Showing 221–240 of 290

Q221.Which gas does a Photocopier machine produce?

Easy
A Ozone
B carbon dioxide
C Sulfur dioxide
D None of these
Chemistry PPSC

Correct Answer: A

Ozone is gas does a Photocopier machine produce. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q222.Which Gas is included in Fry Chips Packets for safety?

Easy
A Nitrogen gas
B Carbon dioxide
C Oxygen
D Hydrogen
Chemistry PPSC

Correct Answer: A

Nitrogen gas is Gas is included in Fry Chips Packets for safety. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q223.Which gas is used for artificial ripening of green fruit ?

Easy
A Carbon dioxide
B Acetylene
C Ethane
D Ethylene
Chemistry PPSC

Correct Answer: D

Ethylene is gas is used for artificial ripening of green fruit. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q224.Which gas is used in preparation of Soda water?

Easy
A Ammonia
B Hydrogen
C Nitrogen
D Carbon Dioxide
Chemistry PPSC

Correct Answer: D

Carbon Dioxide is gas is used in preparation of Soda water. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q225.Which Gas is used in the preparation of Soft drinks?

Easy
A Oxygen
B Carbon dioxide
C Nitrogen
D Halogen
Chemistry PPSC

Correct Answer: B

Carbon dioxide is Gas is used in the preparation of Soft drinks. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q226.Which gas is used to extinguish fire?

Easy
A Nitrous Oxide
B Methane
C Carbon Dioxide
D Carbon Dioxide & Nitrous Oxide
Chemistry PPSC

Correct Answer: C

Carbon Dioxide is gas is used to extinguish fire. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q227.Which is the heaviest metal?

Easy
A Iron
B Mercury
C Nickel
D Osmium
Chemistry PPSC

Correct Answer: D

Osmium is the heaviest metal. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q228.Which is the most abundant element in the atmosphere?

Easy
A Nitrogen
B Hydrogen
C Nickle
D Oxygen
Chemistry PPSC

Correct Answer: A

Nitrogen is the most abundant element in the atmosphere. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.

Q229.Which is the most electro-negative element among the following ____?

Easy
A Fluorine
B Bromine
C Sodium
D Oxygen
Chemistry PPSC

Correct Answer: A

Which is the most electro-negative element among the following Fluorine. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q230.Which is the New & Most Important Culprit damaging the ozone Layer?

Easy
A Carbon Dioxide
B Chlorofluoro Carbons
C Nitrous Oxide
D Carbon Monoxide
Chemistry PPSC

Correct Answer: C

Nitrous Oxide is the New & Most Important Culprit damaging the ozone Layer. This is based on the organism’s established anatomy, behavior, or biological classification.

Q231.Which metal is added to steel to make it stainless steel?

Easy
A Chromium
B Aluminium
C Carbon
D Copper
Chemistry PPSC

Correct Answer: A

Chromium is metal is added to steel to make it stainless steel. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q232.Which metal is called metal of hope”?

Easy
A Uranium
B Titanium
C Gold
D Platinum
Chemistry PPSC

Correct Answer: A

Uranium is metal is called metal of hope”. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q233.Which metal is extracted from sea water?

Easy
A Potassium
B Magnesium
C Aluminum
D None of these
Chemistry PPSC

Correct Answer: B

Magnesium is metal is extracted from sea water. Its geographic position or physical characteristics account for the description given.

Q234.Which metal is non toxic in nature?

Easy
A Silver
B Iron
C Copper
D Gold
Chemistry PPSC

Correct Answer: D

Gold is metal is non toxic in nature. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q235.Which metal is pure conductor of electricity?

Easy
A Copper
B Gold
C Silver
D lead
Chemistry PPSC

Correct Answer: C

Silver is metal is pure conductor of electricity. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q236.Which metal known as quick silver ?

Easy
A Mercury
B Sulphuric acid
C Chromite
D Quartz
Chemistry PPSC

Correct Answer: A

Mercury is metal known as quick silver. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q237.Which metal pollute the air of a big city?

Easy
A Copper
B Chromium
C Lead
D Cadmium
Chemistry PPSC

Correct Answer: C

Lead is metal pollute the air of a big city. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q238.Which of the following acid is used in Ink?

Easy
A Valeric
B Acetic
C Formic
D Tannic
Chemistry PPSC

Correct Answer: D

Tannic is acid is used in Ink. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q239.Which of the following are the ingredients of gun metal?

Easy
A Iron, Zinc and Titanium
B Iron and Tin
C Iron, Brass and Tin
D Copper, Tin and Zinc
Chemistry PPSC

Correct Answer: D

Copper, Tin and Zinc is the ingredients of gun metal. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q240.Which of the following circuit elements is used to ‘block’ DC in an electronic circuit ?

Easy
A Resistances
B Capacitance
C Inductance
D Diode
Chemistry PPSC

Correct Answer: B

Capacitance is circuit elements is used to ‘block’ DC in an electronic circuit. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.