Showing 5561–5580 of 5927

Q5561.PORK:PIG

Easy
A rooster:chicken
B mutton:sheep
C steer: beef
D None of these
General MCQs PPSC 2021

Correct Answer: B

Pork comes from a Pig; similarly, Mutton comes from Sheep.

Q5562.Select the pair which has the same relationship. FILTER. WATER

Easy
A edit:text
B curtail:activity
C censor: play
D None of these
General MCQs PPSC 2021

Correct Answer: C

To Filter water is to purify it; similarly, to Censor a play is to remove objectionable content.

Q5563.Above the Fold means:

Easy
A Upper half of the front page of newspaper.
B Bottom of new article
C Bottom of the letter
D None of these
General MCQs PPSC 2021

Correct Answer: A

Above the fold' refers to the upper half of the front page of a newspaper.

Q5564.I said to him," Why are you working so hard"

Easy
A I asked him why he was working so hard.
B I asked him why had he been working so hard.
C I asked him why he had been working so hard.
D None of these
General MCQs PPSC 2021

Correct Answer: A

Reported speech: 'I asked him why he was working so hard.'

Q5565.Which country last join BRICS in 2010:

Easy
A Bureau
B South Africa
C China
D None of these
General MCQs PPSC 2021

Correct Answer: B

South Africa was the last country to join BRICS in 2010.

Q5566.18th amendment passed in the reign of which president

Easy
A Mamnoon Hussain
B Pervaz Musharaf
C Asif Ali Zardari
D None of these
World Politics & Government PPSC 2021

Correct Answer: C

The 18th Amendment was passed during President Asif Ali Zardari's tenure.

Q5567.Qutb ud Din Aibak tomb is in:

Easy
A Delhi
B Lahore
C Hyderabad
D None of these
General MCQs PPSC 2021

Correct Answer: B

Qutb-ud-din Aibak's tomb is located in Lahore.

Q5568.The first chapter of 1973 Constitution is:

Easy
A Principles of Policy
B Special Provisions
C Fundamental Rights
D None of these
General MCQs PPSC 2021

Correct Answer: C

Part II, Chapter 1 of the 1973 Constitution is titled 'Fundamental Rights', which precedes Chapter 2 on 'Principles of Policy'.

Q5569.Which system introduced by President Ayyub Khan:

Easy
A Local bodies
B Bilateral
C Basic Democracies
D None of these
World Politics & Government PPSC 2021

Correct Answer: C

President Ayub Khan introduced the Basic Democracies system.

Q5570.Which dynasty reign first:

Easy
A Mamluk Dynasty
B Khilji dynsaty
C Lodhi dynsaty
D None of these
General MCQs PPSC 2021

Correct Answer: A

The Mamluk (Slave) Dynasty reigned first among the listed Delhi Sultanate dynasties.

Q5571.Allam Iqbal delivered Allahabad address in:

Easy
A 1930
B 1931
C 1932
D None of these
General MCQs PPSC 2021

Correct Answer: A

Allama Iqbal delivered the Allahabad Address in 1930.

Q5572.Which type of government formed during objective resolution in 1949:

Easy
A Democratic
B Presidential
C Bilateralism
D None of these
World Politics & Government PPSC 2021

Correct Answer: A

The Objectives Resolution (1949) envisioned a Democratic form of government.

Q5573.In 1857 War of Independence fought in:

Easy
A Panipat
B Meerut
C Kerala
D None of these
General MCQs PPSC 2021

Correct Answer: B

The 1857 War of Independence prominently began in Meerut.

Q5574.SAARC consist of:

Easy
A Middle East
B South Asia
C Central Asia
D None of these
International Organizations PPSC 2021

Correct Answer: B

SAARC consists of South Asian countries.

Q5575.The largest family of cat is:

Easy
A Tiger
B Lion
C Leopard
D None of these
World Records & Firsts PPSC 2021

Correct Answer: A

The Tiger is the largest member of the cat family.

Q5576.OIC is related to______

Easy
A European Organization
B Muslim World
C Developing Countries
D None Of these
General MCQs PPSC 2021

Correct Answer: B

The OIC is related to the Muslim World.

Q5577.The total members of common wealth are:

Easy
A 54
B 56
C 58
D None of these
General MCQs PPSC 2021

Correct Answer: B

The Commonwealth has 56 member states.

Q5578.Which Session of UNO does when Imran Khan delivered historical speech:

Easy
A 73 th
B 74 th
C 75 th
D None of these
General MCQs PPSC 2021

Correct Answer: B

Imran Khan delivered his notable UN speech at the 74th session of the UN General Assembly.

Q5579.Ismail Haniyeh is the leader of:

Easy
A Hamas
B PLO
C Hezbollah
D None of these
General MCQs PPSC 2021

Correct Answer: A

Ismail Haniyeh was a leader of Hamas.

Q5580.Tipu Sultan belongs to

Easy
A Mysore
B Piriyapatna
C saragur
D None of these
General MCQs PPSC 2021

Correct Answer: A

Tipu Sultan belonged to Mysore.