Showing 241–260 of 364

Q241.When did Lord Curzon announce partition of Bengal? 16 Oct 1904 16 Oct 1905 16 Oct

Easy
A 1906
B 16
C Oct
D 1907
Independence of Pakistan PPSC 2020

Correct Answer: B

Q242.Mohanlal Karamchand Gandhi renounced his formal membership of the congress in:

Easy
A 1934
B 1940
C 1946
D 1947
Independence of Pakistan PPSC 2020

Correct Answer: A

Q243.Who among the following chaired the annual meeting of All India Muslim League in 1907?

Easy
A Salim Ullah
B Viqar ul Mulk
C Adam Jee Peerbhoy
D Agha Khan
Independence of Pakistan PPSC 2020

Correct Answer: C

Q244.Charter of Democracy was signed between Pakistan Pople's Party and Pakistan Muslim League on May 14,2006 in :

Easy
A Edinburgh
B London
C Geneva
D Berlin
Independence of Pakistan PPSC 2020

Correct Answer: B

Q245.Where was all India Muslim league founded in 1906?

Easy
A Dhaka
B Alllahabad
C Delhi
D Lucknow
Independence of Pakistan PPSC 2020

Correct Answer: A

Q246.Which Muslim leader left the politics after the cancellation of the partition of Bengal?

Easy
A Nawab Salimullah Khan
B Khizer Khan
C Sir Sayyad Ahmad Khan
D Najeeb-ullah \n
Independence of Pakistan PPSC 2020

Correct Answer: A

Q247.Who is the first president of all India Muslim league

Easy
A Agha Khan III
B Agha Khan II
C Agha Khan IV
D None of these
Independence of Pakistan PPSC 2020

Correct Answer: A

Q248.Who named the name of all India Muslim League ?

Easy
A Nawab Saleemullah Khan
B Molana Ali Johar
C Mohsin ul Mulk
D Waqar ul Mulk
Independence of Pakistan PPSC 2020

Correct Answer: A

Q249.Nehru Report was produced by Motilal Nehru in__________

Easy
A 1925
B 1928
C 1930
D 1932
Independence of Pakistan PPSC 2020

Correct Answer: B

Q250.Who named the name of all india Muslim League?

Easy
A Nawab Saleem Ullah Khan
B Molana Ali Johaer
C Mohsin ul Mulk
D Waqar ul Mulk
Independence of Pakistan PPSC 2020

Correct Answer: A

Q251.Swadeshi movement was launched to reverse the ---------:

Easy
A Annexiation of Kashmir
B Partition of Bengal
C Shifting capital of India
D Separation of Sindh from Bombay
Independence of Pakistan PPSC 2020

Correct Answer: B

Q252.Who was appointed as the first President of All India Muslim League?

Easy
A Nawab Mohsin-ul-Mulk
B Nawab Viqar-ul-Mulk
C Nawab Saleemullah
D Sir Agha Khan
Independence of Pakistan PPSC 2020

Correct Answer: D

Q253.When was the first session of the first Constituent Assembly of Pakistan held?

Easy
A 11 August, 1947
B 14 August, 1947.
C 19 August, 1947
D None of thse
Independence of Pakistan PPSC 2020

Correct Answer: D

Q254.Sindh was separated from Bombay in?

Easy
A 1929
B 1935
C 1937
D 1947
Independence of Pakistan PMS 2020

Correct Answer: B

Q255.In the Government of India Act 1935, the sub. continent was divided into

Easy
A 10 provinces
B 11 provinces
C 9 provinces
D 12 provinces
Independence of Pakistan PPSC 2020

Correct Answer: B

Q256.The Constitution of the All India Muslim League was drafted by a Committee in 1907 headed by

Easy
A Nawab Viqar-ul-Mulk
B Nawab Mohsin-ul-Mulk
C Mualana Muhammad Ati Jauhar
D Justice Shah Din
Independence of Pakistan PPSC 2020

Correct Answer: D

Q257.The Government of India Act 1935, divided the country into

Easy
A Seven Provinces
B Nine Provinces
C Eleven Provinces
D Thirteen Provinces
Independence of Pakistan PPSC 2020

Correct Answer: C

Q258.In the Provincial Election of 1937, All India Muslim League won largest number of seats in the

Easy
A United Provinces (UP)
B Sindh Province
C Punjab Province
D Central Provinces (CP)
Independence of Pakistan PPSC 2020

Correct Answer: A

Q259.Identify the Secretary of State for India who led the Cabinet Mission in 1946

Easy
A Sir Srafford Cripps
B A.V Alexander
C Lord Pethick Lawrence
D Sir Anthony McDonald
Independence of Pakistan PPSC 2020

Correct Answer: C

Q260.Lahore Resolution of 23rd March 1940, was seconded from Sindh Province by

Easy
A G. M. Syed
B Mekhdoom Talib ul Mula
C Abdullah Haroon
D Sir Shah Nawaz Bhutto
Independence of Pakistan PPSC 2020

Correct Answer: C