Showing 981–1000 of 1996

Q981.The term "vaccine hesitancy" refers to?

Medium
A Overproduction of vaccines
B Reluctance or refusal to be vaccinated despite availability
C A type of vaccine formula
D A vaccine manufacturing defect
Science, Technology, AI & Health CSS

Correct Answer: B

Vaccine hesitancy refers to delay or refusal in accepting vaccination despite its availability.

Q982.The "Millennium Development Goals" (MDGs), a precursor to the SDGs, were active during which period?

Hard
A 1990-2000
B 2000-2015
C 2015-2030
D 1980-1990
Global Economy, Development & Reports PMS

Correct Answer: B

The MDGs were the UN's global development framework active from 2000 to 2015, later succeeded by the SDGs.

Q983.The term "hat-trick" in cricket refers to a bowler taking how many wickets on consecutive deliveries?

Easy
A 2
B 3
C 4
D 5
Important Events, Personalities, Sports & Culture FPSC

Correct Answer: B

A hat-trick refers to a bowler taking three wickets on three consecutive deliveries.

Q984.Name the Corps Commander of Quetta who embraced shahadat [martyrdom] in a helicopter crash due to bad weather during flood relief operations in Lasbela, Balochistan, on August 1, 2022?

Easy
A Lieutenant General Nauman Mahmood
B Lieutenant General Sarfraz Ali
C Lieutenant General Faiz Hameed
D None of These
Climate, Environment & Energy PPSC 2022

Correct Answer: B

Lieutenant General Sarfraz Ali, Commander XII Corps (Quetta), along with five other military personnel, was martyred when an Army Aviation helicopter crashed in Lasbela during flood relief operations.

Q985.Who is the Current Chairman Of HEC?

Easy
A Dr Mukhtar Ahmed
B Dr Tariq Banuri
C Mr. Atta-ur-Rahman
D None of these
International Affairs PPSC 2022

Correct Answer: A

Dr. Mukhtar Ahmed was appointed as the Chairman of the Higher Education Commission (HEC) of Pakistan in July 2022.

Q986.Pakistan Army Aviation helicopter, which was on flood relief operations in ________ area of Balochistan crashed on 1 August 2022?

Easy
A Khuzdar
B Lasbela
C Dera Bugti
D Kashmore
Climate, Environment & Energy PPSC 2022

Correct Answer: B

The Army Aviation helicopter carrying XII Corps Commander Lt Gen Sarfraz Ali crashed in the Lasbela district of Balochistan on August 1, 2022.

Q987.Name of the first woman from minority Hindu community in Pakistan to become a DSP?

Easy
A Manisha Ropeta
B Kareena Kumar
C Prisha Kumar
D Diya Kumar
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

Manisha Ropeta became the first Hindu woman in Pakistan to clear the Sindh Public Service Commission exam and serve as Deputy Superintendent of Police (DSP).

Q988.When did the Supreme Court invalidate the ruling of the Deputy Speaker Punjab Assembly regarding the election of Chief Minister?

Easy
A June 1, 2022
B July 26, 2022
C July 15, 2022
D June 1, 2022
Pakistan National Affairs PPSC 2022

Correct Answer: B

On July 26, 2022, a three-member bench of the Supreme Court declared Deputy Speaker Dost Muhammad Mazari's ruling unconstitutional and declared Chaudhry Pervaiz Elahi as CM Punjab.

Q989.According to ministry of climate change, the _________ years average rainfall in Balochistan and Sindh have been broken in the current Monsoon season of 2022?

Easy
A 30
B 32
C 35
D 31
Pakistan National Affairs PPSC 2022

Correct Answer: A

The 2022 monsoon season broke 30-year historical rainfall records across Sindh and Balochistan, causing unprecedented deluge and flooding.

Q990.Who is the first Muslim woman to summit Mount Everest in 2013?

Easy
A Samina Baig
B Naila Kiani
C Raiya Al khalifa
D None of these
General MCQs PPSC 2013

Correct Answer: A

Samina Baig became the first Pakistani and first Muslim woman to climb Mount Everest on May 19, 2013.

Q991.Name the second Pakistani woman to set foot on K-2?

Easy
A Naila Kiani
B Samina Baig
C Sarah Gill
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: A

Naila Kiani became the second Pakistani woman to summit K2 in July 2022, shortly after Samina Baig became the first.

Q992._______ becomes First Pakistani Woman To Climb K2?

Easy
A Anita Karim
B Samina Baig
C Mahira Khan
D None of These
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: B

Samina Baig achieved the historic milestone of becoming the first Pakistani female climber to reach the summit of K2 on July 22, 2022.

Q993.Which Pakistani batter surpassed Indian counterpart Virat Kohli to become the fastest Asian batter in terms of innings to surpass a total of 10,000 runs across all international cricket formats?

Easy
A Babar Azam
B Rizwan
C Virat Kohli
D Joe Root
Pakistan Foreign Policy PPSC

Correct Answer: A

Babar Azam reached 10,000 international runs in 228 innings, surpassing Virat Kohli's 232 innings record among Asian batsmen.

Q994.Which Cricket player was awarded honorary DSP post by KP police in July 2022?

Easy
A Muhammad Rizwan
B Shaheen Afridi
C Babar Azam
D None of These
Global Conflicts & Security PPSC 2022

Correct Answer: B

Fast bowler Shaheen Shah Afridi was appointed as an honorary Deputy Superintendent of Police (DSP) and goodwill ambassador by Khyber Pakhtunkhwa Police.

Q995._________ has been appointed as a woman SHO at a regular Police Station for the first time in Balochistan?

Easy
A Tooba Tariq
B Pari Gul Tareen
C Sobia Khanum
D Sonia Shamrooz
Important Events, Personalities, Sports & Culture PPSC

Correct Answer: B

Sub-Inspector Pari Gul Tareen became the first woman police officer in Balochistan's history to be posted as SHO of a regular police station in Quetta.

Q996.Which country will make football for FIFA World Cup 2022 in Qatar?

Easy
A India
B Srilanka
C Pakistan
D UAE
Pakistan Foreign Policy PPSC 2022

Correct Answer: C

Pakistan (specifically Sialkot's Forward Sports) manufactured the official "Al Rihla" match ball for the FIFA World Cup 2022 in Qatar.

Q997.Who is the Current Chairman of Sindh Public Service Commission (SPSC)?

Easy
A Muhammad Waseem
B Muhammad Saleem Bhonur
C Noor Muhammad Jadmani
D None of These
International Affairs PPSC

Correct Answer: A

Former senior bureaucrat Muhammad Waseem assumed charge as Chairman of the Sindh Public Service Commission (SPSC).

Q998.Pakistani first ever mixed martial arts (MMA) fight winner Anita Karim hails from: __________?

Easy
A Hingol
B Chitral
C Lahore
D Hunza
General MCQs PPSC

Correct Answer: D

Anita Karim, Pakistan's pioneer female mixed martial arts (MMA) fighter, hails from the Hunza Valley in Gilgit-Baltistan.

Q999.Who presented the federal budget of Rs 9.5 trillion for the financial year 2022-23?

Easy
A Shaukat Tarin
B Hammad Azhar
C Miftah Ismail
D None of These
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: C

Federal Minister for Finance and Revenue Miftah Ismail presented the Rs 9.5 trillion Federal Budget 2022-23 in the National Assembly on June 10, 2022.

Q1000.MNA Dr Aamir Liaquat Hussain died on __________?

Easy
A 9 June 2022
B 10 June 2022
C 8 June 2022
D Still alive
Pakistan National Affairs PPSC 2022

Correct Answer: A

Renowned television host and Member of National Assembly (MNA) Dr. Aamir Liaquat Hussain passed away in Karachi on June 9, 2022.