Showing 1–20 of 50

Q1.Pakistan's Goal to reduce environmental pollution in 2030 how much percentage ?

Medium
A 40%
B 50%
C 60%
D 70%
Pollution PPSC 2026

Correct Answer: B

Pakistan aims to reduce environmental pollution/emissions by 50% by 2030 under its climate commitments.

Q2.Who is the largest Oil producer in the world?

Medium
A USA
B UK
C Canada
D Russia
Oil & Gas PPSC 2026

Correct Answer: A

The USA is currently the largest oil producer in the world.

Q3.The deadly earthquake is March 2025 hit which country:

Medium
A Indonesia
B Malyasia
C Bangladesh
D Myanmar
Natural Disasters PPSC 2026

Correct Answer: D

The deadly earthquake in March 2025 struck Myanmar.

Q4.In 2025, Pakistan's coastal areas are at high risk of?

Easy
A Volcanic eruptions
B Tornadoes
C Tsunami and sea-level rise
D Earthquakes only
Climate Change PPSC 2025

Correct Answer: C

Q5.The UN's Carbon credit program that was introduced on the recommendation of Pakistan was?

Hard
A Article 6.2 Paris Agreement
B Article 5.2 Paris Agreement
C Article 4.2 Paris Agreement
D Article 3.2 Paris Agreement
Climate Finance PPSC 2026

Correct Answer: A

Q6.Pakistan has approved climax agreement according to Paris agreement in Article?

Hard
A 20
B 25
C 30
D 35
COP & Paris Agreement PPSC 2026

Correct Answer: A

Q7.COP 30 held in?

Hard
A Belem, Brazil
B Jakarta, Indonesia
C Islamabad, Pakistan
D None of these
COP & Paris Agreement PPSC 2026

Correct Answer: A

Q8.Pakistan and Bangladesh faces which disaster every year almost?

Hard
A Tsunami
B Floods
C Fire
D None of these
Natural Disasters PPSC 2026

Correct Answer: B

Q9.Which Country has left Paris Agreement?

Hard
A USA
B Albania
C Algeria
D Australia
COP & Paris Agreement PPSC 2026

Correct Answer: A

Q10.What is theme of the World Environment Day 2021:

Easy
A Our Land , Our Future
B Ecosystem Restoration
C Time for Nature
D None of these Subject Specialist Pakistan Studies (BS-17) Held in 2024 (
Climate Change PPSC 2024

Correct Answer: B

Q11.COP 23, a climate change conference, was held in Bonn and was presided by:

Easy
A Fiji
B Marshall Islands
C Indonesia
D Palau
Climate Change PPSC 2020

Correct Answer: A

Q12.World environment day is observed ?

Easy
A 5 January
B 5 June
C 5 April
D None of these
Climate Change PPSC 2020

Correct Answer: B

Q13.World Environment day is observed?

Easy
A 5 January
B 5June
C 5 April
D None of these
Climate Change PPSC 2020

Correct Answer: B

Q14.COP 29 Climate Change Conference (2024) was hosted by which country?

Medium
A UAE
B Azerbaijan
C Brazil
D Egypt
Climate Change FPSC 2026

Correct Answer: B

Hosted in Baku, Azerbaijan, focusing on climate finance goals (FPSC 2025).

Q15.Which big event held in japan 2025:

Easy
A World Expo 2025 Osaka
B World Environment 2025
C World Sanitation Event
D None of these
Climate Change PPSC 2025

Correct Answer: A

Q16.The focus of IPCC 2025:

Easy
A Resilience on climate change
B Resilience on the Tourism
C Resilience on the Industries
D None of these
Climate Change PPSC 2025

Correct Answer: A

Q17.In Febuary 2025 G-20 summit theme was:

Easy
A Climate resilient
B Global Peace
C Environmental Control
D None of These
Climate Change PPSC 2025

Correct Answer: A

Q18.Theme of 2025 Environment day?

Easy
A Ending Global Plastic Pollution
B Removing the plastic from life
C Saving the world through non-plastic usage
D None of these
Climate Change PPSC 2025

Correct Answer: A

Q19.June 5 is observed as?

Easy
A World Environment day
B World Peace day
C World Women's day
D World sports day
Climate Change PPSC 2025

Correct Answer: A

Q20.The agenda of COP 23 is _______.

Easy
A Long-term climate finance
B To consider the matters after 2020
C Assessment of the technical examination processess on mitigation and adaptation
D All of these
Climate Change PPSC 2022

Correct Answer: D

The agenda of COP 23 is All of these..