Showing 241–260 of 367

Q241.Trachoma is a disease of the____?

Easy
A Liver
B Eyes
C Lungs
D Kidneys
Human Body PPSC

Correct Answer: B

Trachoma is a disease of the Eyes. The named agent or condition produces the characteristic biological changes associated with the disease.

Q242.Trachoma is the disease of the____ ?

Easy
A Brain
B Spinal cord
C Larynx
D Eye
Human Body PPSC

Correct Answer: D

Trachoma is the disease of the Eye. The named agent or condition produces the characteristic biological changes associated with the disease.

Q243.Types of bones in human body are: Long, short, irregular and ____?

Easy
A Flat
B Medium
C Regular
D Rough
Human Body PPSC

Correct Answer: A

Types of bones in human body are: Long, short, irregular and Flat. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q244.Vector of Kala-azar disease is____?

Easy
A Sandfly
B Dragonfly
C Mosquito
D Housefly
Human Body PPSC

Correct Answer: A

Vector of Kala-azar disease is Sandfly. The named agent or condition produces the characteristic biological changes associated with the disease.

Q245.Vitamin A is found in the____?

Easy
A Green vegetables
B white vegetables
C Yellow vegetables
D Red vegetables
Human Body PPSC

Correct Answer: A

Vitamin an is found in the Green vegetables. Vitamins support specific metabolic and physiological functions, and their properties determine their sources, solubility, and deficiency effects.

Q246.Vitamin B is found in____?

Easy
A Sea Foods
B Fruits and Vegetables
C Seeds
D None of these
Human Body PPSC

Correct Answer: C

Vitamin B is found in Seeds. Vitamins support specific metabolic and physiological functions, and their properties determine their sources, solubility, and deficiency effects.

Q247.Vitamin B1 is also known as____?

Easy
A Riboflavin
B Retinol
C Thiamine
D Niacin
Human Body PPSC

Correct Answer: C

Vitamin B1 is also known as Thiamine. Vitamins support specific metabolic and physiological functions, and their properties determine their sources, solubility, and deficiency effects.

Q248.Vitamin B2 is also called as____?

Easy
A Riboflavin
B Thiamine
C Ascorbic Acid
D Niacin
Human Body PPSC

Correct Answer: A

Vitamin B2 is also called as Riboflavin. Vitamins support specific metabolic and physiological functions, and their properties determine their sources, solubility, and deficiency effects.

Q249.Vitamin B3 is also known as____?

Easy
A Thiamine
B Riboflavin
C Niacin
D Retinol
Human Body PPSC

Correct Answer: C

Vitamin B3 is also known as Niacin. Vitamins support specific metabolic and physiological functions, and their properties determine their sources, solubility, and deficiency effects.

Q250.Vitamin C deficiency leads to:____?

Easy
A Scurvy
B Cold
C Cancer
D Rickets
Human Body PPSC

Correct Answer: A

Vitamin C deficiency leads to: Scurvy. An inadequate supply disrupts the biological process that depends on this nutrient or substance and produces the stated condition.

Q251.Vitamin C is essential for____?

Easy
A Appetite
B Growth & repairing of tissues
C Muscles
D Brain
Human Body PPSC

Correct Answer: B

Vitamin C is essential for Growth & repairing of tissues. Vitamins support specific metabolic and physiological functions, and their properties determine their sources, solubility, and deficiency effects.

Q252.Vitamin C is found in____?

Easy
A Sea Food
B Seeds
C Fruits and Vegetable s
D None of these
Human Body PPSC

Correct Answer: C

Vitamin C is found in Fruits and Vegetable s. Vitamins support specific metabolic and physiological functions, and their properties determine their sources, solubility, and deficiency effects.

Q253.vitamin D is chemically know as____ ?

Easy
A Retinol
B Calciferol
C Tocopherol
D None of these.
Human Body PPSC

Correct Answer: B

Vitamin D is chemically know as Calciferol. Vitamins support specific metabolic and physiological functions, and their properties determine their sources, solubility, and deficiency effects.

Q254.Vitamin E reduces the requirement of ____ .

Easy
A Iron
B Zinc
C Selenium
D Magnesium
Human Body PPSC

Correct Answer: C

Vitamin E reduces the requirement of Selenium. Vitamins support specific metabolic and physiological functions, and their properties determine their sources, solubility, and deficiency effects.

Q255.Vitamins A,D,E & ____ are fat soluble .

Easy
A Vitamin B
B Vitamin C
C Vitamin K
D AOT
Human Body PPSC

Correct Answer: C

Vitamins A, D, E & Vitamin K are fat soluble. Vitamins support specific metabolic and physiological functions, and their properties determine their sources, solubility, and deficiency effects.

Q256.Vitamins were discovered by____?

Easy
A Moesley
B Chadwick
C Frank Whittle
D Casimir Funk
Human Body PPSC

Correct Answer: D

Vitamins were discovered by Casimir Funk. Vitamins support specific metabolic and physiological functions, and their properties determine their sources, solubility, and deficiency effects.

Q257.Water soluble Vitamins are ____?

Easy
A A & D vitamins
B B & C vitamins
C A & K vitamins
D B & K vitamins
Human Body PPSC

Correct Answer: B

Water soluble Vitamins are B & C vitamins. Vitamins support specific metabolic and physiological functions, and their properties determine their sources, solubility, and deficiency effects.

Q258.Water soluble vitamins are released by____?

Easy
A Sweat
B Tears
C Injections
D Urine
Human Body PPSC

Correct Answer: D

Water soluble vitamins are released by Urine. Vitamins support specific metabolic and physiological functions, and their properties determine their sources, solubility, and deficiency effects.

Q259.What causes mumps?

Easy
A Fungus
B Bacterium
C Deficiency of vitamins
D Virus
Human Body PPSC

Correct Answer: D

What causes mumps: Virus. The named agent or condition produces the characteristic biological changes associated with the disease.

Q260.What cells are involved in bone remodeling?

Easy
A Osteoblasts
B Osteoclasts
C Osteocytes
D All of these
Human Body PPSC

Correct Answer: D

What cells are involved in bone remodeling: All of these. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.