Showing 1481–1500 of 1996

Q1481.Who is the Current CEO of Pakistan Steel Mills?

Easy
A Engineer Ashiq Ali
B Brig (r) Shujah Hassan
C Sher Alam Mehsud
D
General MCQs PPSC 2020

Correct Answer: B

Brig (Retd) Shujah Hassan was appointed Chief Executive Officer of Pakistan Steel Mills (PSM) in 2020.

Q1482.The Pakistan- China fiber optic is an 820- kilometer-long optic cable project from _______ to Khunjerab

Easy
A Peshawar
B Quetta
C Karachi
D Rawalpindi
Pakistan Foreign Policy PPSC

Correct Answer: D

The 820 km Pak-China Fiber Optic Cable extends from Rawalpindi to the Khunjerab Pass at the Chinese border, enhancing digital connectivity.

Q1483.President Alvi confers ____________ to Kashmiri leader Syed Ali Shah Geelani on 14th August 2020?

Easy
A Sitara-i-Imtiaz
B Nishan-i-Imtiaz
C Nishan-e-Haider
D Nishan-e-Pakistan
Pakistan Foreign Policy PPSC 2020

Correct Answer: D

On August 14, 2020, President Dr. Arif Alvi conferred Pakistan's highest civilian award, Nishan-e-Pakistan, on veteran Kashmiri leader Syed Ali Shah Geelani.

Q1484.PM Imran Khan announced; __________ will be celebrated as the Tiger Force Day?

Easy
A August 5
B August 9
C August 16
D None of these
General MCQs PPSC 2020

Correct Answer: B

Prime Minister Imran Khan declared August 9, 2020, as Tiger Force Day for a nationwide tree plantation drive.

Q1485.The handing over ceremony of the Al Khalid-I tank was held at ____________?

Easy
A Heavy Industries Taxila (HIT)
B Pakistan Ordance Factory Wah Cantt
C China
D Ukraine
Pakistan Foreign Policy PPSC 2020

Correct Answer: A

The official handing over ceremony of the upgraded Al Khalid-I Main Battle Tank to the Armoured Corps was held at Heavy Industries Taxila (HIT) in July 2020.

Q1486.Battle tank Al Khalid-I has been developed in collaboration with _______ and ________?

Easy
A China and France
B China and Turkey
C Turkey and Ukraine
D China and Ukraine
General MCQs PPSC

Correct Answer: D

The Al Khalid-I MBT was indigenously produced at HIT in technical collaboration with China (NORINCO) and Ukraine (KMDB for engine integration).

Q1487.The Pak Army has upgraded the version of _______ tank known as ________?

Easy
A Al Zarar and Al Zarar-I
B Type 59 and Type 59-I
C Al Khalid and Al Khalid-I
D None of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

The Pakistan Army upgraded its flagship Al Khalid main battle tank into the enhanced Al Khalid-I variant with improved armor and night vision.

Q1488.Pakistan will give the country’s prestigious award (Sitara-e-Quaid-i-azam) to a which famous Turkish professor for his work to promote Urdu?

Easy
A Prof. Usman Balta
B Prof. Mehmet Balta
C Prof. Celal Soydan
D Prof. Usman Sahin
Global Conflicts & Security PPSC

Correct Answer: C

Turkish scholar Prof. Dr. Celal Soydan of Istanbul University was awarded the Sitara-e-Quaid-i-Azam for his lifelong translation and academic promotion of Urdu literature in Turkey.

Q1489.President of Pakistan Dr Arif Alvi conferred Pakistan’s civil awards to __________ Pakistanis and foreigners in recognition of their services to Pakistan on 14 August, 2020?

Easy
A 180
B 184
C 188
D None of these
International Affairs PPSC 2020

Correct Answer: B

On August 14, 2020, President Arif Alvi announced civil awards for 184 Pakistani citizens and foreign nationals.

Q1490.BRT stands for:_____________?

Easy
A Blue Rapid Transport
B Best Road Transportation
C Bus Rapid Transit
D Best Road Transit
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

BRT stands for Bus Rapid Transit, referring to high-capacity dedicated bus corridor transportation systems like the Zu Peshawar BRT.

Q1491.PM Imran Khan Inaugurated Peshawar BRT on__________August, 2020?

Easy
A 11th August, 2020
B 12th August, 2020
C 13th August, 2020
D 14th August, 2020
Global Conflicts & Security PPSC 2020

Correct Answer: C

Prime Minister Imran Khan formally inaugurated the flagship Zu Peshawar Bus Rapid Transit (BRT) project on August 13, 2020.

Q1492.Government launched Ehsaas Nash-o-Numa programme on _____________?

Easy
A 11 August 2020
B 12 August 2020
C 13 August 2020
D None of these
General MCQs PPSC 2020

Correct Answer: C

The Ehsaas Nashonuma programme aimed at preventing stunting in children under 2 years of age was launched by PM Imran Khan on August 13, 2020.

Q1493.Pm Imran Khan has inaugurated Roshan Pakistan Digital Account for overseas Pakistani on_________?

Easy
A 10 Sept 2020
B 11 Sept 2020
C 9 Sept 2020
D None of the above
General MCQs PPSC 2020

Correct Answer: A

The State Bank of Pakistan launched the Roshan Digital Account (RDA) initiative for non-resident Pakistanis on September 10, 2020.

Q1494.Tiger Force Day was celebrated on ___________?

Easy
A 5th August 2020
B 7th August 2020
C 9th August 2020
D None of these
General MCQs PPSC 2020

Correct Answer: C

Tiger Force Day was observed across Pakistan on August 9, 2020, during which volunteer youth planted over 3.5 million trees in a single day.

Q1495.The 660kV Matiari-Lahore HVDC Transmission line being built at a cost of $1.6 billion is_________km long.

Easy
A 686
B 786
C 886
D 986
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

The 660 kV Matiari–Lahore High Voltage Direct Current (HVDC) transmission line spans approximately 886 kilometres.

Q1496.The current test series being played between Pakistan and England in Aug, 2020 is the________test series between the two countries.

Easy
A 24th
B 25th
C 26th
D 27th
General MCQs PPSC 2020

Correct Answer: C

The August 2020 Test series in England marked the 26th bilateral Test series played between Pakistan and England.

Q1497.On Aug 07,2020 PM Imran Khan launched the Ravi Urban Development Project under which Ravi City would be created north of lahore near the Ravi river at a cost of_________?

Easy
A Rs4 Trillion
B Rs5 Trillion
C Rs8 Trillion
D Rs10 Trillion
General MCQs PPSC 2020

Correct Answer: A

The Ravi Riverfront Urban Development Project (RUDA) was launched on August 7, 2020, with an estimated investment outlay of Rs 4 trillion.

Q1498.Pakistan observed Youm-e-Istehsal-e-Kashmir (Day of Exploitation in occupied Kashmir) on____________?

Easy
A 3rd August
B 5th August
C 8th August
D None of Above
Pakistan Foreign Policy PPSC 2019

Correct Answer: B

August 5 is observed annually as Youm-e-Istehsal in Pakistan to protest India's unilateral revocation of Article 370 in Indian-administered Kashmir in 2019.

Q1499.The Police Martyrs Day is observed on __________ in Pakistan?

Easy
A August 01
B August 02
C August 04
D None of these
General MCQs PPSC

Correct Answer: C

Youm-e-Shuhada-e-Police (Police Martyrs Day) is observed across Pakistan on August 4 every year to commemorate fallen law enforcement personnel.

Q1500.When federal cabinet approved a new political map of Pakistan, which includes the Indian Occupied Jammu and Kashmir (IOJ&K) and other disputed areas?

Easy
A 27 July 2020
B 2 August 2020
C 3 August 2020
D 4 August 2020
Pakistan Foreign Policy PPSC 2020

Correct Answer: D

The federal cabinet formally approved the new official political map of Pakistan on August 4, 2020.