Showing 241–249 of 249

Q241.Which Muslim leader called the Quit India Movement an anti-Muslim action of Congress?

Easy
A Quaid-e- Azam
B Liaqat Ali khan
C Fazal-ul-Haq
D None of these
Major Political Events PPSC 2021

Correct Answer: A

Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah described the Quit India Movement as an anti-Muslim action by Congress.

Q242.When was Pakistan’s first census held?

Easy
A 1947
B 1951
C 1955
D None of these
Major Political Events PPSC 2021

Correct Answer: B

Pakistan's first census was conducted in 1951.

Q243.Which is Pakistan’s major cash crop?

Easy
A Cotton
B Wheat
C Rice
D None of these
Major Political Events PPSC 2021

Correct Answer: A

Cotton is a major cash crop of Pakistan.

Q244.Who is the administrative head of a province in Pakistan?

Easy
A Secretary
B Chief Secretary
C Chief Minister
D None of these
Major Political Events PPSC 2021

Correct Answer: B

The Chief Secretary is the administrative head of a province.

Q245.Who was the first woman Deputy Chairperson of Pakistan’s Senate?

Easy
A Dr. Noor Jahan
B Robina Khalid
C Shaista Pervez
D None of these
Major Political Events PPSC 2021

Correct Answer: A

Dr. Noor Jahan (Panezai) became the first woman Deputy Chairman of the Senate of Pakistan.

Q246.In which year did the Rawalpindi Conspiracy Case begin?

Easy
A 1950
B 1951
C 1952
D None of these
Major Political Events PPSC 2021

Correct Answer: B

The Rawalpindi Conspiracy Case was initiated in 1951.

Q247.Under which article of Pakistan’s Constitution was Pervez Musharraf tried for high treason?

Easy
A Article 12
B Article 6
C Article 260
D None of these
Constitution of 1973 PPSC 2021

Correct Answer: B

Article 6 of Pakistan’s Constitution concerns high treason.

Q248.Who abrogated 1962 Constitution and become CMLA?

Easy
A Ayub khan
B Yahya khan
C Zulfiqar Ali Bhutto
D None of these
Constitution of 1973 PPSC 2021

Correct Answer: B

General Yahya Khan abrogated the 1962 Constitution and became Chief Martial Law Administrator in 1969.

Q249.Which party reign when 18th amendment passed?

Easy
A PPP
B PMLN
C PMLQ
D None of these
Constitution of 1973 PPSC 2021

Correct Answer: A

The PPP-led government was in power when the 18th Amendment was passed in 2010.