Showing 221–240 of 273

Q221.Which is the nearest star to our sun?

Easy
A Proxima Centurai
B Alpha Scorpii
C Beta Orionis
D Vega
Planets PPSC

Correct Answer: A

Proxima Centurai is the nearest star to our sun. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q222.Which is the only planet that rotates clockwise?

Easy
A Jupiter
B Venus
C Earth
D Mercury
Planets PPSC

Correct Answer: B

Venus is the only planet that rotates clockwise. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q223.Which is the outermost planet in the solar system?

Easy
A Mercury
B Pluto
C Neptune
D Uranus
Planets PPSC

Correct Answer: C

Neptune is the outermost planet in the solar system. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q224.Which month of calendar year can lack a new moon?

Easy
A December
B February
C May
D
Planets PPSC

Correct Answer: B

February is month of calendar year can lack a new moon. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q225.Which of the following celestial bodies contains abundant quantities of helium-3, a potential source of energy?

Easy
A Earth
B Venus
C Moon
D Saturn
Planets PPSC

Correct Answer: C

Moon is celestial bodies contains abundant quantities of helium-3, a potential source of energy. The stated result follows from the relevant physical relationship between force, matter, motion, or energy.

Q226.Which of the following explains the reason why there is no total eclipse of the sun?

Easy
A Size of the earth in relation to that of moon
B Orbit of moon around earth
C Direction of rotation of earth around sun
D Area of the sun covered by the moon
Planets PPSC

Correct Answer: D

Area of the sun covered by the moon is explains the reason why there is no total eclipse of the sun. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q227.Which of the following is a region of the solar system even farther out than the Kuiper belt?

Easy
A The Gort cloud
B The Oort cloud
C The Fort cloud
D The Nort cloud
Planets PPSC

Correct Answer: B

The Oort cloud is a region of the solar system even farther out than the Kuiper belt. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q228.Which of the following is called as Blue planet?

Easy
A Mercury
B Earth
C Venus
D Neptune
Planets PPSC

Correct Answer: B

Earth is called as Blue planet. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q229.Which of the following is true about Ionosphere?

Easy
A Its density is lesser at short distances from planetary surface in morning and further decreases as ionosphere rises at night-time, thereby allowing a greater range of radio frequencies to travel greater distances
B Its density is greater at short distances from tplanetary surface in daytime and decreases as ionosphere rises at night-time, thereby allowing a greater range of radio frequencies to travel greater distances
C Its density is greater at long distances from planetary surface in daytime and further increases as ionosphere rises at night-time, thereby allowing a greater range of radio frequencies to travel greater distances
D None of the above
Planets PPSC

Correct Answer: B

Its density is greater at short distances from tplanetary surface in daytime and decreases as ionosphere rises at night-time, thereby allowing a greater range of radio frequencies to travel greater distances is true about Ionosphere. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q230.which of the following planets has no moons ?

Easy
A Mars
B Neptune
C Venus
D None of these
Planets PPSC

Correct Answer: C

Venus is planets has no moons. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q231.Which of the following planets have the longest day?

Easy
A Jupiter
B Mercury
C Earth
D Venus
Planets PPSC

Correct Answer: D

Venus is planets have the longest day. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q232.Which of the following planets is fastest rotating planet?

Easy
A Mercury
B Marx
C Jupiter
D Venus
Planets PPSC

Correct Answer: C

Jupiter is planets is fastest rotating planet. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q233.which of the following planets is known as morning star”?

Easy
A Mercury
B VENUS
C Mars
D Saturn
Planets PPSC

Correct Answer: B

VENUS is planets is known as morning star”. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q234.Which of the following planets rotate from east to west on its exis?

Easy
A Jupiter, Mars
B Mercury, Saturn
C Venus, Uranus
D Neptune, Earth
Planets PPSC

Correct Answer: C

Venus, Uranus is planets rotate from east to west on its exis. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q235.Which of the following statements is true when we see ‘rainbow’ ?

Easy
A We face sun and raindrops
B The Sun remains behind us and we face raindrops
C In light rainfall, we face Sun
D The sky remains clear and the sun is at lower position in the sky
Planets PPSC

Correct Answer: B

The Sun remains behind us and we face raindrops is statements is true when we see ‘rainbow’. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q236.Which of the followings planet can float on water?

Easy
A Saturn
B Mars
C Venus
D
Planets PPSC

Correct Answer: A

Saturn is of the followings planet can float on water. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q237.which of these plants open its mouth when insect sit on its lid?

Easy
A Sunflower
B Pitcher plant
C Brassica Plant
D None of these
Planets PPSC

Correct Answer: B

Pitcher plant is of these plants open its mouth when insect sit on its lid. This is based on the organism’s established anatomy, behavior, or biological classification.

Q238.Which on of the following planets orbits around the sun in a clockwise direction?

Easy
A Earth
B Mercury
C Jupiter
D Venus
Planets PPSC

Correct Answer: D

Venus is on of the following planets orbits around the sun in a clockwise direction. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q239.Which one is Natural Satellite?

Easy
A Sun
B Moon
C Venus
D Mercury
Planets PPSC

Correct Answer: B

Moon is Natural Satellite. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q240.Which one is non flowering plant ____?

Easy
A Moss
B Jasmine
C Sun Flower
D None of these
Planets PPSC

Correct Answer: A

Which one is non flowering plant Moss. This is based on the organism’s established anatomy, behavior, or biological classification.