Showing 241–260 of 290

Q241.Which of the following constituents of pollutant exhaust in hazardous to man?

Easy
A Carbon monoxide
B Carbon dioxide
C Lease particles
D Carbon particles
Chemistry PPSC

Correct Answer: A

Carbon monoxide is constituents of pollutant exhaust in hazardous to man. This is based on the organism’s established anatomy, behavior, or biological classification.

Q242.Which of the following does not pollute the air?

Easy
A Nitrogen Dioxide
B Sulfur dioxide
C Carbon dioxide
D none of these
Chemistry PPSC

Correct Answer: A

Nitrogen Dioxide is does not pollute the air. The other listed choices share the property in the question, while this choice does not.

Q243.Which of the following elements is not present abundantly in earth’s crust ?

Easy
A Silicon
B Radium
C Aluminum
D Carbon
Chemistry PPSC

Correct Answer: B

Radium is elements is not present abundantly in earth’s crust. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q244.Which of the following gases do plants and trees give out during photosynthesis?

Easy
A Hydrogen
B Nitrogen
C Oxygen
D Carbon dioxide
Chemistry PPSC

Correct Answer: C

Oxygen is gases do plants and trees give out during photosynthesis. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q245.Which of the following is a diverse group of hydrophobic molecules?

Easy
A Carbohydrates
B Lipids
C Proteins
D Nucleic acids
Chemistry PPSC

Correct Answer: B

Lipids is a diverse group of hydrophobic molecules. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q246.Which of the following is a Non Metal that remains Liquid at room temperature?

Easy
A Phosphorous
B Bromine
C Chlorine
D Helium
Chemistry PPSC

Correct Answer: B

Bromine is a Non Metal that remains Liquid at room temperature. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q247.Which of the following is a positively charged particle emitted by a radioactive element?

Easy
A Beta Rays
B Alpha Rays
C Gamma Rays
D None of these
Chemistry PPSC

Correct Answer: B

Alpha Rays is a positively charged particle emitted by a radioactive element. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q248.Which of the following is a transition element?

Easy
A Cl
B Cu
C S
D None of these
Chemistry PPSC

Correct Answer: B

Cu is a transition element. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q249.Which of the following is not a chemical reaction ?

Easy
A Burning of coal
B Conversion of water into steam
C Digestion of food
D Burning of paper
Chemistry PPSC

Correct Answer: B

Conversion of water into steam is not a chemical reaction. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q250.Which of the following is the most toxic gas?

Easy
A Carbon dioxide
B Carbon monoxide
C Nitrogen
D Hydrogen
Chemistry PPSC

Correct Answer: B

Carbon monoxide is the most toxic gas. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q251.Which of the following is used as a lubricant?

Easy
A Graphite
B Silica
C Diamond
D Iron oxide
Chemistry PPSC

Correct Answer: A

Graphite is used as a lubricant. This is based on the organism’s established anatomy, behavior, or biological classification.

Q252.Which of the following metal occurs in free state ____?

Easy
A Lead
B Iron
C Mercury
D Copper
Chemistry PPSC

Correct Answer: A

Which of the following metal occurs in free state Lead. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q253.Which of the following will you use to remove rust stains on cloth?

Easy
A Alcohol
B Oxalic Acid Solution
C Kerosene Oil
D None of These
Chemistry PPSC

Correct Answer: B

Oxalic Acid Solution is will you use to remove rust stains on cloth. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q254.Which of the gas is not known as green house gas?

Easy
A Methane
B Nitrous oxide
C Carbon dioxide
D Hydrogen
Chemistry PPSC

Correct Answer: D

Hydrogen is of the gas is not known as green house gas. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q255.Which one of the following elements the drum of a Photostat machine is made up of: ____?

Easy
A Aluminium
B Selenium
C Barium
D None of these
Chemistry PPSC

Correct Answer: B

Which one of the following elements the drum of a Photostat machine is made up of: Selenium. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q256.Which one of the following gases is readily soluble in water at room temperature?

Easy
A Chlorine
B Nitrogen
C Ammonia
D Carbon dioxide
Chemistry PPSC

Correct Answer: C

Ammonia is of the following gases is readily soluble in water at room temperature. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q257.Which one of the following is a bio molecule?

Easy
A Formic Acid
B Tartic Acid
C Glutamic Acid
D Glutaric Acid
Chemistry PPSC

Correct Answer: C

Glutamic Acid is of the following is a bio molecule. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q258.Which one of the following is also called Stranger Gas?

Easy
A Neon
B Argon
C Xenon
D Nitrous oxide
Chemistry PPSC

Correct Answer: C

Xenon is of the following is also called Stranger Gas. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q259.Which one of the following is not a radioactive element ?

Easy
A Cadmium
B Thorium
C Radium
D Uranium
Chemistry PPSC

Correct Answer: A

Cadmium is of the following is not a radioactive element. Its composition and chemical or physical behavior give it the stated classification or property.

Q260.Which one of the following is the main culprit in the thinning of Ozone layer in the earth’s stratosphere?

Easy
A Carbon dioxide
B Chlorofluorocarbons
C Nitrogen oxides
D Methane
Chemistry PPSC

Correct Answer: B

Chlorofluorocarbons is of the following is the main culprit in the thinning of Ozone layer in the earth’s stratosphere. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.