Showing 241–260 of 273

Q241.Which one of the following is applicable to the planet ‘Venus’?

Easy
A Smallest
B Brightest
C Most dense
D Largest
Planets PPSC

Correct Answer: B

Brightest is of the following is applicable to the planet ‘Venus’. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q242.Which one of the following is true?

Easy
A The moon has both atmosphere and magnetic field
B The moon has no atmosphere or magnetic field
C The moon has atmosphere but no magnetic field
D The moon has magnetic field but no atmosphere
Planets PPSC

Correct Answer: B

The moon has no atmosphere or magnetic field is of the following is true. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q243.Which Planet has purple rocks according to NASA ?

Easy
A Jupitar
B Neptune
C Earth
D Mars
Planets PPSC

Correct Answer: D

Mars is Planet has purple rocks according to NASA. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q244.Which planet in our solar system has the most gravity?

Easy
A Jupiter
B Mercury
C Venus
D Neptune
Planets PPSC

Correct Answer: A

Jupiter is planet in our solar system has the most gravity. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q245.Which Planet is also known as Winter Planet?

Easy
A Mercury
B Earth
C Jupiter
D Uranus
Planets PPSC

Correct Answer: C

Jupiter is Planet is also known as Winter Planet. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q246.which Planet is Called Earth’s Sister?

Easy
A Mercury
B Venus
C Mars
D Neptune
Planets PPSC

Correct Answer: B

Venus is Planet is Called Earth’s Sister. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q247.Which Planet is Called Great Red Spot?

Easy
A Neptune
B Mars
C Jupiter
D Mercury
Planets PPSC

Correct Answer: C

Jupiter is Planet is Called Great Red Spot. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q248.Which planet is called Lopsided planet” ?

Easy
A Mercury
B Venus
C Uranus
D Saturn
Planets PPSC

Correct Answer: C

Uranus is planet is called Lopsided planet”. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q249.Which planet is called red planet”?

Easy
A Mars
B Venus
C Jupiter
D Saturn
Planets PPSC

Correct Answer: A

Mars is planet is called red planet”. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q250.Which Planet is known as Watery Planet?

Easy
A Earth
B Mars
C Jupiter
D Mercury
Planets PPSC

Correct Answer: A

Earth is Planet is known as Watery Planet. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q251.Which planet is losing its atmosphere at faster than the earth?

Easy
A Mecury
B Venus
C Mars
D Jupiter
Planets PPSC

Correct Answer: C

Mars is planet is losing its atmosphere at faster than the earth. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q252.Which planet is much brighter in our solar system?

Easy
A Earth
B Venus
C Mercury
D Jupiter
Planets PPSC

Correct Answer: B

Venus is planet is much brighter in our solar system. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q253.Which planet looks reddish in the night sky ?

Easy
A Jupiter
B Saturn
C Mars
D MercurY
Planets PPSC

Correct Answer: C

Mars is planet looks reddish in the night sky. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q254.Which planet of our solar system is name after a female?

Easy
A Uranus
B Saturn
C Venus
D Mercury
Planets PPSC

Correct Answer: C

Venus is planet of our solar system is name after a female. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q255.Which planets are called ice giants?

Easy
A Outer planets (Uranus and Neptune)
B Outer planets
C Saturn, Jupiter and Mercury
D Venus and Uranus
Planets PPSC

Correct Answer: A

Outer planets (Uranus and Neptune) is planets are called ice giants. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q256.Which planets of our solar system rotate clockwise?

Easy
A Venus and Uranus
B Mercury and Venus
C Uranus and Neptune
D None of these
Planets PPSC

Correct Answer: A

Venus and Uranus is planets of our solar system rotate clockwise. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q257.Which planets rotate in the opposite direction of the other planets?

Easy
A Saturn and Jupiter
B Jupiter and Neptune
C Saturn, Jupiter and Mercury
D Venus and Uranus
Planets PPSC

Correct Answer: D

Venus and Uranus is planets rotate in the opposite direction of the other planets. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q258.Which region of the Moon is known as Dark side?

Easy
A Equator
B South Pole
C North Pole
D None of these
Planets PPSC

Correct Answer: B

South Pole is region of the Moon is known as Dark side. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q259.Who among the following discovered the sunspots?

Easy
A Johannes Kepler
B Einstein
C Copernicus
D Galileo
Planets PPSC

Correct Answer: D

Galileo among the following discovered the sunspots. Astronomical observations and measurements establish this relationship among the relevant celestial bodies.

Q260.Why the colour of the Ocean appears blue?

Easy
A Because the sunlight falling on it is scattered.
B Because the sunlight falling on it is absorbed.
C Because the sunlight falling on it is refracted.
D Because the sunlight falling on it is reflected.
Planets PPSC

Correct Answer: A

The ocean appears blue mainly because water absorbs longer red wavelengths more strongly while blue light is scattered and returned to our eyes. Reflection of the sky can also influence its visible colour.