Showing 1401–1420 of 1996

Q1401.PSL , PAKISTAN SUPER LEAGUE SEASON 5 ,Between Karachi kings and Lahore Qalandars played at ________ Stadium?

Easy
A A. Karachi stadium
B B. Islamabad Stadium
C C. Peshawar stadium
D D. None
Important Events, Personalities, Sports & Culture PPSC

Correct Answer: A

The PSL 5 final was played at the National Stadium, Karachi.

Q1402.Pakistan Super League PSL 2020 SEASON 5 Won by_________ ?

Easy
A A. Lahore Qalandars
B B. Karachi kings
C C. Quetta gladiators
D D. None
Important Events, Personalities, Sports & Culture PPSC 2020

Correct Answer: B

Karachi Kings won by 5 wickets.

Q1403.Pakistan Super League Session 5 final played between:

Easy
A A. Karachi kings vs Islamabad
B B. Quetta Gladiators vs Peshawar
C C. Karachi kings vs Lahore Qalandars
D D. None
Important Events, Personalities, Sports & Culture PPSC

Correct Answer: C

The historic 'Rivalry Final' featured Karachi Kings versus Lahore Qalandars.

Q1404.Recently Which Chief Minister of Pakistan tested positive with COVID-19 in month of November?

Easy
A A. CM Sindh
B B. CM Balochistan
C C. CM KPK
D D. CM Punjab
Pakistan National Affairs PPSC 2020

Correct Answer: A

Chief Minister Sindh Murad Ali Shah tested positive for COVID-19 in November 2020.

Q1405.3rd Gilgit-Baltistan elections held on_________?

Easy
A A. 16 November 2020
B B. 15 November 2020
C C. 14 November 2020
D D. 13 November 2020
General MCQs PPSC 2020

Correct Answer: B

The 3rd general elections for 24 general seats of GB Legislative Assembly were held on November 15, 2020.

Q1406.Total Number of seats in Gilgit-Baltistan Assembly?

Easy
A A. 30
B B. 35
C C. 40
D D. 33
General MCQs PPSC

Correct Answer: D

The GB Assembly comprises 33 total seats (24 directly elected, 6 women reserved, 3 technocrats).

Q1407.Younis Khan to be Pakistan’s batting coach till _____ T20 World Cup:

Easy
A A. 2022
B B. 2021
C C. 2023
D D. None of these
Important Events, Personalities, Sports & Culture PPSC 2022

Correct Answer: A

PCB appointed former captain Younis Khan as batting coach through the 2022 T20 World Cup.

Q1408.When chief justice Peshawar high court justice waqar Seth died?

Easy
A A. 10 November 2020
B B. 11 November 2020
C C. 12 November 2020
D D. Non of these
Pakistan National Affairs PPSC 2020

Correct Answer: C

Chief Justice of Peshawar High Court Justice Waqar Ahmad Seth passed away due to COVID-19 on November 12, 2020.

Q1409.Which of following Pakistani Umpire has achieved the milestone of the record of most ICC ODI On-Field Umpire?

Easy
A A. Aleem Dar
B B. Shohzeb Raza
C C. Raja Mehmood
D D. None of them
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

Aleem Dar broke Rudy Koertzen's record by officiating in his 211th ODI during Pakistan vs Zimbabwe match in Rawalpindi.

Q1410.Who is the Chairman of Competition Commission of Pakistan?

Easy
A A. Rahat Kaunain Hassan
B B. Shaista Bano
C C. Bushra Naz Malik
D D. None of theme
International Affairs PPSC 2020

Correct Answer: A

Rahat Kaunain Hassan was re-appointed Chairperson of CCP in July 2020.

Q1411.Which country’s special force’s troops arrived in Pakistan to participate in ‘Druzhba 5’ military exercise?

Easy
A A. Turkey
B B. Azerbaijan
C C. China
D D. Russia
Pakistan Foreign Policy PPSC 2020

Correct Answer: D

Russian special forces arrived in Pakistan for the 5th joint bilateral exercise 'Druzhba-V' (Friendship-V) in November 2020.

Q1412.Who is the Current Chairman of Pakistan Ulema Council (PUC)?

Easy
A A. Mufti Muneed-ur-Rehman
B B. Dr. Qibla Ayaz
C C. Maulana Tahir Mehmood Ashrafi
D D. None of these
International Affairs PPSC

Correct Answer: C

Maulana Hafiz Tahir Mehmood Ashrafi serves as the Chairman of the Pakistan Ulema Council.

Q1413.GB celebrated ____ Independence day on 1,November, 2020?

Easy
A A. 74th
B B. 73rd
C C. 75th
D D. None of these.
General MCQs PPSC 2020

Correct Answer: B

Gilgit-Baltistan celebrated its 73rd Independence Day on November 1, 2020, marking liberation from Dogra rule in 1947.

Q1414.Arif Anis won “Brain of the year 2020” award for his services:

Easy
A A. Free delivery of food during covid19
B B. Discovery of vaccine of covid19
C C. Discover of hapteatus vaccine
D D. Discover of dangue vaccine
International Organizations PPSC 2020

Correct Answer: A

UK-based Pakistani author Arif Anis received the UK Brain Trust's 'Brain of the Year 2020' award for launching the 'One Million Meals' initiative during COVID-19.

Q1415.Who is the first Pakistani to win “Brain of the Year 2020” award?

Easy
A A. Arif Anis
B B. Ali Zafar
C C. Dr. Abdul Qdeer
D D. Fawad Choudhri
Global Conflicts & Security PPSC 2020

Correct Answer: A

Arif Anis became the first Pakistani recipient of this prestigious UK award.

Q1416.The Dam inaugurated in October 2020 by Sindh Government in Ninghar haar the district of tharparkar is_________?

Easy
A A. KaliDas dam
B B. Sohan dam
C C. Ninghar Har dam
D D. Dasu dam
General MCQs PPSC 2020

Correct Answer: A

Sindh government constructed the Kalidas Dam in Nagarparkar, Tharparkar, to harvest rainwater.

Q1417.Matiari Lahore HVDC Transmission line is ________ kilometers of transmission line runs from the southwest to the northeast of Pakistan, passing through the provinces of Sindh and Punjab.

Easy
A A. 786
B B. 800
C C. 878
D D. None of these
International Organizations PPSC

Correct Answer: C

The 600kV HVDC Matiari-Lahore transmission line spans 878 km with a capacity of 4,000 MW.

Q1418.The $1.6 billion Matiari-Lahore transmission project is the 1st HVDC project in Pakistan and 2nd in the________?

Easy
A A. Region
B B. Planet
C C. World
D D. None of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

It is the 1st High Voltage Direct Current (HVDC) power line in Pakistan and 2nd in South Asia.

Q1419.What kind of Matairi_Lahore project is?

Easy
A A. HVDC
B B. HVCD
C C. HVMD
D D. HYBD
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

It utilizes High Voltage Direct Current technology for efficient long-distance power transport.

Q1420.Who has become the first Pakistani female commentator to serve as a commentator in a men’s ODI cricket match between Pakistan and Zimbabwe on October 30, 2020?

Easy
A A. Urooj Mumtaz
B B. Zainab Abbas
C C. Marina Iqbal
D D. none of these
General MCQs PPSC 2020

Correct Answer: A

Former Pakistan women's captain Dr. Urooj Mumtaz made history as the first female television commentator in a men's home ODI in Pakistan.