Showing 1–20 of 253

Q1.Which shortcut key is used for Centre Alignment?

Medium
A Ctrl+F
B Ctrl+L
C Ctrl+W
D Ctrl+E
Formatting Shortcuts PPSC 2026

Correct Answer: D

Ctrl+E is the standard shortcut for center-aligning text in word processors.

Q2.To insert a hyperlink:

Easy
A Ctrl+K
B Insert> hyper link
C both
D none
Basic Shortcuts PPSC 2024

Correct Answer: C

Q3.Short key for Center alignment:

Easy
A Ctrl S
B Ctrl N
C Ctrl C
D Ctrl E
Basic Shortcuts PPSC 2024

Correct Answer: D

Q4.Which key is used to open Font and Replace dialog box

Easy
A Ctrl H
B Ctrl N
C Ctrl C
D Ctrl E
Basic Shortcuts PPSC 2024

Correct Answer: A

Q5.Which key do you press while clicking to select more than one file Or folder?

Easy
A ctrl
B Shift
C Alt
D None of these
Basic Shortcuts PPSC 2023

Correct Answer: A

Q6.Which key is used to copy the formula from the above cell:

Easy
A Ctrl+'
B Ctrl+;
C Ctrl+:
D None of these
Basic Shortcuts PPSC 2023

Correct Answer: A

Q7.Which key is used for duplicate the selected text so that it can be used in another place:

Easy
A Ctrl+C
B Ctrl+D
C Ctrl+O
D Ctrl+I
Basic Shortcuts PPSC 2023

Correct Answer: A

Q8.Which shortcut is used to decrease the text font size:

Easy
A Ctrl+Shift+<
B Ctrl+Shift+>
C Ctrl+Shift+F
D Ctrl+Alt+F
Basic Shortcuts PPSC 2023

Correct Answer: A

Q9."Ctrl + End" is used to:

Easy
A Moves the cursor to the end of line
B Moves the cursor to the end of Document
C Moves the cursor to the end of Paragraph
D None of these
Basic Shortcuts PPSC 2023

Correct Answer: B

Q10.Which of following keyboard shortcut is used to change the case:

Easy
A Ctrl+F3
B Shift+F3
C Alt+F3
D Ctrl+Shift+f3
Basic Shortcuts PPSC 2023

Correct Answer: B

Q11.Ctrl+N is used to:

Easy
A Save document
B Open document
C New document
D close document
Basic Shortcuts PPSC 2023

Correct Answer: C

Q12.What is the shortcut key for manual line break:

Easy
A Ctrl+Enter
B Alt+Enter
C Shift+Enter
D Space=Enter
Basic Shortcuts PPSC 2023

Correct Answer: C

Q13.Ctrl+I is used to:

Easy
A Italic
B Left Indent
C Save document
D Close document
Basic Shortcuts PPSC 2023

Correct Answer: A

Q14.Ctrl+PageDown is used to:

Easy
A Moves the cursor one paragraph down
B Moves the cursor one page down
C Moves the cursor on line down
D Moves the cursor on screen down
Basic Shortcuts PPSC 2023

Correct Answer: B

Q15.Which shortcut is used to save the document?

Easy
A Ctrl+A
B Ctrl+B
C Ctrl+S
D Ctrl+I
Basic Shortcuts PPSC 2023

Correct Answer: C

Q16.Which shortcut is used for copy the text?

Easy
A Ctrl+C
B Ctrl+V
C Ctrl+X
D Ctrl+U
Basic Shortcuts PPSC 2023

Correct Answer: A

Q17.What is the shortcut key to " Subscript" the selected text?

Easy
A Cntrl+=
B Cntrl+-
C Cntrl+Shift +=
D Cntrl +shift +-
Basic Shortcuts PPSC 2023

Correct Answer: A

Q18.What is the shortcut key for Decrease font Size of the selected text?

Easy
A Cntrl+Shift+>
B Cntrl + Shift + <
C Cntrl+>
D Cntrl + <
Basic Shortcuts PPSC 2023

Correct Answer: B

Q19.Which shortcut key is used to spell check in Microsoft Word?

Easy
A F1
B F2
C F7
D F9
Basic Shortcuts PPSC 2023

Correct Answer: C

Q20.Which shortcut key is used to save document?

Easy
A Ctrl+A
B Ctrl+S
C Ctrl+X
D None of these
Basic Shortcuts PPSC 2020

Correct Answer: B