FILTER BY SUBTOPIC

Showing 1–20 of 1395

Q1.What is the weight at the centre of Earth If weight is 200N on Earth?

Medium
A 66N
B 100N
C 200N
D Zero
Other PPSC 2026

Correct Answer: D

At the center of the Earth, gravitational forces cancel out, making weight zero.

Q2.Who developed the first Cholera vaccine?

Hard
A Louis Pasteur
B Edward Jenner
C Robert Koch
D Jaime Ferran
Other PPSC 2026

Correct Answer: D

Jaime Ferran developed the first cholera vaccine in 1885.

Q3.What is the working efficiency of diesel engine?

Medium
A 20-25%
B 25-30%
C 50-60%
D 25-45%
Other PPSC 2026

Correct Answer: D

Diesel engines typically have a working efficiency of 25-45%.

Q4.1HP is equal to how many watts?

Medium
A 646 Watts
B 846 Watts
C 746 Watts
D 946 Watts
Other PPSC 2026

Correct Answer: C

1 Horsepower (HP) = approximately 746 watts.

Q5.Class I HLA molecules are used only in: HLA stands for?

Hard
A All nucleated Cell
B Red Blood Cells
C B&T Cells
D Platelets only
Other PPSC 2026

Correct Answer: A

Class I HLA molecules are found on all nucleated cells.

Q6.Ultrasound is used in liquid gold purification. It is also used for?

Medium
A Communication
B Radio Transmission
C Prenatal Scanning
D Fiber Optics
Other PPSC 2026

Correct Answer: C

Ultrasound is widely used in prenatal scanning (sonography).

Q7.Earth life is approximately how many years?

Medium
A 1.5 billion
B 3.5 billion
C 4.5 billion
D 10 billion
Other PPSC 2026

Correct Answer: C

Earth is approximately 4.5 billion years old.

Q8.98 percent carbon in Coke, Rest is?

Easy
A graphite
B carbon
C oxygen
D none of these
Other PPSC 2024

Correct Answer: B

Q9.which is used for brain activity

Easy
A ECG
B EEG
C EHG
D EGG
Other PPSC 2024

Correct Answer: B

Q10.All of the following caused wind deposits excepts:

Easy
A Wind Speed
B Terrain
C Temperature
D Pedimount
Other PPSC 2024

Correct Answer: D

Q11.Climate shift could disrupt farming and ____thousands of species of animals and plants.

Easy
A Wipe off
B Wipe Out
C Wipe down
D Any of these
Other PPSC 2024

Correct Answer: A

Q12.Friction is a

Easy
A Device
B Force
C Speed
D Mass
Other PPSC 2024

Correct Answer: B

Q13.Soya sause is produced with the help of fungus?

Easy
A Trichophyton bullosum
B Trichophyton
C Helminthosporium
D Apergilus
Other PPSC 2024

Correct Answer: D

Q14.Which continent is covered wholly with an ice sheet?

Easy
A Asia
B Antarctica
C Europe
D None of these
Other PPSC 2024

Correct Answer: B

Q15.Movement of air is called?

Easy
A Wind
B Climate
C Mixture of gasses
D None of these
Other PPSC 2024

Correct Answer: A

Q16.One US Gallon is equal to how many Litters

Easy
A 3.75
B 5
C 2.75
D 3.25
Other PPSC 2024

Correct Answer: A

Q17.What is combustible gas ?

Easy
A Hydrogen
B Oxygen
C Nitrogen
D None of These
Other PPSC 2024

Correct Answer: A

Q18.Length of the traches (windpipe ) in an adult person is:

Easy
A 5 cm
B 10 cm
C 16 cm
D None of These
Other PPSC 2024

Correct Answer: B

Q19.The principle by which blotting paper absorbs water is:

Easy
A Transpiration pull
B Absorptive capacity
C Capillary action
D None of these
Other PPSC 2024

Correct Answer: C

Q20.______is a solution of salt in water usually sodium chloride in water?

Easy
A Baking soda
B Brine
C Milk of magnesia
D Washing soda
Other PPSC 2024

Correct Answer: B