Showing 5361–5380 of 5927

Q5361.Who was first Muslim musician in sub-continent?

Easy
A Ameer Khusro
B Wali Dakni
C Quli Qutab Shah
D None of these
General MCQs PMS 2021

Correct Answer: A

Amir Khusro is regarded as the first notable Muslim musician in the subcontinent.

Q5362.Abdul Karim known as Little Karim was?

Easy
A Scientist
B Mountaineer
C Astronomist
D None of these
General MCQs PMS 2021

Correct Answer: B

Little Karim' Abdul Karim was a renowned Mountaineer.

Q5363.Which source has the largest share of commercial energy consumption among these options?

Easy
A Gas
B Coal
C Oil
D Firewood
General MCQs PMS 2021

Correct Answer: C

Oil has the largest share among the listed commercial energy sources.

Q5364.First underground drainage sys introduced by which civilization?

Easy
A Indus Valley Civilization
B Egypt Civilization
C Mesopotamia Civilization
D China Civilization
World History PMS 2021

Correct Answer: A

The Indus Valley Civilization is credited with introducing one of the earliest known underground drainage systems.

Q5365.What is the currency of Israel?

Easy
A Euro
B Pound
C Krone
D Shekel
Countries, Capitals & Currencies PMS 2021

Correct Answer: D

The currency of Israel is the Israeli new shekel.

Q5366.U2 incident took place in?

Easy
A 1955
B 1950
C 1960
D 1965
General MCQs PMS 2021

Correct Answer: C

The U-2 spy plane incident occurred in 1960.

Q5367.When the Soviet Union invaded Afghanistan?

Easy
A 12/24/1974 12:00:00 AM
B 12/24/1977 12:00:00 AM
C 12/24/1979 12:00:00 AM
D 12/24/1981 12:00:00 AM
General MCQs PMS 2021

Correct Answer: C

The Soviet Union invaded Afghanistan on 24 December 1979.

Q5368.The euro currency was launched on?

Easy
A 35431
B 36892
C 36161
D 37622
Countries, Capitals & Currencies PMS 2021

Correct Answer: C

The Euro currency was launched in January 1999.

Q5369.Constantinople fell into the hands of the muslims in?

Easy
A 1253
B 1353
C 1453
D 1653
General MCQs PMS 2021

Correct Answer: C

Constantinople fell to Muslim (Ottoman) forces in 1453.

Q5370.The OIC was founded in?

Easy
A 1965
B 1967
C 1969
D 1971
International Organizations PMS 2021

Correct Answer: C

The OIC (Organisation of Islamic Cooperation) was founded in 1969.

Q5371.In nonprofit accounting, proceeds from selling old newspapers are generally treated as:

Medium
A Capital expenditure
B Revenue expenditure
C Capital receipt
D Revenue income
General MCQs PMS 2021

Correct Answer: D

Such incidental proceeds are generally treated as revenue income.

Q5372.When Indira Gandhi imposed Emergency in India?

Easy
A 1970
B 1975
C 1973
D 1976
General MCQs PMS 2021

Correct Answer: B

Indira Gandhi imposed the Emergency in India in 1975.

Q5373.KUNA is official state news agency of country?

Easy
A Pakistan
B Kuwait
C Iran
D Egypt
Countries, Capitals & Currencies PMS 2021

Correct Answer: B

KUNA (Kuwait News Agency) is the official state news agency of Kuwait.

Q5374.Who is called Father of history?

Easy
A Tacitus
B Polybius
C Herodotus
D Ibne Khudun
General MCQs PMS 2021

Correct Answer: C

Herodotus is called the Father of History.

Q5375.Maulana Jalal-ud-Din Rumi was born in?

Easy
A Balkh
B Ispahan
C Konya
D None of these
General MCQs PMS 2021

Correct Answer: A

Maulana Jalal-ud-Din Rumi was born in Balkh.

Q5376.Who painted Mona Lisa Painting?

Easy
A Leonardo da Vinci
B Michael-Angelo
C Picasso
D Van Gogh
General MCQs PMS 2021

Correct Answer: A

The Mona Lisa was painted by Leonardo da Vinci.

Q5377.For how many years did Angela Merkel serve as Chancellor of Germany?

Easy
A 8 years
B 10 years
C 14 years
D 16 years
General MCQs PMS 2021

Correct Answer: D

Angela Merkel served as Chancellor of Germany for 16 years, from 2005 to 2021.

Q5378.The World Bank was created in?

Easy
A 1941
B 1942
C 1943
D 1944
International Organizations PMS 2021

Correct Answer: D

The World Bank was created in 1944.

Q5379.How many presidents of United States were assassinated?

Easy
A 4
B 3
C 5
D 6
World Politics & Government PMS 2021

Correct Answer: A

Four US Presidents have been assassinated (Lincoln, Garfield, McKinley, Kennedy).

Q5380.Income and expenditure depict the?

Easy
A Surplus
B Deficit Budget
C Fiscal Deficit
D None of these
World Economy & Finance PMS 2021

Correct Answer: B

When expenditure exceeds income, it reflects a Deficit Budget.