Showing 221–240 of 322

Q221.The first constructed barrage in Pakistan after independence was:

Medium
A Sukkur Barrage
B Guddu Barrage
C Kotri Barrage
D Taunsa Barrage
Rivers of Pakistan FPSC 2026

Correct Answer: C

Also known as Ghulam Muhammad Barrage, constructed on the Indus River near Hyderabad (FPSC 2026).

Q222.The Gwadar Port in Pakistan is situated at the apex of which major body of water?

Medium
A Red Sea
B Arabian Sea
C Persian Gulf
D Bay of Bengal
Coastline FPSC 2025

Correct Answer: B

Correct Answer: Arabian Sea. Gwadar Port is located in Balochistan on the shores of the Arabian Sea, near the mouth of the Persian Gulf.

Q223.Which country is the largest trading partner of Pakistan in terms of export value?

Medium
A China
B United States
C United Arab Emirates
D Saudi Arabia
Coastline FPSC 2025

Correct Answer: B

Correct Answer: United States. The United States is historically the largest export destination for Pakistani goods, particularly textiles.

Q224.Pakistan, excluding East Bengal, had how many provinces after independence?

Easy
A 5
B 3
C 4
D None of above
Provinces & Territories PPSC 2025

Correct Answer: C

Q225.Hamoon Mashkel province: Lake is situated in which province?

Easy
A Khyber Pakhtunkhwa
B Sindh
C Punjab
D Balochistan
Provinces & Territories PPSC 2025

Correct Answer: D

Q226.26. Keti Bunder and Jiwani in Balochistan considered as?

Easy
A Ports
B Hill stations
C Deserts
D Rivers
Provinces & Territories PPSC 2025

Correct Answer: A

Q227.Which Pakistani Province has a longest coastline in the world ?

Easy
A Sindh
B Balochistan
C Punjab
D None of these
Provinces & Territories PPSC 2025

Correct Answer: B

Q228.Kirthar range lies on the boundary of which two provinces?

Easy
A Sindh and Punjab
B Sindh and Balochistan
C Punjab and KPK
D KPK and Sindh
Provinces & Territories PPSC 2025

Correct Answer: B

Q229.Kharan desert is located in ?

Easy
A KPK
B Punjab
C Balochistan
D Sindh
Provinces & Territories PPSC 2025

Correct Answer: C

Q230.Which Glacier feeds river Hunza ?

Easy
A Balturo Glacier
B Siachen Glacier
C Both
D None of these
Provinces & Territories PPSC 2025

Correct Answer: A

Q231.Which province has most divisions?

Easy
A Sindh
B Punjab
C KPK
D Balochistan
Provinces & Territories PPSC 2025

Correct Answer: B

Q232.Transgender Act was passed in Pakistan?

Easy
A 2016
B 2017
C 2018
D 2019
Provinces & Territories PPSC 2025

Correct Answer: C

Q233.TAPI Gas pipeline route passes through?

Easy
A Turkmenistan- Afghanistan-Pakistan-India
B Pakistan - India
C India - Afghanistan
D None of these
Provinces & Territories PPSC 2025

Correct Answer: A

Q234.Money bill is passed in?

Easy
A Senate
B National Assembly
C From both national assembly and senate
D None of the above
Provinces & Territories PPSC 2025

Correct Answer: A

Q235.Which body looks after coordination between the provinces and the central government in Pakistan?

Easy
A Inter Provincial Committee
B Council of Common Interest
C Provincial Committee
D None of these
Provinces & Territories PPSC 2025

Correct Answer: A

Q236.Kuchnai Saar Mountain is in which country?

Easy
A India
B Japan
C Korea
D Pakistan
Provinces & Territories PPSC 2025

Correct Answer: D

Q237.The Princess of Hope is located in the __ province of Pakistan

Easy
A Balochistan
B KPK
C Punjab
D Sindh
Provinces & Territories PPSC 2025

Correct Answer: A

Q238.__ and __ Rivers are in Balochistan.

Easy
A Hingol, Dasht
B Ravi, Sutlej
C Chenab, Jhelum
D None of these
Provinces & Territories PMS 2025

Correct Answer: A

Q239.Kirthar Range is between provinces?

Easy
A Sindh and Balochistan
B Sindh and Punjab
C Sindh only
D Balochistan only
Provinces & Territories PPSC 2025

Correct Answer: A

Q240.Bhangra dance is related to people of which province of Pakistan:

Easy
A Balochistan
B Punjab
C KPK
D Sindh
Provinces & Territories PPSC 2025

Correct Answer: B