FILTER BY SUBTOPIC

Showing 221–240 of 395

Q221.Jansher Khan awarded Hilal-e-Imtiaz in?

Easy
A 1997
B 1993
C 1998
D 2001
Other PPSC 2022

Correct Answer: C

1998 is the correct factual response to “Jansher Khan awarded Hilal-e-Imtiaz in”.

Q222.حضرت صالح علیہ السلام کی قوم کا کیا نام تھا؟

Easy
A بنی اسرائیل
B ثمود
C تالمود
D ان میں سے کوئی نہیں
Other PPSC 2022

Correct Answer: B

درست جواب ”ثمود“ ہے، کیونکہ یہی سوال میں پوچھی گئی حقیقت یا اصطلاح کی صحیح وضاحت کرتا ہے۔

Q223.حضرت حفصہ رضی اللہ عنہا کس صحابی کی بیٹی تھیں؟

Easy
A حضرت ابوبکر رضی اللہ عنہ
B حضرت عمر رضی اللہ عنہ
C حضرت عثمان رضی اللہ عنہ
D ان میں سے کوئی نہیں
Other PPSC 2022

Correct Answer: B

درست جواب ”حضرت عمر رضی اللہ عنہ“ ہے، کیونکہ یہی سوال میں پوچھی گئی حقیقت یا اصطلاح کی صحیح وضاحت کرتا ہے۔

Q224.Which book wrote by Hazrat Ali (RA)?

Easy
A Nahj al-Balagha
B Kashf al-Mahjub
C Kitab al-Athar
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: A

Nahj al-Balagha is the correct factual response to “Which book wrote by Hazrat Ali (RA)”.

Q225.Masjid-e-Aqsa is located in the old city of?

Easy
A Gaza
B Jerusalem
C Ramallah
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: B

Masjid-e-Aqsa is located in Jerusalem.

Q226.When Hazrat Umar (RA) captured Jerusalem for the first time?

Easy
A 640 CE
B 638 CE
C 642 CE
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: B

638 CE is the correct factual response to “When Hazrat Umar (RA) captured Jerusalem for the first time”.

Q227.Chairman of Council of Islamic Ideology is?

Easy
A Molana Sheerani
B Dr. Qibla Ayaz
C Fazul-ur-Rahman
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: B

Chairman of Council of Islamic Ideology is Dr. Qibla Ayaz.

Q228.What is the time of Khilafat of Hazrat Ali RA?

Easy
A 3 years
B Four year and one month
C 2 years
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: D

The time of Khilafat of Hazrat Ali RA is None of these.

Q229.The establishment of Delhi Sultanate began with the invasion of?

Easy
A Muhammad Tughlaq
B Muhammad Ghouri
C Allah Uddin Khilji
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: B

Muhammad Ghouri is the correct factual response to “The establishment of Delhi Sultanate began with the invasion of”.

Q230.At the time when Khilafat delegation visited England in 1920, the British PM was?

Easy
A Churchill
B Lloyd George
C Chamberlain
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: B

At the time when Khilafat delegation visited England in 1920, the British PM was Lloyd George.

Q231.Hazrat Umer (R.A) divided Muslim Empire in how many provinces?

Easy
A Seven
B Eight
C Ten
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: C

Ten is the correct factual response to “Hazrat Umer (R.A) divided Muslim Empire in how many provinces”.

Q232.The last fight against Persian in Hazrat Umar RA reign

Easy
A Nihawand
B Bewaib
C Yermuk
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: A

Nihawand is the correct factual response to “The last fight against Persian in Hazrat Umar RA reign”.

Q233.ام المؤمنین حضرت عائشہ رضی اللہ عنہا کس صحابی کی بیٹی تھیں؟

Easy
A حضرت ابوبکر رضی اللہ عنہ
B حضرت عمر رضی اللہ عنہ
C حضرت عثمان رضی اللہ عنہ
D ان میں سے کوئی نہیں
Other PPSC 2022

Correct Answer: A

درست جواب ”حضرت ابوبکر رضی اللہ عنہ“ ہے، کیونکہ یہی سوال میں پوچھی گئی حقیقت یا اصطلاح کی صحیح وضاحت کرتا ہے۔

Q234.مسجدِ اقصیٰ کہاں واقع ہے؟

Easy
A فلسطین
B مکہ مکرمہ
C مدینہ منورہ
D ان میں سے کوئی نہیں
Other PPSC 2022

Correct Answer: A

درست جواب ”فلسطین“ ہے، کیونکہ یہی سوال میں پوچھی گئی حقیقت یا اصطلاح کی صحیح وضاحت کرتا ہے۔

Q235.Which companion holds the title of "keeper of secret":

Easy
A Hazrat Huzaifa
B Hazrat Hanzala
C Hazrat Zubair
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: B

Hazrat Hanzala is the correct factual response to “Which companion holds the title of "keeper of secret":”.

Q236.Who conquered island of Cyprus:

Easy
A Hazrat Abu Bakar (R.A)
B Hazrat Umar RA
C Hazrat Usman RA
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: C

Hazrat Usman RA is the correct factual response to “Who conquered island of Cyprus:”.

Q237.The second meeting of Khilafat movement held in:

Easy
A Delhi
B Bombay
C Lahore
D Amritsar
Other PPSC 2022

Correct Answer: D

Amritsar is the correct factual response to “The second meeting of Khilafat movement held in:”.

Q238.Which Mughal emperor built Badshahi Mosque:

Easy
A Akbar
B Aurangzab
C Jahangir
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: B

Aurangzab is the correct factual response to “Which Mughal emperor built Badshahi Mosque:”.

Q239.Which folk Sufi singer is from Hyderabad:

Easy
A Salaman Shah
B Sanam Marvi
C Abida Parveen
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: B

Sanam Marvi is the correct factual response to “Which folk Sufi singer is from Hyderabad:”.

Q240.Who founded mosque, Cordoba:

Easy
A Abdur Rahman III
B Abdur Rahman I
C Rariq Bin Zayad
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: B

Abdur Rahman I is the correct factual response to “Who founded mosque, Cordoba:”.