Current Affairs — All MCQs
1996 questions available
Q1461.The Judicial Commission of the APS Peshawar comprises of__________ members?
Correct Answer: A
The judicial commission investigating the 2014 Army Public School (APS) Peshawar attack was a single-member commission headed by Justice Mohammad Ibrahim Khan of the Peshawar High Court.
Q1462.When PM Imran Khan addresses the 75th session of the United Nations General Assembly (UNGA)?
Correct Answer: B
Prime Minister Imran Khan addressed the 75th session of the UNGA via video link on September 25, 2020.
Q1463.The 11-party Opposition, All Parties Conference (APC) hosted by Chairman of Pakistan People’s Party (PPP) Bilawal Bhutto Zardari on Sunday 20th September 2020 demanded resignation of__________?
Correct Answer: D
The All Parties Conference (APC) in Islamabad on September 20, 2020, formed the PDM and formally demanded the immediate resignation of Prime Minister Imran Khan.
Q1464.A novella The smile snatcher recently released, is written by___________?:
Correct Answer: B
Former Senate Chairman and veteran politician Mian Raza Rabbani authored the fiction novella The Smile Snatcher.
Q1465.National assembly passed bills related to___________ in Sept 2020?
Correct Answer: B
In September 2020, a joint session of Parliament passed key FATF-related compliance legislation to fulfill international anti-money laundering requirements.
Q1466.FATF Bill was passed by Assembly Joint Session on__________?
Correct Answer: B
Parliament's joint session passed crucial FATF-related bills on September 16, 2020.
Q1467.Who recently became the first woman to be appointed as head of the Education Department in South Waziristan?
Correct Answer: B
Noor Khadija made history by being appointed as the District Education Officer (DEO) Female in South Waziristan tribal district.
Q1468.When did PM Imran Khan lay foundation stone of Ravi River Front Urban Development Project?
Correct Answer: B
Prime Minister Imran Khan inaugurated the mega Ravi Riverfront Urban Development Project (RUDA) near Lahore on September 14, 2020.
Q1469.What is the rank of Pakistan in the Global Economic Freedom Index 2020?
Correct Answer: B
In Canada's Fraser Institute Economic Freedom of the World 2020 Annual Report, Pakistan ranked 142nd out of 162 countries.
Q1470.Pakistan Navy on celebrated __________ anniversary of the Navy Day to honour heroic achievements of its Ghazis and martyrs on September 8 2020?
Correct Answer: D
On September 8, 2020, the Pakistan Navy celebrated its 55th Navy Day, commemorating Operation Dwarka carried out during the 1965 War.
Q1471.The first Pakistani born American female astrophysicist who is appointed as Dean of school of science at MIT in 2020?
Correct Answer: C
World-renowned astrophysicist Dr. Nergis Mavalvala (part of the LIGO team that detected gravitational waves) was appointed Dean of the School of Science at MIT in 2020.
Q1472.Who is the Current Special Assistant to Chief Minister Sindh on Bureau of Supply and Prices?
Correct Answer: C
Dr. Khatumal Jeewan served as Special Assistant to Chief Minister Sindh on Bureau of Supply and Prices.
Q1473.Which Nation sells most Advanced Warship to Pakistan?
Correct Answer: C
China constructed and delivered four Type 054A/P guided-missile frigates (Tughril-class) to the Pakistan Navy.
Q1474.Which Muslim leader was declared Man of the Year by the Muslim 500?
Correct Answer: B
The Royal Islamic Strategic Studies Centre in Jordan named Prime Minister Imran Khan as Man of the Year in its 2020 edition of The Muslim 500.
Q1475.Which Nine-year-old Pakistani girl beats Indian professor, sets world record in chemistry by arranging all elements of periodic chart in just 2 minutes and 42 seconds?
Correct Answer: C
9-year-old Natalia Najam from Lahore broke the Guinness World Record for arranging all 118 chemical elements of the periodic table in 2 minutes and 42 seconds.
Q1476.Which Kashmiri Journalist recently on Peter Mackler prize for courageous and ethical journalism?
Correct Answer: A
Photojournalist Masrat Zahra from Indian-administered Kashmir won the 2020 Peter Mackler Award for Courageous and Ethical Journalism.
Q1477.Which of the following Pakistani players has been inducted into ICC Hall Of Fame 2020 ?
Correct Answer: B
Legendary batsman Zaheer Abbas (Asian Bradman) was inducted into the ICC Cricket Hall of Fame in August 2020, becoming the 6th Pakistani cricketer to achieve the feat.
Q1478.National Party chief Senator Mir Hasil Khan Bizenjo passed away in Karachi on_____________?
Correct Answer: A
Veteran Baloch politician, former Federal Minister for Maritime Affairs, and National Party President Mir Hasil Khan Bizenjo passed away on August 20, 2020.
Q1479.Which country has provided 12 T16 high-tech drones to help Pakistan combating locusts?
Correct Answer: C
China provided agricultural spraying drones (DJI Agras T16) and technical assistance to Pakistan to combat desert locust swarms in 2020.
Q1480.Who is the Current Leader of the House in Senate of Pakistan ?
Correct Answer: A
Senator Dr. Shahzad Waseem served as Leader of the House in the Senate of Pakistan from June 2020 to March 2022.