Showing 201–220 of 273

Q201.What is it called when the Earth is closest to the sun ____?

Easy
A Aphelion
B Perihelion
C Apoapsis
D Periapsis
Planets PPSC

Correct Answer: B

What is it called when the Earth is closest to the sun Perihelion. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q202.What is meant by Equinox”?

Easy
A The longest day
B The shortest day
C The sun- month long day
D Equal duration of day and night
Planets PPSC

Correct Answer: D

Meant by Equinox” is Equal duration of day and night. This is based on the organism’s established anatomy, behavior, or biological classification.

Q203.What is the average distance of the moon from earth?

Easy
A 384,400 km
B 350,000 km
C 380,200 km
D 384,500 km
Planets PPSC

Correct Answer: A

The average distance of the moon from earth is 384,400 km. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q204.What is the distance of the star Proxima Centauri from the planet Earth ____?

Easy
A 4.2 light years
B 3.2 light years
C 2.4 light years
D 1.5 light years
Planets PPSC

Correct Answer: A

What is the distance of the star Proxima Centauri from the planet Earth 4.2 light years. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q205.What is the main composition of the sun?

Easy
A Oxygen and Ammonia
B Hydrogen and Helium
C Hydrogen and Oxygen
D Methane and Hydrogen
Planets PPSC

Correct Answer: B

The main composition of the sun is Hydrogen and Helium. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q206.What is the mass of the Sun?

Easy
A 1.5×10 Power 30 Kg
B 1.98×10 Power 30 Kg
C 4.5×10 Power 30 Kg
D 8×10 Power 30 Kg
Planets PPSC

Correct Answer: B

The mass of the Sun is 1.98×10 Power 30 Kg. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q207.What is the rank of the earth in the solar system in terms of size?

Easy
A 5th
B 4th
C 3rd
D None of these
Planets PPSC

Correct Answer: B

The rank of the earth in the solar system in terms of size is 4th. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q208.What is the temperature at the center of the Sun?

Easy
A 6 million °C
B 10 million °C
C 15 million °C
D 20 million °C
Planets PPSC

Correct Answer: C

The temperature at the center of the Sun is 15 million °C. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q209.What natural phenomena are measured by the Richter Scale?

Easy
A Volcanoes
B Typhoons
C Earth quacks
D Tsunami
Planets PPSC

Correct Answer: C

What natural phenomena are measured by the Richter Scale: Earth quacks. This value follows from the standard definition or accepted conversion used for the quantity.

Q210.When a ray of sunlight enters a dark room , its straight path become visible because of dust particles hanging in the air. It is because light is ____?

Easy
A Visible
B Transparent
C Invisible
D opaque
Planets PPSC

Correct Answer: A

When a ray of sunlight enters a dark room, its straight path become visible because of dust particles hanging in the air. It is because light is Visible. It is because light is Visible. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q211.When a single month has two full moons, the second moon is called____?

Easy
A Super moon
B Blue moon
C Super blue moon
D Red moon
Planets PPSC

Correct Answer: B

When a single month has two full moons, the second moon is called Blue moon. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q212.When in the part of its orbit closest to the Sun, Pluto has an atmosphere of nitrogen and methane similar to Triton’s, but what happens when it is farther from the Sun ?

Easy
A These gases are not present
B These gases are like plasma
C These gases are frozen
D These gases are volatile
Planets PPSC

Correct Answer: C

When in the part of its orbit closest to the Sun, Pluto has an atmosphere of nitrogen and methane similar to Triton’s, but what happens when it is farther from the Sun: These gases are frozen. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q213.When our sun reaches the end of its red giant phase, it will turn into a____?

Easy
A Supernova
B White Dwarf
C Black Hole
D Neutron Star
Planets PPSC

Correct Answer: B

When our sun reaches the end of its red giant phase, it will turn into a White Dwarf. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q214.When Pluto was cast out from the list of Planets?

Easy
A September 24, 2006
B April 28, 2004
C January 26, 2006
D August 24, 2006
Planets PPSC

Correct Answer: D

When Pluto was cast out from the list of Planets: August 24, 2006. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q215.Which four planets are also called the terrestrial planets?

Easy
A Inner planets (Mercury, Venus, Earth, and Mars)
B Outer planets (Jupiter, Saturn, Uranus, and Neptune)
C Inner planets (Mercury, Venus) and outer planets (Uranus, Neptune)
D Inner planets (Earth, Mars) and outer planets (Jupiter, Saturn)
Planets PPSC

Correct Answer: A

Inner planets (Mercury, Venus, Earth, and Mars) is four planets are also called the terrestrial planets. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q216.Which gas was discovered on the sun about 151 years ago during total solar eclipse?

Easy
A Hydrogen
B Helium
C Nitrogen
D Flourine
Planets PPSC

Correct Answer: B

Helium is gas was discovered on the sun about 151 years ago during total solar eclipse. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q217.Which instrument is used for viewing the sun?

Easy
A Stroboscope
B Heliograph
C Solograph
D None of these
Planets PPSC

Correct Answer: B

Heliograph is instrument is used for viewing the sun. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q218.Which is correct order of solar system starting from Sun ?

Easy
A Mercury, Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptune
B Mercury, Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, Neptune, Uranus
C Mercury, Venus, Mars, Earth, Jupiter, Saturn, Neptune, Uranus
D Mercury, Venus, Earth, Jupiter, Mars, Saturn, Uranus, Neptune
Planets PPSC

Correct Answer: A

Mercury, Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptune is correct order of solar system starting from Sun. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q219.Which is the Coldest Planet ?

Easy
A Earth
B Venus
C Mercury
D Uranus
Planets PPSC

Correct Answer: D

Uranus is the Coldest Planet. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q220.Which is the hottest planet in our Solar system?

Easy
A Venus
B Neptune
C Mars
D None of these
Planets PPSC

Correct Answer: A

Venus is the hottest planet in our Solar system. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.