Showing 621–640 of 1905

Q621.Which of the following is the longest chord of a circle?

Medium
A Radius
B Diameter
C Circumference
D None of these
Geometry & Mensuration CSS 2022

Correct Answer: B

Correct Answer: Diameter.

Q622.How many sides does a Pentagon have?

Medium
A Five
B Seven
C Eight
D None of these
Basic Arithmetic CSS 2022

Correct Answer: A

Correct Answer: Five.

Q623.A figure whose all four sides are equal is called:

Medium
A Rectangle
B Square
C Circle
D None of these
Basic Arithmetic CSS 2022

Correct Answer: B

Correct Answer: Square.

Q624.Sometimes we give a statement in favour of another statement, which is called:

Medium
A Argument
B Premises
C Conclusion
D None of these
Time, Work & Speed CSS 2022

Correct Answer: A

Correct Answer: Argument.

Q625.Knowledge of children based on memory process is called:

Medium
A Learning
B Strategy
C Metamemory
D None of these
Basic Arithmetic CSS 2022

Correct Answer: C

Correct Answer: Metamemory.

Q626.In which memory are all materials stored so that we can retrieve them later on?

Medium
A Short term memory
B Long term memory
C Sensory memory
D None of these
Basic Arithmetic CSS 2022

Correct Answer: B

Correct Answer: Long term memory.

Q627.Who introduced the term "Intelligence Quotient" (I.Q)?

Medium
A William Stern
B A.R. Jensen
C R.B. Cattell
D None of these
Sequences, Series & Reasoning CSS 2022

Correct Answer: A

Correct Answer: William Stern.

Q628.Sometimes we think about the beauty of Heaven; what do we call it?

Medium
A Imagination
B Concept Formation
C Fantasy
D None of these
Time, Work & Speed CSS 2022

Correct Answer: C

Correct Answer: Fantasy.

Q629.What is the last stage of creative thinking?

Medium
A Preparation
B Verification
C Evaluation
D None of these
Practical Mathematics CSS 2022

Correct Answer: B

Correct Answer: Verification.

Q630.Short-term memory lasts only:

Medium
A 5-10 seconds
B 10-15 seconds
C 20-30 seconds
D None of these
Sequences, Series & Reasoning CSS 2022

Correct Answer: C

Correct Answer: 20-30 seconds.

Q631.Give the name of the range which an individual can make between the weakest and the loudest sounds:

Medium
A Sensory range
B Pitch range
C Dynamic range
D None of these
Basic Arithmetic CSS 2022

Correct Answer: C

Correct Answer: Dynamic range.

Q632.Decibel (dB) is the unit that can be used to measure the:

Medium
A Sensation
B Intensity of Sound Pressure
C Vision
D None of these
Basic Arithmetic CSS 2022

Correct Answer: B

Correct Answer: Intensity of Sound Pressure.

Q633.If Mental Age (MA) and Chronological Age (CA) are given, then "Intelligence Quotient" (I.Q) is:

Medium
A MA - CA
B MA / CA
C CA / MA
D None of these
Practical Mathematics CSS 2022

Correct Answer: B

Correct Answer: MA / CA.

Q634.To pack 100 pairs of shoes into cases that each hold 20 shoes, how many cases do we need?

Medium
A 5
B 10
C 15
D None of these
Basic Arithmetic CSS 2022

Correct Answer: B

Correct Answer: 10.

Q635.The total number of cubic blocks is 50. To construct a solid cube with none left over, what is the minimum number that needs to be taken away?

Medium
A 21
B 22
C 23
D None of these
Basic Arithmetic CSS 2022

Correct Answer: C

Correct Answer: 23.

Q636.In the series 12, 11, 13, 12, 14, 13, ... what number should come next?

Medium
A 13
B 14
C 15
D None of these
Basic Arithmetic CSS 2022

Correct Answer: C

Correct Answer: 15.

Q637.In the series 2, 1, (1/2), (1/4), ... what number should come next?

Medium
A 1/3
B 1/8
C 1/16
D None of these
Basic Arithmetic CSS 2022

Correct Answer: B

Correct Answer: 1/8.

Q638.Which of the following options does not belong to a "book"?

Medium
A Glossary
B Project
C Chapter
D None of these
Basic Arithmetic CSS 2022

Correct Answer: B

Correct Answer: Project.

Q639.Which of the following options does not belong to a "bird"?

Medium
A Wing
B Rudder
C Beak
D None of these
Basic Arithmetic CSS 2022

Correct Answer: B

Correct Answer: Rudder.

Q640.Which of the following options is a necessary part of "harvest"?

Medium
A Crop
B Tractor
C Stockpile
D None of these
Basic Arithmetic CSS 2022

Correct Answer: A

Correct Answer: Crop.