Showing 5701–5720 of 5927

Q5701.Who said, "Man is born free, but everywhere he is in chains".

Easy
A Thomas Hobbes
B Roussseau
C Jhon Locke
D None of these
General MCQs PPSC 2021

Correct Answer: B

This famous statement was made by Jean-Jacques Rousseau.

Q5702.History of class struggle is related to:

Easy
A Karl Marx
B Montesquieu
C G.W Garner
D None of these
General MCQs PPSC 2021

Correct Answer: A

The concept of class struggle is closely associated with Karl Marx.

Q5703.When Israel captured East Jerusalem?

Easy
A 1971
B 1967
C 1948
D None of these
General MCQs PPSC 2021

Correct Answer: B

Israel captured East Jerusalem in 1967 (Six-Day War).

Q5704.How many members of Association of Southeast Asian Nations (ASEAN)?

Easy
A 10
B 15
C 20
D None of these
International Organizations PPSC 2021

Correct Answer: A

ASEAN has 10 member countries.

Q5705.Agra city found by:

Easy
A Sikandar Lodhi
B Akber
C Jahangir
D None of these
General MCQs PPSC 2021

Correct Answer: A

Agra was founded by Sikandar Lodhi.

Q5706.Third Battle of Panipat fought between:

Easy
A Akbar and Hemu
B Ahmed Shah Abdali and Marhattas
C Babar and Ibrahim Lodhi
D None of these
General MCQs PPSC 2021

Correct Answer: B

The Third Battle of Panipat was fought between Ahmad Shah Abdali and the Marathas.

Q5707.which country did Jamal Abdul Nasir belongs to:

Easy
A Egypt
B Lebanon
C Iran
D None of these
General MCQs PPSC 2021

Correct Answer: A

Gamal Abdel Nasser belonged to Egypt.

Q5708.Who built the Suez Canal?

Easy
A Iraq
B Iran
C Egypt
D None of these
Transport & Communication PPSC 2021

Correct Answer: C

The Suez Canal was built in Egypt (under French engineering leadership).

Q5709.When united nation was founded?

Easy
A 1945
B 1944
C 1942
D None of these
General MCQs PPSC 2021

Correct Answer: A

The United Nations was founded in 1945.

Q5710.When World War I Started:

Easy
A 1913
B 1914
C 1915
D None of these
General MCQs PPSC 2021

Correct Answer: B

World War I started in 1914.

Q5711.Windsor Castle is located in which country?

Easy
A Canada
B United Kingdom
C United States
D None of these
General MCQs PPSC 2021

Correct Answer: B

Windsor Castle is located in the United Kingdom.

Q5712.Who wrote “The Clash of Civilizations”?

Easy
A John Harrison
B Samuel P. Huntington
C Charles Darwin
D None of these
Books, Authors & Literature PPSC 2021

Correct Answer: B

“The Clash of Civilizations” was written by Samuel P. Huntington.

Q5713.The Area 5 degree N to 5 Degree S of the Equator is called---------

Easy
A Equatorial
B Doldrums
C ICTZ
D None of these
General MCQs PPSC 2021

Correct Answer: B

This equatorial low-pressure belt is called the Doldrums.

Q5714.The Conditional shelf was one of the -------- treaties that agreed on the first convention of UN On Law of Sea"

Easy
A Two
B Three
C Four
D None of these
International Organizations PPSC 2021

Correct Answer: B

The Continental Shelf was one of the four treaties agreed upon at the first UN Convention on the Law of the Sea.

Q5715.What do you call a collection of records matching parameters of query?

Easy
A Field
B Record
C Query
D None of these
General MCQs PPSC 2021

Correct Answer: D

Such a collection is called a 'Dynaset'.

Q5716.---------- contain two nuclei.

Easy
A Plasmodium
B Monocytes
C Paramecium
D None of these
General MCQs PPSC 2021

Correct Answer: C

Paramecium is a well-known example of an organism containing two nuclei.

Q5717.Radioactivity was discovered by -----------

Easy
A Rutherford
B Becquerel
C Thomson
D None of these
International Organizations PPSC 2021

Correct Answer: B

Radioactivity was discovered by Henri Becquerel.

Q5718.Gold Silver and Copper are-------- minerals.

Easy
A Solid
B Hard
C Natural
D None of these
General MCQs PPSC 2021

Correct Answer: C

Gold, Silver, and Copper are classified as Natural minerals.

Q5719.Select the Pair Which has the same relationship. HORSE:MARE::FOX:

Easy
A Tigress
B Puppy
C Vixen
D None of these
General MCQs PPSC 2021

Correct Answer: C

A female fox is called a Vixen, paralleling Horse:Mare.

Q5720.Cleanliness is next to----------------

Easy
A Godliness
B Envoirment
C Healthiness
D None of these
General MCQs PPSC 2021

Correct Answer: A

The proverb is 'Cleanliness is next to Godliness.'