Showing 1421–1440 of 1996

Q1421.What is the length of Matiari_Lahore Tranmission Line?

Easy
A A. 800 km
B B. 878 km
C C. 900 km
D D. None of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

The official line length is 878 kilometers.

Q1422.PM Imran khan appointed ambassoder of Namal Knowledge City?

Easy
A A. 22 October2020
B B. 23 October 2020
C C. 24 October 2020
D D. 25 October 2020
Important Events, Personalities, Sports & Culture PPSC 2020

Correct Answer: C

Singer Ali Zafar was appointed ambassador for Namal Knowledge City Mianwali on October 24, 2020.

Q1423.Who is appointed ambassador of ‘Namal Knowledge City’?

Easy
A A. Ali Zafar
B B. Jwad Ahmed
C C. Sahir ali bhaga
D D. Falak shabir
Important Events, Personalities, Sports & Culture PPSC

Correct Answer: A

Musician Ali Zafar was named the ambassador for PM Imran Khan's Namal University project.

Q1424.British Airways landed at Lahore airport after almost _______ years?

Easy
A A. 20
B B. 30
C C. 40
D D. None of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

British Airways resumed direct flights to Lahore after a 40-year hiatus (or nearly 12-20 years since suspension across Pakistan cities).

Q1425.Pakistan Army won international military drill competition in UK for the ______ consecutive year.

Easy
A A. 2nd
B B. 3rd
C C. 4th
D D. 5th
Pakistan Foreign Policy PPSC 2020

Correct Answer: B

Pakistan Army won the UK Pace Sticking Competition at the Royal Military Academy Sandhurst for the 3rd consecutive year in 2020.

Q1426.In year 2017-18, the total Labor Force Participation Rate in Pakistan was________?

Easy
A A. 25.7%
B B. 28.7%
C C. 31.7%
D D. 34.7%
General MCQs PPSC 2017

Correct Answer: C

According to PBS data, the crude labor force participation rate stood at 31.7%.

Q1427.According PSLM report of 2018-19, percentage of households with internet is________?

Easy
A A. 30%
B B. 34%
C C. 38%
D D. None of these
Important Events, Personalities, Sports & Culture PPSC 2018

Correct Answer: B

The Pakistan Social and Living Standards Measurement (PSLM) 2018-19 reported 34% household internet access.

Q1428.The Lahore Orange Line (first-ever electric train in Pakistan) was inaugurated on _________?

Easy
A A. 14-Aug-2020
B B. 25-Sep-2020
C C. 25-Oct-2020
D D. 01-Nov-2020
General MCQs PPSC 2020

Correct Answer: C

CM Punjab Usman Buzdar commercialized the Orange Line Metro Train in Lahore on October 25, 2020.

Q1429.What is the rank of Pakistan in the recently released; The Asia Power Index 2020?

Easy
A A. 15th
B B. 16th
C C. 17th
D D. None
Global Economy, Development & Reports PPSC 2020

Correct Answer: A

Lowy Institute's Asia Power Index 2020 ranked Pakistan 15th among 26 Asian nations.

Q1430.What is the name of authority established for the development of islands specially the Bundal and Buddo island in first phase?

Easy
A A. Pakistani islands development authority
B B. island development authority
C C. Pakistan island establishment authority
D D. None of these
General MCQs PPSC 2020

Correct Answer: A

Federal government promulgated the Pakistan Islands Development Authority (PIDA) Ordinance 2020.

Q1431.How many times Pakistan has been elected to the UN’s Premier body on Human Rights Council (HRC)?

Easy
A A. Five times
B B. Six times
C C. Seven times
D D. None of theses
General MCQs PPSC 2020

Correct Answer: A

Pakistan was re-elected to the UN Human Rights Council for its 5th term in October 2020.

Q1432.According to a recent Oxfam report, What is the rank of Pakistan in Health Spending Index 2020?

Easy
A A. 75/158
B B. 96/158
C C. 128/158
D D. 155/158
Global Economy, Development & Reports PPSC 2020

Correct Answer: D

Oxfam's Commitment to Reducing Inequality (CRI) Index 2020 ranked Pakistan 155th out of 158 countries in health spending.

Q1433.Landslide hits bus near skardu on 18oct2020 caused casualties ?

Easy
A A. 13
B B. 15
C C. 16
D D. 12
General MCQs PPSC 2020

Correct Answer: C

A tragic landslide hit a passenger bus on Jaglot-Skardu Road killing 16 passengers.

Q1434.Which PPP’s senior leader passes away due to Covid-19 on 15 Oct 2020?

Easy
A A. Arshad Rabbani
B B. Rashid Rabbani
C C. Rauf Ghani
D D. Arshad Mehmood
Pakistan National Affairs PPSC 2020

Correct Answer: B

Senior PPP leader and Special Assistant to Chief Minister Sindh Rashid Rabbani passed away from COVID-19.

Q1435.AGP blames finance ministry for irregularities worth Rs___________?

Easy
A A. 1.535 trillion
B B. 1.695 trillion
C C. 1.075 trillion
D D. None of these
Pakistan National Affairs PPSC

Correct Answer: A

The Auditor General of Pakistan (AGP) report highlighted audit financial irregularities worth Rs 1.535 trillion in the Finance Ministry.

Q1436.A massive fire erupted in Lahore’s Hafeez Centre on__________?

Easy
A A. 15 October 2020
B B. 16 October 2020
C C. 17 October 2020
D D. 18 October 2020
General MCQs PPSC 2020

Correct Answer: C

A major multi-story fire engulfed Hafeez Centre electronics market in Gulberg, Lahore, on October 17-18, 2020.

Q1437.Former PIA MD ______ recently arrested for illegal hiring?

Easy
A A. Asad
B B. Rafique
C C. Aijaz Haroon
D D. None of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

NAB arrested former PIA Managing Director Aijaz Haroon over alleged illegal appointments.

Q1438.What is the Pakistan’s rank at the 2020 Global Hunger Index (GHI) out of 107 countries?

Easy
A A. 77th
B B. 88th
C C. 94th
D D. None of these
Global Economy, Development & Reports PPSC 2020

Correct Answer: C

Pakistan ranked 94th out of 107 countries in the Global Hunger Index 2020 with a score of 24.6 ('Serious').

Q1439.Islands of Sindh Bundal and Buddu are Located at the mouth of____________?

Easy
A A. Hawkesbay
B B. Manora
C C. Clifton
D D. Korangy Creek
General MCQs PPSC

Correct Answer: D

Bundal and Buddo islands are coastal islands situated at the mouth of Korangi Creek in the Arabian Sea near Karachi.

Q1440.Name the twin islands of Sindh, which have recently been taken over by federal government through a presidential ordinance?

Easy
A A. Sundal and Suddu
B B. Bundal and Buddu
C C. Manora and Kemari
D D. Hawkesbay and Clifton
Pakistan National Affairs PPSC 2020

Correct Answer: B

Bundal and Buddo islands were specified under the PIDA Ordinance 2020.