Showing 221–240 of 364

Q221.The Indian Council's Act (Minto-Morley Reforms) was enacted into law in:

Easy
A 1909
B 1910
C 1911
D 1912
Independence of Pakistan PPSC 2024

Correct Answer: A

Q222.The most important feature of the Government of India Act 1935 was?

Easy
A Proposed All India Federation
B Bicameral Legislature
C Provincial Autonomy
D Communal Representation
Independence of Pakistan PPSC 2024

Correct Answer: C

Q223.The main demand of Shimla Muslim Deputation accepted in Minto Morley Reforms of 1906 was about :

Easy
A Separate Electorates
B Funds of Establishing a university for Muslims
C Equal Employment opportunities
D None of these
Independence of Pakistan PPSC 2024

Correct Answer: A

Q224.Who among the following headed the two Boundary commission set up to delineate the international frontiers between India and Pakistan in 1947?

Easy
A Mountbatten
B Redcliff
C A.P Moon
D None of these
Independence of Pakistan PPSC 2024

Correct Answer: B

Q225.According to the Government of India Act 1935, Elections in the Subcontinent were conducted in which year ?

Easy
A 1935
B 1936
C 1937
D 1938
Independence of Pakistan PPSC 2024

Correct Answer: B

Q226.The partition of Bengal was annulled in?

Easy
A 1911
B 1906
C 1907
D 1910
Independence of Pakistan PPSC 2024

Correct Answer: A

Q227.The Cabinet Mission came to India in the year _____?

Easy
A 1941
B 1943
C 1946
D 1947
Independence of Pakistan PPSC 2023

Correct Answer: C

Q228.Qazi Isa was the _____ Baluchistan Muslim League.

Easy
A President
B Vice President
C General Secretary
D Board of government member
Independence of Pakistan PPSC 2023

Correct Answer: A

Q229.Which Act for the first time made it possible for Indians to take some share in the administration of their country:

Easy
A Indian Council Act 1861
B Indian Council Act 1909
C Government of India Act 1935
D None of these
Independence of Pakistan PPSC 2023

Correct Answer: A

Q230.When was the Kashmir issue taken to the United Nations by India?

Easy
A 15 August 1947
B 1 January 1948
C 26 January 1949
D None of these
Independence of Pakistan PPSC 2023

Correct Answer: B

Q231.The -------------was a gathering of 35 prominent Indian Muslim Leaders led by the Agha Khan III at the Viceregal Lodge in Shimla in October 1906:

Easy
A Minto Conference
B Shimla Deputation
C Dehli Convention
D None of these
Independence of Pakistan PPSC 2023

Correct Answer: B

Q232.The British Government announced the annulment of the partition of Bengal after_______years.

Easy
A 5
B 6
C 9
D 11
Independence of Pakistan PPSC 2020

Correct Answer: B

Q233.Muslim league was established in 1906. Which city was decided to be its headquarters?

Easy
A Delhi
B Bombay
C Lucknow
D Aligarh
Independence of Pakistan PPSC 2020

Correct Answer: C

Q234.Muslim League was established in 1906, which city was decided to be its headquarters?

Easy
A Delhi
B Bombay
C Lucknow
D Agra
Independence of Pakistan PPSC 2020

Correct Answer: C

Q235.Pakistan officially joined the United Nations(UN) on:

Easy
A 30 October 1947
B 30 September 1947
C 30 August 1948
D 30 March 1948
Independence of Pakistan PPSC 2020

Correct Answer: B

Q236.Cripps Mission arrived India in?

Easy
A 1946
B 1943
C 1942
D 1947
Independence of Pakistan PPSC 2020

Correct Answer: C

Q237.When did Lord Curson announce the Partition of Bengal?

Easy
A 16th October,1904
B 16th October, 1905
C 16th October, 1906
D 16th October, 1907
Independence of Pakistan PPSC 2020

Correct Answer: B

Q238.United Nations Organization (UNO) was formed in

Easy
A 1943
B 1945
C 1947
D 1948
Independence of Pakistan PPSC 2020

Correct Answer: B

Q239.First census Pakistan was held in

Easy
A 1948
B 1947
C 1950
D 1951
Independence of Pakistan PPSC 2020

Correct Answer: D

Q240.Bicameral system of legislature was introduced under constitution of

Easy
A 1956
B 1962
C 1973
D 1947
Independence of Pakistan PPSC 2020

Correct Answer: C