Showing 1361–1380 of 1996

Q1361.Who is the Current Minister of Health Department in Gilgit-Baltistan?

Easy
A A. Gulbar Khan
B B. Mr. Aftab Haider
C C. Mr. Farman Ali
D D. Mr. Fida Khan
International Affairs PPSC 2020

Correct Answer: A

Haji Gulbar Khan served as the GB Minister for Health following the November 2020 elections.

Q1362.Who is the Current Minister of tourism in Gilgit-Baltistan?

Easy
A A. Haidar Khan
B B. Mr. Mohammad Shafiq
C C. Raja Nasir Abbas
D D. Mr. Muhammad Naseer Khan
International Affairs PPSC

Correct Answer: C

Raja Nasir Ali Khan of MWM/PTI coalition served as GB Minister for Tourism and Sports.

Q1363.Who is the Current Minister of Local Government in Gilgit-Baltistan?

Easy
A A. Abdul Hameed
B B. Mr. Muhammad Naseer Khan
C C. Eng. Muhammad Ismail
D D. Mr. Muhammad Jaffar
International Affairs PPSC

Correct Answer: C

Engineer Muhammad Ismail was appointed Minister for Local Government in the GB cabinet.

Q1364.Who is the Current Minister of Local Government and Rural Development in Gilgit-Baltistan?

Easy
A A. Haji Gulbar Khan
B B. Haji Abdul Hameed
C C. Mr. Farman Ali
D D. Mr. Bashir Ahmed
International Affairs PPSC

Correct Answer: B

Haji Abdul Hameed managed the portfolio in the GB administration.

Q1365.Who is the Current Minister of Forest, Wildlife and Environment Department in Gilgit-Baltistan?

Easy
A A. Rahat Jamali
B B. Sarfaraz Ahmed Bugti
C C. Raja Zakaria
D D. Haji Ghulam Dastagir Badeni
International Affairs PPSC

Correct Answer: C

Raja Zakaria Khan Maqpoon served as the Minister for Forest, Wildlife and Environment in Gilgit-Baltistan.

Q1366.Who is the Current Minister of Public Works in Gilgit-Baltistan?

Easy
A A. Wazir Muhammad Saleem
B B. Mr. Aftab Haider
C C. Dr. Muhammad iqbal
D D. Mr. Bashir Ahmed
International Affairs PPSC

Correct Answer: A

Wazir Muhammad Saleem served as the Minister for Works in GB.

Q1367.Who is the Current Minister of Information and Planning & Development Department in Gilgit-Baltistan?

Easy
A A. Mr. Iqbal Hassan
B B. Mr. Bashir Ahmed
C C. Mr. Aftab Haider
D D. Fatehullah Khan
International Affairs PPSC

Correct Answer: D

Fatehullah Khan served as the Minister for Information, Planning & Development in Gilgit-Baltistan.

Q1368.Pakistan observed ________ anniversary of APS Peshawar tragedy on 16 December 2020.

Easy
A A. 3rd
B B. 4th
C C. 5th
D D. 6th
Global Conflicts & Security PPSC 2020

Correct Answer: D

The 6th solemn anniversary of the Army Public School (APS) Peshawar terrorist attack was observed on December 16, 2020.

Q1369.Who is the Current Chairman National Disaster Management Authority (NDMA) ?

Easy
A A. Lt Gen Akhtar Nawaz
B B. Lt. Gen. Omar Mahmood Hayat
C C. Lt. Gen. Muhammad Afzal
D D. Lt. Gen. Nadeem Ahmad
International Affairs PPSC

Correct Answer: A

Lt. Gen. Akhtar Nawaz Satti served as the Chairman of NDMA.

Q1370.When British airline Virgin Atlantic begin flight operation to Pakistan?

Easy
A A. Dec 11, 2020
B B. Dec 12, 2020
C C. Dec 13, 2020
D D. None of these
General MCQs PPSC 2020

Correct Answer: C

Virgin Atlantic launched its direct flights from London Heathrow and Manchester to Islamabad and Lahore on December 13, 2020.

Q1371.Which university become the first Pakistan university to start a PhD programme on Seerat-ul-Nabi(SAW)?

Easy
A A. Sarghooda University
B B. Punjab University
C C. Sindh University
D D. Karachi University
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

The University of Sargodha launched Pakistan's first dedicated PhD degree program in Seerat-un-Nabi (SAW).

Q1372.In which of the following City Prime minister Imran Khan inaugurated Pakistan’s newest private airline AirSial on 9thDec 2020?

Easy
A A. Lahore
B B. Karachi
C C. Islamabad
D D. Sialkot
General MCQs PPSC 2020

Correct Answer: D

PM Imran Khan formally inaugurated AirSial's operations at Sialkot International Airport.

Q1373.Pakistan Navy celebrated ___ Gwadar Day on 8 December 2020 to mark the merger of Gwadar with Pakistan?

Easy
A A. 60th
B B. 61th
C C. 62nd
D D. None of these
General MCQs PPSC 2020

Correct Answer: C

On December 8, 2020, Pakistan celebrated 62 years of Gwadar's integration into Pakistan (acquired from Oman in 1958).

Q1374.Which university has decided to start a PhD programme on Seeratun Nabi (SAW) for the first in Pakistan?

Easy
A A. Allama Iqbal Open University
B B. University of Sargodha
C C. Punjab University
D D. None of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

Sargodha University pioneered this specialized doctoral program.

Q1375.Cadet ______________ was declared overall best foreign national Military Cadet passing out parade held at the Royal Military College, Duntroon, Australia?

Easy
A A. Bilal Ashraf
B B. Muhammad Haris Mairaj
C C. Muhammad Raees
D D. None of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

Pakistani Cadet Muhammad Haris Mairaj won the prestigious Sword of Honour at Royal Military College Duntroon, Australia.

Q1376.Ex- Prime Minister of Pakistan Zafar Ullah Khan Jamali died on________?

Easy
A A. 1st dec,2020
B B. 2nd dec,2020
C C. 3rd dec,2020
D D. None of these
International Affairs PPSC 2020

Correct Answer: B

Former Prime Minister Mir Zafarullah Khan Jamali passed away in Rawalpindi on December 2, 2020, at the age of 76.

Q1377.Mir Zafarullah Khan Jamali served as Prime Minister of Pakistan from 2002 until his resignation in __________?

Easy
A A. 2003
B B. 2004
C C. 2005
D D. None of these
International Affairs PPSC 2004

Correct Answer: B

Mir Zafarullah Khan Jamali served as the 15th Prime Minister from November 2002 to June 2004.

Q1378.Former PM Zafarullah Jamali passes away at the age of ________ years on Wednesday 2nd December 2020?

Easy
A A. 70
B B. 73
C C. 76
D D. 79
General MCQs PPSC 2020

Correct Answer: C

Jamali passed away at 76 years of age at AFIC Rawalpindi.

Q1379.Who is the Current CEO of Zong Network?

Easy
A A. Wang Hua
B B. Liu Dianfeng
C C. Abdul Aziz
D D. Mr. Rashid Khan
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

Wang Hua served as the Chairman and CEO of Zong (CMPak).

Q1380.Name the World loneliest Elephant in Pakistan’s Islamabad Zoo dispatched to Cambodia on 30 November 2020?

Easy
A A. Pavvan
B B. kaavan
C C. Saheli
D D. None of these
General MCQs PPSC 2020

Correct Answer: B

Kaavan, dubbed the 'world's loneliest elephant', was relocated from Marghazar Zoo Islamabad to a sanctuary in Cambodia.