Current Affairs — All MCQs
1996 questions available
Q1241.___________ becomes the first-ever Hindu woman Deputy Superintendent of Police (DSP) in Sindh Police?
Correct Answer: C
Manisha Ropeta from Jacobabad cleared CPSC CCE exam and joined Sindh Police as first female Hindu DSP.
Q1242.Inclusive Internet Index 2021 published by EIU ranked Pakistan at ________ spot globally out of 120 countries?
Correct Answer: B
Pakistan ranked 90th globally (and last in South Asia) in the Economist Intelligence Unit Inclusive Internet Index 2021.
Q1243.What is the name of Pakistan’s E-sports player who won the International WePlay Ultimate Fighting League (WUFL) Tekken 7 tournament?
Correct Answer: A
Arslan Ash Siddique defeated Awais Honey in the final to win the WEUFL Tekken 7 Season 1 Championship in Kyiv, Ukraine.
Q1244.A letter was written to which personality by PM Imran Khan seeking cooperation on Climate Change?
Correct Answer: C
PM Imran Khan wrote to Bill Gates suggesting joint global collaboration on environmental preservation and climate change mitigation.
Q1245.Which player was Ranked first in the ICC player Ranking For ODI Batsmen in April 2021?
Correct Answer: A
Babar Azam dethroned Virat Kohli on April 14, 2021, to become the #1 ranked ODI batsman in the world with 865 rating points.
Q1246.The PIA First-ever direct flight from Lahore landed at the Skardu Airport on?
Correct Answer: C
Pakistan International Airlines operated its inaugural direct flight PK-8453 from Lahore to Skardu on April 7, 2021.
Q1247.FM Shah Mahmood received Russian FM Sergey Lavrov at which airbase on 6 April 2021?
Correct Answer: C
Foreign Minister Shah Mahmood Qureshi received Russian Foreign Minister Sergey Lavrov at PAF Base Nur Khan (Chaklala), Rawalpindi.
Q1248.Russian Foreign Minister Sergey Lavrov arrived in Islamabad in April 2021, marking the first visit by a Russian FM since______?
Correct Answer: A
Sergey Lavrov's 2021 visit was the first official visit by a Russian Foreign Minister to Pakistan in 9 years (since 2012).
Q1249.Which bank created history by becoming the first Pakistani bank to open a branch in Beijing, China?
Correct Answer: B
Habib Bank Limited (HBL) formally opened its branch in Beijing in March 2021, becoming the first Pakistani bank in China's capital.
Q1250.Which of the following is the first nuclear power plant in Pakistan with a generation capacity of 1,100MW?
Correct Answer: C
Karachi Nuclear Power Plant Unit-2 (K-2), built with Chinese ACP-1000 reactor technology, was connected to the grid on March 18, 2021.
Q1251.What is Pakistan’s rank in the 2021 UN World Happiness report?
Correct Answer: C
Pakistan ranked 105th out of 149 countries in the UN Sustainable Development Solutions Network World Happiness Report 2021.
Q1252.Where was the 116th meeting of the Permanent Indus Commission held in March 2021?
Correct Answer: C
The bilateral Permanent Indus Commission meeting between Pakistani and Indian delegations took place in New Delhi on March 23–24, 2021.
Q1253.When did Radio Pakistan’s renowned newscaster and first female announcer of State TV, Kanwal Naseer pass away at age 73?
Correct Answer: C
Kanwal Naseer, legendary broadcaster and first woman to appear on PTV screens on November 26, 1964, passed away in Islamabad.
Q1254.Pakistan on 26 March 2021 conducted a successful flight test of Shaheen-1A surface-to-surface ballistic missile having a range of?
Correct Answer: C
The Strategic Plans Division conducted a successful test launch of Shaheen-1A (Hatf-IV) nuclear-capable ballistic missile with a range of 900 km.
Q1255.Which country sent its aerobatic display team Solo Turk for the Pakistan Day Parade on March 25, 2021?
Correct Answer: C
The Turkish Air Force's SoloTurk F-16 aerobatic team participated in the rescheduled Pakistan Day Joint Services Parade in Islamabad.
Q1256.PM Imran Khan inaugurated the "Ehsaas Saving Wallet Initiative" for poor women on which date?
Correct Answer: B
Ehsaas Bachat Bank Account (Bachat Wallet) was launched on March 25, 2021, to drive financial inclusion for 7 million BISP beneficiary women.
Q1257.Which High Court suspended the assembly membership of two MPAs over rising dog bite incidents in their constituencies?
Correct Answer: D
The Sukkur Bench of Sindh High Court suspended MPAs Faryal Talpur and Malik Asad Sikandar due to failure to curb stray dog attacks.
Q1258.When did Air Marshal Zaheer Ahmad Baber Sidhu assume charge as Chief of Air Staff of PAF?
Correct Answer: C
Air Chief Marshal Zaheer Ahmad Baber Sidhu assumed command as 23rd Chief of Air Staff at Air Headquarters Islamabad on March 19, 2021.
Q1259.President Dr. Arif Alvi conferred Nishan-e-Imtiaz (Military) upon Air Chief Marshal Zaheer Ahmad Baber Sidhu on:
Correct Answer: B
President Arif Alvi bestowed Nishan-e-Imtiaz (Military) upon CAS Air Chief Marshal Zaheer Ahmad Baber Sidhu in a ceremony at Aiwan-e-Sadr.
Q1260.Which Pakistani Army team won the Gold Medal in the International Adventure Competition in Nepal (March 18–21, 2021)?
Correct Answer: C
Pakistan Army team won the gold medal in the 4th International COAS Open International Adventure Competition held at Pokhara, Nepal.