FILTER BY SUBTOPIC

Showing 241–260 of 395

Q241.حضرت ام حبیبہ رضی اللہ عنہا کس صحابی کی بہن تھیں؟

Easy
A حضرت امیر معاویہ رضی اللہ عنہ
B حضرت عکرمہ رضی اللہ عنہ
C حضرت زبیر رضی اللہ عنہ
D ان میں سے کوئی نہیں
Other PMS 2022

Correct Answer: A

درست جواب ”حضرت امیر معاویہ رضی اللہ عنہ“ ہے، کیونکہ یہی سوال میں پوچھی گئی حقیقت یا اصطلاح کی صحیح وضاحت کرتا ہے۔

Q242.امام ابو حنیفہ کہاں دفن ہیں؟

Easy
A مکہ مکرمہ
B مدینہ منورہ
C بغداد
D ان میں سے کوئی نہیں
Other PMS 2022

Correct Answer: C

درست جواب ”بغداد“ ہے، کیونکہ یہی سوال میں پوچھی گئی حقیقت یا اصطلاح کی صحیح وضاحت کرتا ہے۔

Q243.شاہ ولی اللہ کی کتاب ”الفوز الکبیر فی اصول التفسیر“ کے تیسرے باب کا عنوان کیا ہے؟

Easy
A القرآن العظیم
B نظم القرآن
C شرح غریب القران
D ان میں سے کوئی نہیں
Other PPSC 2022

Correct Answer: B

درست جواب ”نظم القرآن“ ہے، کیونکہ یہی سوال میں پوچھی گئی حقیقت یا اصطلاح کی صحیح وضاحت کرتا ہے۔

Q244.نبی کریم صلی اللہ علیہ وسلم کی بیٹی حضرت ام کلثوم رضی اللہ عنہا نے وفات کب پائی؟

Easy
A 9 ہجری
B 10ہجری
C 11 ہجری
D ان میں سے کوئی نہیں
Other PPSC 2022

Correct Answer: A

درست جواب ”9 ہجری“ ہے، کیونکہ یہی سوال میں پوچھی گئی حقیقت یا اصطلاح کی صحیح وضاحت کرتا ہے۔

Q245.مہایان کا تعلق کس مذہب سے ہے؟

Easy
A یعیسائ
B بدھ ازم
C یہودی
D ان میں سے کوئی نہیں
Other PPSC 2022

Correct Answer: B

درست جواب ”بدھ ازم“ ہے، کیونکہ یہی سوال میں پوچھی گئی حقیقت یا اصطلاح کی صحیح وضاحت کرتا ہے۔

Q246.امامِ عزیمت کسے کہا جاتا ہے؟

Easy
A امام احمد بن حنبل
B امام شافعی
C امام مالک
D امام ابو حنیفہ
Other PPSC 2022

Correct Answer: A

درست جواب ”امام احمد بن حنبل“ ہے، کیونکہ یہی سوال میں پوچھی گئی حقیقت یا اصطلاح کی صحیح وضاحت کرتا ہے۔

Q247.”امام الفقہاء“ کس کا لقب ہے؟

Easy
A حضرت معاذ بن جبل
B حضرت زید بن ثابت
C حضرت حمزہ
D حضرت سلیمان فارس
Other PPSC 2022

Correct Answer: A

درست جواب ”حضرت معاذ بن جبل“ ہے، کیونکہ یہی سوال میں پوچھی گئی حقیقت یا اصطلاح کی صحیح وضاحت کرتا ہے۔

Q248.شاہ ولی اللہ نے فنونِ تفسیر میں مفسرین کے کتنے گروہ بتائے ہیں؟

Easy
A 5
B 6
C 7
D 8
Other PPSC 2022

Correct Answer: C

درست جواب ”7“ ہے، کیونکہ یہی سوال میں پوچھی گئی حقیقت یا اصطلاح کی صحیح وضاحت کرتا ہے۔

Q249.Who wrote the book Introduction to islam:

Easy
A Dr. Muhammad Hamid Ullah
B
C
D
Other PPSC 2022

Correct Answer: A

Dr. Muhammad Hamid Ullah wrote the book Introduction to islam:.

Q250.According to Objective Resolution sovereignty over the entire Universe belongs to:

Easy
A Allah Almighty
B Governmet of Pakistan
C People of Pakistan
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: A

Allah Almighty is the correct factual response to “According to Objective Resolution sovereignty over the entire Universe belongs to:”.

Q251.Age of Hazrat Usman (RA) at the time of martyrdom?

Easy
A 80
B 90
C 70
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: A

80 is the correct factual response to “Age of Hazrat Usman (RA) at the time of martyrdom”.

Q252.Hazrat Imam Hussain (R.A) Wife Shahr Bano was the daughter of

Easy
A yazdgard lll
B Abdur Rahman
C Abad Bin Malik
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: A

Yazdgard lll is the correct factual response to “Hazrat Imam Hussain (R.A) Wife Shahr Bano was the daughter of”.

Q253.Jang-e-Yamama fought in the era of?

Easy
A Hazrat Abu Bakar RA
B Hazrat Umar RA
C Hazrat Usman RA
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: A

Hazrat Abu Bakar RA is the correct factual response to “Jang-e-Yamama fought in the era of”.

Q254.Who is known as"Conquer of Egypt"?

Easy
A Umar Bin Al Aas RA
B Hazrat Saad Bin Abi Waqas RA
C Hazrat Abu Ubaida Bin al Jarah RA
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: A

Umar Bin Al Aas RA is the correct factual response to “Who is known as"Conquer of Egypt"”.

Q255.During the Khilafat Movement Maulana Muhammad Ali Johar Advised Muslim to migrate to?

Easy
A Egypt
B Afghanistan
C Syria
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: B

Afghanistan is the correct factual response to “During the Khilafat Movement Maulana Muhammad Ali Johar Advised Muslim to migrate to”.

Q256.Which of the following is not caretaker prime minister of Pakistan?

Easy
A Balakh Sher Mazari
B Moin Ul Haq
C Malik Meraj Khalid
D All of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: B

Moin Ul Haq is not caretaker prime minister of Pakistan.

Q257.First recipient of Nishan-e-Haider?

Easy
A Capt. Muhammad Sarwar
B Rashid Minhas,
C Major Tufail Muhammad
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: A

Capt. Muhammad Sarwar is the correct factual response to “First recipient of Nishan-e-Haider”.

Q258.Khilafat Committee was formed in which city?

Easy
A Delhi
B Bombay
C Calcutta
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: B

Bombay is the correct factual response to “Khilafat Committee was formed in which city”.

Q259.Inam Land in Mughal Period assigned to which People?

Easy
A Teachers
B Doctors
C Ulema and Scholars
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: C

Ulema and Scholars is the correct factual response to “Inam Land in Mughal Period assigned to which People”.

Q260.In which Movement Claimed lend belongs to Allah no one can levied tax and rule?

Easy
A Farazi movement
B Islamic movement
C Reshmi Roomal
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: A

Farazi movement is the correct factual response to “In which Movement Claimed lend belongs to Allah no one can levied tax and rule”.