Showing 1441–1460 of 1996

Q1441.Islands of Sindh Bundal and Buddu are spread over area of__________?

Easy
A A. 5,000 acres
B B. 7,000 acres
C C. 10,000 acres
D D. 12,000 acres
General MCQs PPSC

Correct Answer: D

Bundal and Buddo islands encompass a coastal area of approximately 12,000 acres.

Q1442.Sheikh Rasheed launched his book with the title of___________?

Easy
A A. Lal Haveli se Assembly Tak.
B B. Lal Haveli se Aqwam e Muthida Tak.
C C. Lal Haveli se Awam Tak
D D. None of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

Federal Minister Sheikh Rasheed Ahmad authored his autobiography 'Lal Haveli Se Aqwam-e-Muttahida Tak'.

Q1443.Who made the fastest century in National T20 Cup from Pakistan?

Easy
A A. Ahmed Shehzad
B B. Khushdil Shah
C C. Shahid Afridi
D D. Asif Bilal
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

Southern Punjab's Khushdil Shah smashed a 35-ball century against Sindh in Rawalpindi, the fastest T20 hundred by a Pakistani batsman.

Q1444.Which App has been blocked by PTA over indecent content on 9th October 2020?

Easy
A Snapchat
B Likee
C TikTok
D None of these
General MCQs PPSC 2020

Correct Answer: C

On October 9, 2020, the Pakistan Telecommunication Authority (PTA) issued a ban on the short-video sharing platform TikTok due to failure to censor immoral and indecent content.

Q1445.Current NA speaker Asad Qaisar belongs to which city and District of Pakistan?

Easy
A Peshawar
B Mardan
C Swabi
D Lahore
Global Conflicts & Security PPSC

Correct Answer: C

Asad Qaiser served as the 21st Speaker of the National Assembly of Pakistan and hails from Swabi District, Khyber Pakhtunkhwa.

Q1446.The Gilgit Baltistan Election Commission will hold the elections in __________ constituencies on 15 November 2020?

Easy
A 18
B 20
C 24
D None of these
Pakistan National Affairs PPSC 2020

Correct Answer: C

General elections for 24 general seats of the Gilgit-Baltistan Legislative Assembly were held on November 15, 2020.

Q1447.Gilgit-Baltistan legislative Assembly general elections will be held on_________?

Easy
A 15 Oct 2020
B 15 Nov 2020
C 15 Dec 2020
D 15 Jan 2020
General MCQs PPSC 2020

Correct Answer: B

The 3rd general elections for the Gilgit-Baltistan Legislative Assembly took place on November 15, 2020.

Q1448.Recently, opposition block has formed alliance against current government, what is the name of that alliance?

Easy
A Pakistan democratic movement
B Anti-Government alliance
C Charter of democracy
D
General MCQs PPSC 2020

Correct Answer: A

The Pakistan Democratic Movement (PDM) was an 11-party alliance formed in September 2020 to oppose the PTI government.

Q1449.Which country was recently inducted by the World Economic Forum into Global Champion for Nature Community?

Easy
A Turkey
B Pakistan
C Canada
D None of these
Pakistan Foreign Policy PPSC 2020

Correct Answer: B

In 2020, the World Economic Forum inducted Pakistan into its Champions for Nature Community in recognition of its Ten Billion Tree Tsunami plantation initiative.

Q1450.Who is the Current Ambassador of Pakistan to China?

Easy
A Moin-ul-Haque
B Riaz Mohammad Khan
C Samina Mehtab
D Naghmana Alamgir
Pakistan Foreign Policy PPSC 2023

Correct Answer: A

Ambassador Moin-ul-Haque served as Pakistan's envoy to the People's Republic of China from August 2020 to 2023.

Q1451.Admiral Muhammad Amjad Khan Niazi HI(M) SBt has assumed Command of Pakistan Navy as ______ of the Naval Staff.

Easy
A 22nd chief
B 23rd chief
C 24rth chief
D 25th chief
General MCQs PPSC 2020

Correct Answer: A

Admiral Muhammad Amjad Khan Niazi assumed office as the 22nd Chief of Naval Staff on October 7, 2020.

Q1452.Which Pakistani has figured in Forbes list of richest Americans 2020, topped by Amazon founder Jeff Bezos for the third year in a row?

Easy
A Malik Riaz
B Shahid Khan
C Habibulah Khan
D Anver pervez
General MCQs PPSC 2020

Correct Answer: B

Pakistani-American billionaire businessman Shahid Khan (owner of Jacksonville Jaguars and Fulham FC) featured in Forbes 400 richest Americans list.

Q1453.Who is current CEO of Drug Regulatory Authority of Pakistan?

Easy
A Mr. Asim Rauf
B Mr. Aarab bin Saleem
C Mr. Farman Aijaz
D Mr. Sajid Ghani
General MCQs PPSC

Correct Answer: A

Dr. Asim Rauf served as the Chief Executive Officer of the Drug Regulatory Authority of Pakistan (DRAP).

Q1454.When Punjab Rozgar Scheme Launched?

Easy
A 1 Sep 2020
B 22 Aug 2020
C 1 Oct 2020
D 4 July 2020
General MCQs PPSC 2020

Correct Answer: C

Chief Minister Usman Buzdar launched the Rs 30 billion Punjab Rozgar Scheme on October 1, 2020, to provide subsidized loans to youth and micro-enterprises.

Q1455.Sheikh Muhammad bin Zayed Anahyan Road is in______________?

Easy
A Mohmand District
B Khyber District
C Bajaur District
D None of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: B

The 42 km Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan Road is a major infrastructure corridor built in Khyber District, KP, funded by the UAE.

Q1456.Sheikh Muhammad bin Zayed Anahyan Road 42 km long road connect 9 cities and 6 villages inaugurated by PM Imran Khan on__________?

Easy
A 20 September 2020
B 22 September 2020
C 28 September 2020
D None of these
General MCQs PPSC 2020

Correct Answer: A

Prime Minister Imran Khan inaugurated the 42 km Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan Road in Khyber District on September 20, 2020.

Q1457.What is rank of Pakistan in Business innovation index, 2020 compiled by World Intellectual Property Organization?

Easy
A 103
B 105
C 107
D 110
Global Economy, Development & Reports PPSC 2020

Correct Answer: C

In WIPO's Global Innovation Index 2020, Pakistan ranked 107th out of 131 economies surveyed.

Q1458.The government of Sindh has recently introduced a new district in Karachi is___________?

Easy
A Sohrab goth
B korangi
C New Karachi
D Kemari
General MCQs PPSC 2020

Correct Answer: D

In August 2020, the Sindh cabinet approved the creation of Keamari District, carving it out of Karachi West to make it the 7th district of Karachi Division.

Q1459.How many districts are in Sindh ?

Easy
A 25
B 27
C 29
D 30
General MCQs PPSC 2020

Correct Answer: D

With the establishment of Keamari district in Karachi in 2020, the total number of administrative districts in Sindh province reached 30.

Q1460.Which session of the United Nations General Assembly has been addressed by Prime Minister Imran Khan on 25 Sept 2020?

Easy
A 75th
B 76th
C 77th
D 78th
International Organizations PPSC 2020

Correct Answer: A

Prime Minister Imran Khan delivered a virtual address to the 75th session of the UN General Assembly on September 25, 2020.