Showing 1021–1040 of 1905

Q1021.Pakistan national poet Allama Iqbal died on?

Medium
A 4/21/1938 12:00:00 AM
B 5/21/1938 12:00:00 AM
C 9/21/1938 12:00:00 AM
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: A

21 April 1938 is the correct factual response to “Pakistan national poet Allama Iqbal died on”.

Q1022.The length of Pakistan and Afghanistan border is_____

Medium
A 2430 KM
B 2252 KM
C 2052 KM
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: D

The length of Pakistan and Afghanistan border isNone of these.

Q1023.For how much rupees Ranjit Singh sold the Kashmir?

Medium
A 8.5 million
B 6.5 million
C 7.5 million
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: C

7.5 million is the correct factual response to “For how much rupees Ranjit Singh sold the Kashmir”.

Q1024.Modern agriculture aims :

Medium
A to obtain the highest yields
B to get the highest economic profit possible
C Both A & B
D None of these
Profit, Loss & Interest PPSC 2022

Correct Answer: C

Both A & B is the correct factual response to “Modern agriculture aims :”.

Q1025.A man takes 6 hours 15 minutes in walking a distance and riding back to starting place . He could walk both ways in 7 hours 45 minutes . The time taken by him to ride back both ways

Medium
A 5 hours
B 4 hours and 45 minutes
C 4 hours and 30 mins
D None of these
Time, Work & Speed PPSC 2022

Correct Answer: B

4 hours and 45 minutes is the correct factual response to “A man takes 6 hours 15 minutes in walking a distance and riding back to starting place. He could walk both ways in 7 hours 45 minutes. The time taken by him to ride back both ways”.

Q1026.If the price of the commodity is increased by 50 % by what fraction must its consumption be reduced so as to keep the same expenditure on its consumption ?

Medium
A 1/2/2026 12:00:00 AM
B 1/3/2026 12:00:00 AM
C 1/4/2026 12:00:00 AM
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: B

1/3 is the correct factual response to “If the price of the commodity is increased by 50 % by what fraction must its consumption be reduced so as to keep the same expenditure on its consumption”.

Q1027.1/log3 60+1/log4 60+1/log5 60=

Medium
A 0
B 1
C 5
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: B

1 is the correct factual response to “1/log3 60+1/log4 60+1/log5 60=”.

Q1028.The area of the square whose side is the hypotenuse is equal to the sum of the areas of the squares on the other two sides:

Medium
A Binomial
B Pythagoras
C Angle Bisector
D None of these
Geometry & Mensuration PPSC 2022

Correct Answer: B

Pythagoras is the result obtained by evaluating the expression in the question.

Q1029.If the radius of the circle is 1 cm then its area in mm2 is

Medium
A 3.14
B 314
C 0.314
D None of these
Geometry & Mensuration PPSC 2022

Correct Answer: B

If the radius of the circle is 1 cm then its area in mm2 is 314.

Q1030.0.75: x :: 5:8 then the value of x is

Medium
A 1
B 1.2
C 3.3
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: B

0.75: x :: 5:8 then the value of x is 1.20.

Q1031.A person bought 200 dozen oranges at Rs.10 per dozen and he spent Rs.500 on transportation.He sold each orange at Rs.1 each .What was his profit or loss %?

Medium
A 0.05
B 0.04
C 0.03
D None of these
Profit, Loss & Interest PPSC 2022

Correct Answer: B

4% is the correct factual response to “A person bought 200 dozen oranges at Rs.10 per dozen and he spent Rs.500 on transportation.He sold each orange at Rs.1 each.What was his profit or loss %”.

Q1032.The difference between a discount of 35% and two successive discounts of 20% on a certain bill was 22 .Find the amount of the bill .

Medium
A 200
B 1100
C 2200
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: C

2200 is the correct factual response to “The difference between a discount of 35% and two successive discounts of 20% on a certain bill was 22.Find the amount of the bill.”.

Q1033.D-8 countries contains:

Medium
A 13% Population and 7% land
B 10 % Population and 5% land
C 8% Population and 6% land
D None of these
General MCQs PPSC 2022

Correct Answer: A

13% Population and 7% land is the correct factual response to “D-8 countries contains:”.

Q1034.Choose the antonym Embellish

Medium
A Adorn
B Furnish
C Simplify
D None of these
General MCQs PMS 2022

Correct Answer: C

Simplify is the correct factual response to “Choose the antonym Embellish”.

Q1035.12 water pumps can make a water tank empty in 20 minutes. But 2 pumps are out of order. How long will the remaining pumps take to make the tank empty?

Medium
A 20 minutes
B 24 minutes
C 28 minutes
D None of these
General MCQs PMS 2022

Correct Answer: B

24 minutes is the correct factual response to “12 water pumps can make a water tank empty in 20 minutes. But 2 pumps are out of order. How long will the remaining pumps take to make the tank empty”.

Q1036.The ratio of the length of a rod and its shadow is 1: √3. The angle of elevation of the sun is

Medium
A 30
B 45
C 90
D None of these
Percentage, Ratio & Average PMS 2022

Correct Answer: B

The ratio of the length of a rod and its shadow is 1: √3. The angle of elevation of the sun is 45.

Q1037.(3/5) 3X (3/5)-6=(3/5)2x-1 what is the value of X

Medium
A 0
B 1
C -1
D None of these
General MCQs PMS 2022

Correct Answer: C

-1 is the result obtained by evaluating the expression in the question.

Q1038.A rectangular lawn 80 meters by 60 meters has two roads each 10 m wide running in the middle of it, one parallel to the length and the other parallel to the breadth. Find the cost of gravelling them at Rs. 30 per square meter

Medium
A 3900
B 39000
C 30000
D None of these.
General MCQs PMS 2022

Correct Answer: B

39000 is the correct factual response to “A rectangular lawn 80 meters by 60 meters has two roads each 10 m wide running in the middle of it, one parallel to the length and the other parallel to the breadth. Find the cost of gravelling them at Rs. 30 per square meter”.

Q1039.The Budget deficit of Pakistan in 2021-22 is

Medium
A 0.055
B 0.07
C 0.075
D None of these
General MCQs PMS 2022

Correct Answer: C

The Budget deficit of Pakistan in 2021-22 is 7.5%.

Q1040.OGRA decided fuel price after how many days

Medium
A 10 days
B 15 days
C 30 days
D None of these
General MCQs PMS 2022

Correct Answer: B

15 days is the correct factual response to “OGRA decided fuel price after how many days”.