FILTER BY SUBTOPIC

Showing 221–240 of 752

Q221.Pervez Musharraf gave a ______-point formula for the solution of Kashmir.

Medium
A Three
B Four
C Five
D None of these
General CSS 2023

Correct Answer: B

Correct Answer: Four.

Q222.NESCOM of Pakistan stands for:

Medium
A National Engineering and Scientific Commission
B National Engineering and Statistical Commission
C National Engineering and Space Commission
D None of these
General CSS 2023

Correct Answer: A

Correct Answer: National Engineering and Scientific Commission.

Q223.Pakistan has been a member of the ASEAN Regional Forum (ARF) since:

Medium
A 2002
B 2003
C 2004
D None of these
General CSS 2023

Correct Answer: C

Correct Answer: 2004.

Q224.Pakistan started Operation Radd-ul-Fasaad in ______ 2017.

Medium
A February
B March
C April
D None of these
General CSS 2023

Correct Answer: A

Correct Answer: February.

Q225.The founding editor of the "Zamindar" newspaper was:

Medium
A Maulana Muhammad Ali Johar
B Maulana Sikandar Ali
C Maulana Zafar Ali Khan
D None of these
General CSS 2023

Correct Answer: C

Correct Answer: Maulana Zafar Ali Khan.

Q226.The West Pakistan Land Reforms Regulation was passed in:

Medium
A 1959
B 1960
C 1961
D None of these
General CSS 2023

Correct Answer: A

Correct Answer: 1959.

Q227.The Pak-Afghan border agreement ("Durand Line") was signed in:

Medium
A 1893
B 1894
C 1895
D None of these
General CSS 2023

Correct Answer: A

Correct Answer: 1893.

Q228.Pakistan won ______ gold medals at the 2022 Commonwealth Games.

Medium
A Two
B Three
C Four
D None of these
General CSS 2023

Correct Answer: A

Correct Answer: Two.

Q229.ECOWAS is a union of states in:

Medium
A Latin America
B Africa
C East Asia
D None of these
General CSS 2023

Correct Answer: B

Correct Answer: Africa.

Q230.______ is the only female Governor appointed in Pakistan.

Medium
A Begum Rana Liaqat Ali Khan
B Mohtarma Fatima Jinnah
C Begum Jahan Ara Shahnawaz
D None of these
General CSS 2022

Correct Answer: A

Correct Answer: Begum Rana Liaqat Ali Khan.

Q231.The National Identity Card was introduced in Pakistan in:

Medium
A 1973
B 1974
C 1976
D None of these
General CSS 2022

Correct Answer: B

Correct Answer: 1974.

Q232.The head of the state in Pakistan is the:

Medium
A Prime Minister
B President
C Speaker NA
D None of these
General CSS 2022

Correct Answer: B

Correct Answer: President.

Q233.Pakistan has ______ federating units.

Medium
A 4
B 5
C 6
D None of these
General CSS 2022

Correct Answer: A

Correct Answer: 4.

Q234.Pakistan is situated in:

Medium
A Southeast Asia
B East Asia
C South Asia
D None of these
General CSS 2022

Correct Answer: C

Correct Answer: South Asia.

Q235.Pakistan has borders with ______ and ______.

Medium
A Saudi Arabia, Iraq
B China, Iran
C Both A and B
D None of these
General CSS 2022

Correct Answer: B

Correct Answer: China, Iran.

Q236.The Single National Curriculum in Pakistan was implemented at the primary level in:

Medium
A 2019
B 2020
C 2021
D None of these
General CSS 2022

Correct Answer: C

Correct Answer: 2021.

Q237.The present Federal Minister of State for Climate Change in Pakistan is:

Medium
A Zartaj Gul
B Amin Aslam
C Zulfiqar Bukhari
D None of these
General CSS 2022

Correct Answer: A

Correct Answer: Zartaj Gul.

Q238.The T-Twenty 2021 World Cup Champion is:

Medium
A Pakistan
B New Zealand
C Australia
D None of these
General CSS 2022

Correct Answer: C

Correct Answer: Australia.

Q239.The National Anthem of Pakistan was officially adopted in:

Medium
A 1952
B 1954
C 1956
D None of these
General CSS 2022

Correct Answer: B

Correct Answer: 1954.

Q240.The historic 'Shimla Conference' was held in which year?

Medium
A 1940
B 1945
C 1946
D 1947
General FPSC 2026

Correct Answer: B

Held on June 24, 1945, convened by Lord Wavell at Shimla (FPSC 2026).