Quran
145 questions available
FILTER BY SUBTOPIC
Q1.قرآن پاک میںں سب سے زیادہ ذکر کس پیغمبر کا ہے ؟
Correct Answer: B
قرآن پاک میںں سب سے زیادہ ذکر حضرت موسیې علیہ السلام کا ہوا ہے۔
Q2.Which surah is more recited in Jumah Prayer?
Correct Answer: B
Surah Al-Mulk is commonly recommended and recited, especially before sleeping, and holds special significance in Friday practice per the answer key.
Q3.Total Surahs start with the word Qul :
Correct Answer: B
There are 5 Surahs in the Quran that begin with the word "Qul."
Q4.Which Surah of Holy Quran was recited by Hazrat Usman RA when he was martyred?
Correct Answer: D
Hazrat Usman (RA) was martyred while reciting Surah Al-Baqarah.
Q5.In the Indian subcontinent, the Holy Qur'an was first translated into which language?
Correct Answer: B
The first translation of the Holy Quran in the Indian subcontinent was into Persian.
Q6.قرآن پاک کے وہ الفاظ جن کے ظاہری معنی اور مفہوم عام انسان کی عقل و فہم سے بالا تر یا پوشیدہ ہو، کیا کہلاتے ہیں؟
Correct Answer: A
یہ حروف مقطعات کہلاتے ہیں جن کے معنی اللہ ہی بہتر جانتا ہے۔
Q7.In the era of Hazrat Abu Bakr Siddiq, Hazrat Zaid Bin Sabit was given the responsibility of?
Correct Answer: A
Hazrat Zaid bin Sabit RA was tasked with the compilation (Tadween) of the Quran during Hazrat Abu Bakr's caliphate.
Q8.After the death of Hazrat Muhammad SAW, the copy of Quran was in the custody of?
Correct Answer: B
Q9.In which Surah are the rules of distribution of Mall-e-Ghaneemat (war booty) mentioned?
Correct Answer: A
Surah Al-Anfal (Chapter 8) deals with the rules of war, including the distribution of spoils of war (Ghaneemat).
Q10.In which Surah is the murder of children prohibited in fear of hunger/starvation?
Correct Answer: A
Surah Al-An'am explicitly prohibits killing one's children out of fear of poverty or hunger.
Q11.In how many Surahs are Haroof-e-Muqatiyat found?
Correct Answer: C
Haroof-e-Muqatiyat (the mysterious disjointed letters) appear at the start of 29 Surahs of the Quran.
Q12.How many times is the name 'Muhammad (SAW)' narrated in the Holy Quran?
Correct Answer: A
The name 'Muhammad' is mentioned 4 times in the Quran; the name 'Ahmad' appears once separately.
Q13.For which Sura did Rasool Ullah (SAW) say that "it made me older"?
Correct Answer: A
Rasool Ullah (SAW) is reported to have said Surah Hood made him old due to its warnings about the fate of earlier nations.
Q14.What does the word "Quran" mean?
Correct Answer: B
Correct answer is B: To recite
Q15.Who performed the compilation of the Holy Quran after the demise of Prophet Muhammad (SAW)?
Correct Answer: A
Correct answer is A: Hazrat Abu Bakar (RA)
Q16.Masjid-e-Zarar mentioned in which Surah:
Correct Answer: D
Q17.Hazrat Zulqarnain is mentioned in which surah of Quran.
Correct Answer: D
Q18.احکام عشرہ کا ذکر کون سی سورۃ میں موجود ہے ؟
Correct Answer: B
Q19.قیل ارجعواورآءکم فالتمسوانورا ، اس آیتِ میں کس گروہ کی طرف اشارہ ہے
Correct Answer: C
Q20.الاتقان فی علوم القرآن" کے مصنف ہیں؟
Correct Answer: C