucracy thrives under the cloak of ministerial responsibility”.

Q4304.Which country is a former British colony?

Easy
A Mozambique
B Burma
C Vietnam
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: B

Burma is the correct factual response to “Which country is a former British colony”.

Q4305.Social contract theory help in the growth of:

Easy
A Social State
B Modern State
C Enclose State
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: B

Modern State is the correct factual response to “Social contract theory help in the growth of:”.

Q4306.Who gave six principles of realist theory:

Easy
A John Marshall
B Hans J.Morgenthau
C Montesquieu
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: B

Hans J.Morgenthau is the correct factual response to “Who gave six principles of realist theory:”.

Q4307.The concept of utility was introduced by:

Easy
A Adam Smith
B Marshall
C Jeremy Bentham
D Karl Marx
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: C

The concept of utility was introduced by Jeremy Bentham.

Q4308.Who defined democracy as the "Government of the people, by the people, for the people"?

Easy
A Woodrow Wilson
B Lord Bryce
C Abraham Lincoln
D None of these
World Politics & Government PPSC 2022

Correct Answer: C

Abraham Lincoln is the correct factual response to “Who defined democracy as the "Government of the people, by the people, for the people"”.

Q4309.How many houses of Lord's members when it sits as highest court of appeal:

Easy
A 6
B 12
C 18
D 30
World Records & Firsts PPSC 2022

Correct Answer: B

The correct number of houses of Lord's members when it sits as highest court of appeal: is 12.

Q4310.Which western philosopher said the state of nature is paradoxical to others:

Easy
A Hobbes
B Rousseau
C Austin
D None of these
International Organizations PPSC 2022

Correct Answer: A

Hobbes is the correct factual response to “Which western philosopher said the state of nature is paradoxical to others:”.

Q4311.Which Muslim philosopher is a disciple of Plato and Aristotle?

Easy
A Ibn Rushd
B Al Farabi
C Ibn Sina
D Abu Bakr al-Razi
International Organizations PPSC 2022

Correct Answer: B

Al Farabi is the correct factual response to “Which Muslim philosopher is a disciple of Plato and Aristotle”.

Q4312.Which one balances the government machinery of America:

Easy
A Finance Ministry
B Supreme Court
C Senate
D None of these
World Politics & Government PPSC 2022

Correct Answer: B

Supreme Court is the correct factual response to “Which one balances the government machinery of America:”.

Q4313.The first western writer to develop the systematic doctrine of sovereignty was:

Easy
A Grotius
B Plato
C T.H.Green
D Austin
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: D

Austin is the correct factual response to “The first western writer to develop the systematic doctrine of sovereignty was:”.

Q4314.Political science stresses the study of:

Easy
A Government
B State
C Power
D All of these
World Politics & Government PPSC 2022

Correct Answer: D

All of these is the correct factual response to “Political science stresses the study of:”.

Q4315.Asabiya was enunciated by:

Easy
A Al-Maawardi
B Al-Ghazali
C Al-Farabi
D Ibn-e-Khaldun
Awards & Prizes PPSC 2022

Correct Answer: D

Ibn-e-Khaldun is the correct factual response to “Asabiya was enunciated by:”.

Q4316.In which country communists exist:

Easy
A China
B USA
C Canada
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: A

China is the correct factual response to “In which country communists exist:”.

Q4317.The Seven Wonders of the Ancient World discovered by:

Easy
A Herodotus
B Antipater
C Aristotle
D None of these
International Organizations PPSC 2022

Correct Answer: B

Antipater is the correct factual response to “The Seven Wonders of the Ancient World discovered by:”.

Q4318.Who is Oriana Fallaci

Easy
A Photo Grapher
B Actress
C Journalist
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: C

Journalist is the correct factual response to “Who is Oriana Fallaci”.

Q4319.Who was author of 95 thesis?

Easy
A Martin Luther King
B Martin Luther
C Mussolini
D None of these
Books, Authors & Literature PPSC 2022

Correct Answer: A

Martin Luther King is the correct factual response to “Who was author of 95 thesis”.

Q4320.Agra Fort constructed by:

Easy
A Akbar
B Shah Jahan
C Babar
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: A

Akbar is the correct factual response to “Agra Fort constructed by:”.