Showing 201–220 of 367

Q201.The Blood Grouping Was Discovered by____ ?

Easy
A Robert Oppenheimer
B Karl Landsteiner
C Dr Hollerith
D None of them
Human Body PPSC

Correct Answer: B

The Blood Grouping Was Discovered by Karl Landsteiner. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q202.The blood pressure is denoted as following?

Easy
A Systolic Pressure / Diastolic Pressure
B Diastolic Pressure / Systolic Pressure
C Venous Pressure / Systolic Pressure
D Systolic Pressure / Pulse Pressure
Human Body PPSC

Correct Answer: A

The blood pressure is denoted as following: Systolic Pressure / Diastolic Pressure. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q203.The color of blood is red due to ____?

Easy
A Haemoglobin
B Neutrophils
C Esinophils
D Hematocrit
Human Body PPSC

Correct Answer: A

The color of blood is red due to Haemoglobin. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q204.The deficiency of vitamin E causes ____ ?

Easy
A Weak immune system
B Weak bones
C Lack of appetite
D Sterility
Human Body PPSC

Correct Answer: D

The deficiency of vitamin E causes Sterility. An inadequate supply disrupts the biological process that depends on this nutrient or substance and produces the stated condition.

Q205.The deficiency of vitamin K causes ____ ?

Easy
A Loss of appetite
B Scurvy
C Sterility
D Blood clotting disorder
Human Body PPSC

Correct Answer: D

The deficiency of vitamin K causes Blood clotting disorder. An inadequate supply disrupts the biological process that depends on this nutrient or substance and produces the stated condition.

Q206.The disease Itai Itai is caused by____?

Easy
A Carbon
B Cadmium
C Manganese
D None of these
Human Body PPSC

Correct Answer: B

The disease Itai Itai is caused by Cadmium. The named agent or condition produces the characteristic biological changes associated with the disease.

Q207.The expected number of RBCs in a single drop, or microliter, of blood is ____ million in Men.

Easy
A 4.5 to 6.2 million
B 3.4 to 6.8 million
C 3.2 to 7.2 million
D 4.0 to 5.2 million
Human Body PPSC

Correct Answer: A

The expected number of RBCs in a single drop, or microliter, of blood is 4.5 to 6.2 million million in Men. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q208.The expected number of RBCs in a single drop, or microliter, of blood is ____ million in Women.

Easy
A 4.5 to 6.2 million
B 3.4 to 6.8 million
C 3.2 to 7.2 million
D 4.0 to 5.2 million
Human Body PPSC

Correct Answer: D

The expected number of RBCs in a single drop, or microliter, of blood is 4.0 to 5.2 million million in Women. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q209.The fluid part of blood is known as ____?

Easy
A plasma
B platelets
C blood cells
D None of these
Human Body PPSC

Correct Answer: A

The fluid part of blood is known as plasma. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q210.The hormone that increases the rate of heart beat and blood pressure after shock in a person is____?

Easy
A Adrenalin
B Gastrin
C Thyroxin
D Pancreatic
Human Body PPSC

Correct Answer: A

The hormone that increases the rate of heart beat and blood pressure after shock in a person is Adrenalin. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q211.The human blood is divided into____ groups?

Easy
A Two groups
B Three groups
C Four groups
D Five groups
Human Body PPSC

Correct Answer: C

The human blood is divided into Four groups groups. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q212.The human brain uses____ percent of the total oxygen and blood in the body?

Easy
A 20
B 12
C 35
D 48
Human Body PPSC

Correct Answer: A

The human brain uses 20 percent of the total oxygen and blood in the body. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q213.The lifespan of Red Blood Cells is ____ days?

Easy
A 60
B 120
C 180
D 240
Human Body PPSC

Correct Answer: B

The lifespan of Red Blood Cells is 120 days. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q214.The lifespan of White Blood Cells is ____ day(s)?

Easy
A 1 – 5 days
B 3 – 7 days
C 4 – 8 days
D 5 – 21 days
Human Body PPSC

Correct Answer: D

The lifespan of White Blood Cells is 5 – 21 days day(s). This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q215.The longest bone in human body is____?

Easy
A Ulna
B Tibia
C Femur
D Humerus
Human Body PPSC

Correct Answer: C

The longest bone in human body is Femur. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q216.The main function of kidney is____?

Easy
A to control blood pressure
B to control body temperature
C to remove waste from blood
D to help in digestion of bady
Human Body PPSC

Correct Answer: C

The main function of kidney is to remove waste from blood. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q217.The main function of the kidney is ____?

Easy
A To control blood pressure
B To control body temperature
C To remove waste product from the body
D To help in digestion of food
Human Body PPSC

Correct Answer: C

The main function of the kidney is To remove waste product from the body. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q218.The major source of quick energy is ____?

Easy
A Carbohydrates
B Minerals
C vitamins
D None of these
Human Body PPSC

Correct Answer: A

The major source of quick energy is Carbohydrates. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.

Q219.The medical branch of science that deals with the study of skin, its functions, diseases, & treatment is ____ ?

Easy
A Dermatology
B Dormatology
C Deontology
D Dermatoglyphics
Human Body PPSC

Correct Answer: A

The medical branch of science that deals with the study of skin, its functions, diseases, & treatment is Dermatology. The named agent or condition produces the characteristic biological changes associated with the disease.

Q220.The metal, which is a constituent of vitamin B12 is____?

Easy
A Iron
B Magnesium
C Zinc
D Cobalt
Human Body PPSC

Correct Answer: D

The metal, which is a constituent of vitamin B12 is Cobalt. Vitamins support specific metabolic and physiological functions, and their properties determine their sources, solubility, and deficiency effects.