Showing 241–260 of 314

Q241.Who was the founder of the Unionist Party?

Easy
A Liaqat Ali Khan
B Sir Fazal Hussain
C Molana Fazal ul Haq
D Syed Amir Hassan
Liaquat Ali Khan PPSC 2025

Correct Answer: B

Q242.Quaid e Azam frequently visited which place during National movement:

Easy
A Islamia College Peshawar
B Govt. College Lahore
C State Bank of Pakistan
D All of these
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2025

Correct Answer: A

Q243.Rawalpindi Conspiracy was initiated against which PM of Pakistan ?

Easy
A Khawaja Nizamudin
B Hussain Shaheed
C Liaqat Ali Khan
D Nawaz Sharif
Liaquat Ali Khan PPSC 2025

Correct Answer: C

Q244.Lenin Peace prize was awarded to which Pakistani?

Easy
A Faizz Ahmed Faiz
B Liaqat Ali Khan
C M. Ali Bogra
D None of these
Liaquat Ali Khan PPSC 2025

Correct Answer: A

Q245."Spirit of Islam" book was written by?

Easy
A Quaid-e-Azam
B Syed Ameer Ali
C Allama Iqbal
D Sir Syed
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2022

Correct Answer: B

"Spirit of Islam" book was written by Syed Ameer Ali.

Q246.When did Quaid-e-Azam join All India Muslin ( league)?

Easy
A 1912
B 1911
C 1913
D 1914
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2022

Correct Answer: C

1913 is the correct factual response to “When did Quaid-e-Azam join All India Muslin ( league)”.

Q247.Who Presented Lahore Resolution (Pakistan .Resolution) on 23rd March, 1940?

Easy
A Liaqat Ali Khan
B Quaid-e-Azam
C AK FazulUl Haq
D Ch. Rehmat Ali
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2022

Correct Answer: C

AK FazulUl Haq is the correct factual response to “Who Presented Lahore Resolution (Pakistan.Resolution) on 23rd March, 1940”.

Q248.Where is Quaid-e-Azam tomb situated?

Easy
A Multan
B Lahore
C Karachi
D None of these
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2022

Correct Answer: C

Quaid-e-Azam tomb situated is located in Karachi.

Q249.When did Liaqat Ali Khan join Muslim League?

Easy
A 1921
B 1922
C 1923
D 1928
Liaquat Ali Khan PPSC 2022

Correct Answer: C

1923 is the correct factual response to “When did Liaqat Ali Khan join Muslim League”.

Q250.Who wrote the book 'Jinnah, Creator of Pakistan'?

Easy
A Muhammad Ali
B Hector Bolitho
C Stanley Wolpert
D K. K Aziz
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2022

Correct Answer: B

Hector Bolitho wrote the book 'Jinnah, Creator of Pakistan'.

Q251.Qazi Muhammad Issa was close friend of?

Easy
A Quaid-e-Azam
B Abdullah Haroon
C Allama Iqbal
D Maulana Zafar Ali Khan
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2022

Correct Answer: A

Quaid-e-Azam is the correct factual response to “Qazi Muhammad Issa was close friend of”.

Q252.Quaid-e-Azam resigned from imperial Legislative Council due to ________.

Easy
A Lucknow pact
B Rowlatt Act
C Simon Commission
D None of these
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2022

Correct Answer: B

Quaid-e-Azam resigned from imperial Legislative Council due to Rowlatt Act..

Q253.The Rawalpindi Conspiracy (also known as the Rawalpindi Conspiracy Case) was attempted coup d'\u00e9tat against

Easy
A Liaqat Ali Khan
B Muhammad Ali Bogra
C Khawaja Nazim ud din
D None of these
Liaquat Ali Khan PPSC 2022

Correct Answer: A

Liaqat Ali Khan is the correct factual response to “The Rawalpindi Conspiracy (also known as the Rawalpindi Conspiracy Case) was attempted coup d'\u00e9tat against”.

Q254.Who was the first President of Pakistan

Easy
A Malik Ghulam Muhammad
B Muhammad Ali Jinnah
C Sikandar Mirza
D Khawaja Nazimuddin
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2022

Correct Answer: B

Muhammad Ali Jinnah is the correct factual response to “Who was the first President of Pakistan”.

Q255.Who presented 14 points apart from Quaid-e-Azam

Easy
A Inayatullah Khan Mashriqi
B Abul Kalam Azad
C Nehru
D Muhammad Ali Bogra
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2022

Correct Answer: A

Inayatullah Khan Mashriqi is the correct factual response to “Who presented 14 points apart from Quaid-e-Azam”.

Q256.Who presided over the first meeting of the Pakistan Constituent Assembly

Easy
A JN Mandal
B Quaid-e-Azam
C Liaqat Ali Khan
D None of these
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2022

Correct Answer: C

Liaqat Ali Khan is the correct factual response to “Who presided over the first meeting of the Pakistan Constituent Assembly”.

Q257.What is the name of Quaid-e-Azam daughter

Easy
A Rehana
B Farzana
C Dina Wadia
D Rukhsana
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2022

Correct Answer: B

The name of Quaid-e-Azam daughter is Farzana.

Q258.Jinnah's 14 points were the Muslim's reply to the?

Easy
A Simon Commission
B Nehru Report
C Lucknow Pact
D Communal award
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2022

Correct Answer: B

Nehru Report is the correct factual response to “Jinnah's 14 points were the Muslim's reply to the”.

Q259.Who delivered Allahabad Address?

Easy
A Liaqat Ali Khan
B Allama Iqbai
C Quaid-e-Azam
D None of these
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2022

Correct Answer: A

Liaqat Ali Khan is the correct factual response to “Who delivered Allahabad Address”.

Q260.Who was the Muslim leader of first Round Table Conference?

Easy
A Quaid-e-Azam
B Allama Iqbal
C Sir Agha Khan
D None of these
Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah PPSC 2022

Correct Answer: C

Sir Agha Khan is the correct factual response to “Who was the Muslim leader of first Round Table Conference”.