FILTER BY SUBTOPIC

Showing 2581–2600 of 3711

Q2581.Welfare administration is referred to:

Easy
A Translating social policies into a welfare progrtam
B Method of policies governance
C System of administration for social welfare
D All of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: D

All of these is the correct factual response to “Welfare administration is referred to:”.

Q2582.Pluralists' attack on sovereignty has come in the writings of :

Easy
A J S Mill
B Herbert Spencer
C Maitland
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: C

Maitland is the correct factual response to “Pluralists' attack on sovereignty has come in the writings of :”.

Q2583.Universal Adult Franchise means.

Easy
A Right to vote granted to all adult citizens
B Right to vote granted to all University graduates
C Right to vote granted to all men
D Right to vote granted to citizens who pay taxes
Other PPSC 2022

Correct Answer: A

Right to vote granted to all adult citizens is the correct factual response to “Universal Adult Franchise means.”.

Q2584.Which of the following country possesses a plural executive?

Easy
A USA
B UK
C Russia
D Switzerland
Other PPSC 2022

Correct Answer: D

Switzerland is the correct factual response to “Which of the following country possesses a plural executive”.

Q2585.The concept of extending freedom to others is propounded by:

Easy
A Lincoln
B Aristotle
C Al-Ghazali
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: A

Lincoln is the correct factual response to “The concept of extending freedom to others is propounded by:”.

Q2586.Freedom of worship and religion is termed as:

Easy
A Orthodoxy
B Secularism
C Coformity
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: B

Secularism is the correct factual response to “Freedom of worship and religion is termed as:”.

Q2587.The concept of 'legal sovereignty' was for the first time given by:

Easy
A Hobbes
B Locke
C Aristotle
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: B

Locke is the correct factual response to “The concept of 'legal sovereignty' was for the first time given by:”.

Q2588.The state capacity at home is parallel to its performance at:

Easy
A Global level
B State Level
C Regional Level
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: A

Global level is the correct factual response to “The state capacity at home is parallel to its performance at:”.

Q2589.Art of diplomacy means:

Easy
A Keep the power dry
B Difference of opinion
C Come up against
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: A

Keep the power dry is the correct factual response to “Art of diplomacy means:”.

Q2590.Historical materialism is one of the tools in

Easy
A Behaviouralism
B Utilitarianism
C Marxism
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: C

Marxism is the correct factual response to “Historical materialism is one of the tools in”.

Q2591.Who presided over meetings of House of Lords:

Easy
A Chairman
B Speaker
C Vice Chairman
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: B

Speaker is the correct factual response to “Who presided over meetings of House of Lords:”.

Q2592.The child who is born and gets qualities which are birth, gender, color, etc. are called:

Easy
A Ascribed status
B Achieved Status
C Accomplish Status
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: A

Ascribed status is the correct factual response to “The child who is born and gets qualities which are birth, gender, color, etc. are called:”.

Q2593.Which country is a former British colony?

Easy
A Mozambique
B Burma
C Vietnam
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: B

Burma is the correct factual response to “Which country is a former British colony”.

Q2594.Social contract theory help in the growth of:

Easy
A Social State
B Modern State
C Enclose State
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: B

Modern State is the correct factual response to “Social contract theory help in the growth of:”.

Q2595.Who gave six principles of realist theory:

Easy
A John Marshall
B Hans J.Morgenthau
C Montesquieu
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: B

Hans J.Morgenthau is the correct factual response to “Who gave six principles of realist theory:”.

Q2596.The concept of utility was introduced by:

Easy
A Adam Smith
B Marshall
C Jeremy Bentham
D Karl Marx
Other PPSC 2022

Correct Answer: C

The concept of utility was introduced by Jeremy Bentham.

Q2597.The first western writer to develop the systematic doctrine of sovereignty was:

Easy
A Grotius
B Plato
C T.H.Green
D Austin
Other PPSC 2022

Correct Answer: D

Austin is the correct factual response to “The first western writer to develop the systematic doctrine of sovereignty was:”.

Q2598.In which country communists exist:

Easy
A China
B USA
C Canada
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: A

China is the correct factual response to “In which country communists exist:”.

Q2599.Who is Oriana Fallaci

Easy
A Photo Grapher
B Actress
C Journalist
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: C

Journalist is the correct factual response to “Who is Oriana Fallaci”.

Q2600.Agra Fort constructed by:

Easy
A Akbar
B Shah Jahan
C Babar
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: A

Akbar is the correct factual response to “Agra Fort constructed by:”.