Showing 1–20 of 653

Q1.Information of data called?

Medium
A Hyper data
B Self data
C Meta data
D Clean data
Data & Information PPSC 2026

Correct Answer: C

Metadata is data that describes other data, such as its structure or attributes.

Q2.HTML is used for?

Easy
A Develop web pages
B Database
C Graphics
D OS
Introduction to Computers PPSC 2026

Correct Answer: A

HTML (HyperText Markup Language) is used to develop and structure web pages.

Q3.Function of Direct Memory Access (DMA)?

Medium
A Storage data
B Delete data
C Print Data
D Allow data to CPU
CPU PPSC 2026

Correct Answer: D

DMA allows data to be transferred directly between memory and CPU without processor intervention.

Q4.Multiprogramming is a?

Easy
A Operating system allows more than one program to run Concurrently
B One task
C One task
D Single user
Computer Basics PPSC 2026

Correct Answer: A

Multiprogramming allows multiple programs to reside in memory and execute concurrently.

Q5.Primary memory used for speed of computer?

Easy
A RAM
B HDD
C SSD
D ROM
Memory & Storage PPSC 2026

Correct Answer: A

RAM (Random Access Memory) is the primary memory that directly affects computer speed.

Q6.Which type of volatile RAM is faster?

Easy
A DRAM (Dynamic RAM)
B SRAM (Static RAM)
C EPRAM
D None of these
Memory & Storage PPSC 2026

Correct Answer: B

SRAM (Static RAM) is faster than DRAM as it does not need to be refreshed.

Q7.Primary purpose of virtual memory?

Medium
A Increase CPU speed
B Store Data permanently
C Extend RAM by disk Space
D Reduce Power
Memory & Storage PPSC 2026

Correct Answer: C

Virtual memory extends RAM by using disk space when physical memory is full.

Q8.________ program is used to understand the running of a computer?

Medium
A OS
B FIFO
C SS
D None of these
Software PPSC 2026

Correct Answer: A

The Operating System (OS) manages and controls how a computer runs.

Q9.Which of the following are the main components of a CPU (Central Processing Unit)?

Easy
A Hard Drive and RAM
B Control Unit and Memory
C ALU and Monitor
D Control Unit and Arithmetic Logic Unit (ALU)
CPU PPSC 2025

Correct Answer: D

Q10.Which technology is used in touch screen to allow multiple simultaneous touches?

Easy
A Resist
B Capacitive
C Optical
D None of these
Input & Output Devices PPSC 2026

Correct Answer: B

Q11.Bit can be transferred in computer from one part to another part and this transfer and transfer speed is measured by?

Easy
A Clock
B Cache
C PSU
D URL
CPU PPSC 2026

Correct Answer: A

Q12.Which generation of computer uses Microprocessor?

Hard
A 1st
B 2nd
C 3rd
D 4th
Generations of Computers PPSC 2026

Correct Answer: D

Q13.The Software heavily embedded into hardware?

Hard
A Firmware
B Software
C Hardware
D None of these
Software PPSC 2026

Correct Answer: A

Q14.Monitor having the option of angle view?

Hard
A CRT
B CBT
C LCD
D None of these
Hardware PPSC 2026

Correct Answer: A

Q15.Drum printers belong to which of the following category?

Medium
A Ink jet printer
B Laser printer
C Line printer
D None of these
Hardware CSS 2026

Correct Answer: C

Drum printers are a type of line printer that print an entire line of text at once.

Q16.Bagal mai chori Moo ma Ram Ram in English:

Easy
A all you see isn't right
B there is evil as well as good
C thare are no saints
D all that goes to church are not saint
Hardware PPSC 2024

Correct Answer: D

Q17.Which statement is valid about computer program

Easy
A it is information to computer to run
B it can be operative or custom
C both a and b
D
Hardware PPSC 2024

Correct Answer: C

Q18.Which computer accept input as digital and present digital data:

Easy
A Mini Computer
B Super Computer
C Computer
D Digital computer
Hardware PPSC 2024

Correct Answer: D

Q19.Which require largest memory?

Easy
A Images
B Text
C Voice
D Graphics
Hardware PPSC 2024

Correct Answer: D

Q20.Random access memory is which type of memory?

Easy
A permanent
B long term
C static
D None of these
Hardware PPSC 2024

Correct Answer: C