Showing 1–20 of 218

Q1.Who is the first women CM of Punjab ?

Medium
A Ayesha Aurganzeb
B Benazir Bhutto
C Maryam Nawaz
D None of these
Politics & Governance PPSC 2026

Correct Answer: C

Maryam Nawaz became the first woman Chief Minister of Punjab.

Q2.Current chief justice of Pakistan?

Medium
A Saqib Umar Ata Bandial
B Qazi Faez Isa
C Yahya Afridi
D Umer Ata Bandial
Judiciary PPSC 2026

Correct Answer: C

Justice Yahya Afridi became the Chief Justice of Pakistan.

Q3.Pakistan's first female supreme court judge is?

Hard
A Alia
B Ayesha Malik
C Lubna Saleem
D None of these
Judiciary PPSC 2026

Correct Answer: B

Q4.Which Article of Constitution gives Supreme Court the Suo Motu powers?

Easy
A Article 122(3)
B Article 84(3)
C Article 184(3)
D Article 78(3)
Politics & Governance PPSC 2024

Correct Answer: C

Q5.The Iran-Pakistan gas pipeline is called the:

Medium
A Peace Pipeline
B Friendship Pipeline
C Great Pipeline
D None of these
Politics & Governance CSS 2023

Correct Answer: A

Correct Answer: Peace Pipeline.

Q6.Pakistan became a permanent member of the Shanghai Cooperation Organization in:

Medium
A 2016
B 2017
C 2018
D None of these
Politics & Governance CSS 2023

Correct Answer: B

Correct Answer: 2017.

Q7.The present Speaker of Pakistan's National Assembly is:

Medium
A Asad Qaisar
B Asad Umar
C Qasim Suri
D None of these
Politics & Governance CSS 2022

Correct Answer: A

Correct Answer: Asad Qaisar.

Q8.Which city was recorded as the most polluted city in Pakistan in 2024-2025?

Medium
A Karachi
B Lahore
C Peshawar
D Faisalabad
Politics & Governance FPSC 2026

Correct Answer: B

Lahore frequently topped the Air Quality Index (AQI) global charts (FPSC 2025).

Q9.Who is the current Chief Minister of Punjab, Pakistan?

Easy
A Maryam Nawaz Sharif
B Hamza Shahbaz
C Pervaiz Elahi
D Mohsin Naqvi
Federal & Provincial Affairs PMS 2021

Correct Answer: A

Maryam Nawaz Sharif has served as Chief Minister of Punjab since 26 February 2024.

Q10.On what date did Pakistan’s Cabinet approve the National Security Policy?

Easy
A 1/12/2021 12:00:00 AM
B 1/13/2022 12:00:00 AM
C 12/28/2021 12:00:00 AM
D 1/14/2022 12:00:00 AM
Political Developments PMS 2021

Correct Answer: C

Pakistan's Cabinet approved the National Security Policy on 28 December 2021.

Q11.Governor of Punjab introduced the ordinance to slash the powers of the speaker on?

Medium
A 6/15/2022 12:00:00 AM
B 5/15/2022 12:00:00 AM
C 6/5/2022 12:00:00 AM
D 5/5/2022 12:00:00 AM
Federal & Provincial Affairs PMS 2021

Correct Answer: A

The Punjab Governor promulgated the ordinance curbing the Speaker's powers on 15 June 2022.

Q12.Punjab Repealing and Removal of Difficulties Ordinance 2022 was promulgated to?

Easy
A Curtail the powers of chief Minister
B Curtail the powers of Governer
C Curtail the powers of Speaker
D Curtail the powers of Cheif Secretary
Federal & Provincial Affairs PMS 2021

Correct Answer: C

This ordinance was promulgated to curtail the powers of the Speaker.

Q13.Who is the current President of Azad Jammu and Kashmir?

Easy
A Chaudhry Latif Akbar (Acting)
B Sultan Mahmood Chaudhry
C Raja Faisal Mumtaz Rathore
D None of these
Federal & Provincial Affairs PPSC 2021

Correct Answer: A

Chaudhry Latif Akbar is serving as Acting President of Azad Jammu and Kashmir.

Q14.Who is the current Speaker of the Punjab Assembly?

Easy
A Pervaiz Elahi
B Dost Muhammad Mazari
C Sibtain Khan
D Malik Muhammad Ahmad Khan
Federal & Provincial Affairs PPSC 2021

Correct Answer: D

Malik Muhammad Ahmad Khan is the current Speaker of the Punjab Assembly.

Q15.Who is the current Chief Minister of Sindh?

Easy
A Murad Ali Shah
B Qaim Ali Shah
C Arbab Ghulam Rahim
D None of these
Federal & Provincial Affairs PPSC 2021

Correct Answer: A

Murad Ali Shah is the current Chief Minister of Sindh.

Q16.Who is the current Acting Chief Justice of the Sindh High Court?

Easy
A Justice Zafar Ahmed Rajput
B Justice Muhammad Shafi Siddiqui
C Justice Muneeb Akhtar
D None of these
Judiciary PPSC 2021

Correct Answer: A

Justice Zafar Ahmed Rajput is serving as Acting Chief Justice of the Sindh High Court.

Q17.Who is the current Chairman of the Senate of Pakistan?

Easy
A Syed Yousaf Raza Gilani
B Sadiq Sanjrani
C Saleem Mandviwalla
D None of these
Parliament PPSC 2021

Correct Answer: A

Syed Yousaf Raza Gilani is the current Chairman of the Senate of Pakistan.

Q18.How many High Courts are there in Pakistan currently?

Medium
A 4
B 5
C 6
D 7
Judiciary FPSC

Correct Answer: C

Pakistan has six High Courts: Lahore, Sindh, Peshawar, Balochistan, Islamabad, and the Federal Shariat Court is separate.

Q19.Under which Article of the Constitution can the President dissolve the National Assembly?

Hard
A Article 58
B Article 62
C Article 6
D Article 25
Constitution CSS

Correct Answer: A

Article 58 empowers the President regarding dissolution of the National Assembly under specified conditions.

Q20.The process of removing a judge of the Supreme Court in Pakistan is carried out through which body?

Hard
A National Assembly
B Supreme Judicial Council
C Senate
D Prime Minister's Office
Judiciary PMS

Correct Answer: B

The Supreme Judicial Council handles removal proceedings against judges.