FILTER BY SUBTOPIC

Showing 241–260 of 752

Q241.The 'Objectives Resolution' was presented in the Constituent Assembly of Pakistan by whom?

Medium
A Quaid-e-Azam
B Liaquat Ali Khan
C Chaudhry Muhammad Ali
D Khawaja Nazimuddin
General FPSC 2025

Correct Answer: B

Correct Answer: Liaquat Ali Khan. Liaquat Ali Khan, the first Prime Minister, presented the Objectives Resolution on March 7, 1949, and it passed on March 12, 1949.

Q242.Under the 1973 Constitution of Pakistan, which chamber represents the provinces equally?

Medium
A National Assembly
B Senate
C Supreme Court
D National Economic Council
General FPSC 2025

Correct Answer: B

Correct Answer: Senate. The Senate of Pakistan provides equal representation to all provinces, whereas the National Assembly represents populations.

Q243.Where is the natural rock formation Princess of Hope located?

Easy
A Baluchistan
B Punjab
C Sindh
D Khyber Pakhtunkhwa
General PPSC 2025

Correct Answer: A

Q244.PPP government started the benazir Income Support Programme (BISP) in which year?

Easy
A 2010
B 2007
C July 2008
D 2009
General PPSC 2025

Correct Answer: C

Q245.Monsoon winds enter Pakistan from which side?

Easy
A Southeast
B East
C west
D North
General PPSC 2025

Correct Answer: A

Q246.Pakistan joined which block from 1979?

Easy
A SEATO
B CENTO
C NAM
D OIC
General PPSC 2025

Correct Answer: C

Q247.First hockey gold medal won by Pakistan in Olympics?

Easy
A 1972
B 1956
C 1964
D 1960
General PPSC 2025

Correct Answer: D

Q248.Cause of deforestation in Pakistan?

Easy
A Overgrazing
B Natural Disasters
C Industrialization
D Climate Change
General PPSC 2025

Correct Answer: C

Q249.The Green Revolution in Pakistan occurred during which decade?

Easy
A 1970s
B 1940s
C 1960s
D 1950s
General PPSC 2025

Correct Answer: C

Q250.The National Oil Refinery of Pakistan is located in which city?

Easy
A Multan
B Lahore
C Karachi
D Islamabad
General PPSC 2025

Correct Answer: C

Q251.Which of the following is a cash crop of Pakistan?

Easy
A Barley
B Wheat
C Cotton
D Maize
General PPSC 2025

Correct Answer: C

Q252.Which newspaper is published from both Pakistan and the UK?

Easy
A Nawa-i-Waqt
B Dawn
C Jang
D The Nation
General PPSC 2025

Correct Answer: C

Q253.hich is the best-selling English newspaper in Pakistan?

Easy
A The Express Tribune
B The Nation
C Pakistan Today
D Dawn
General PPSC 2025

Correct Answer: D

Q254."If there is any trouble in Asia, the only country that will stand by you is Pakistan,,,, as long as you will remember that, I have no doubt that our friendship will grow" who stated this?

Easy
A Imran Khan
B Ayub Khan
C Bhutto
D Zia ul HAq
General PPSC 2025

Correct Answer: B

Q255.Which of the following is the Sindhi Party?

Easy
A MQM
B ALM
C PPP
D All of these
General PPSC 2025

Correct Answer: D

Q256.What is the minimum age required to vote in Pakistan?

Easy
A 25 years
B 16 years
C 18 years
D 17 years
General PPSC 2025

Correct Answer: C

Q257.Who is the current Foreign Minister of Pakistan as of 2025?

Easy
A Khawaja Asif
B Bilawal Bhutto Zardari
C Shah Mahmood Qureshi
D Senator Muhammad Ishaq Dar
General PPSC 2025

Correct Answer: D

Q258.Which dam is currently under construction in pakistan?

Easy
A Mangla Dam
B Bhakra Dam
C Diamer-Basha Dam
D Ting Tangi Dam
General PPSC 2025

Correct Answer: C

Q259.Which Mughal emperor was most famous for his calligraphy skills?

Easy
A Akbar
B Jahangir
C Babur
D Shah Jahan
General PPSC 2025

Correct Answer: B

Q260.Pakistan's culture is strongly influenced by which region?

Easy
A Africa
B South Asia
C North America
D Australia
General PPSC 2025

Correct Answer: B