Showing 261–280 of 367

Q261.What do you understand by disease Insomnia”?

Easy
A Color blindness
B Depression
C Hypertension
D Inability to sleep
Human Body PPSC

Correct Answer: D

What do you understand by disease Insomnia”: Inability to sleep. The named agent or condition produces the characteristic biological changes associated with the disease.

Q262.What does A1C measure in the blood test?

Easy
A total cholestrol
B blood sugar level for three months
C fructosamine
D muscle strength
Human Body PPSC

Correct Answer: B

What does A1C measure in the blood test: blood sugar level for three months. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q263.What happens to a person who receives the wrong type of blood?

Easy
A All the arteries constrict
B All the arteries dialates
C The RBCs agglutinate
D The spleen and lymphnodes deteriorate
Human Body PPSC

Correct Answer: C

What happens to a person who receives the wrong type of blood: The RBCs agglutinate. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q264.What is Melioidosis?

Easy
A Infectious disease
B Loss of memory
C Red spot in skin
D Pain in joints
Human Body PPSC

Correct Answer: A

Melioidosis is Infectious disease. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q265.What is the body’s natural or acquired ability to resist certain diseases?

Easy
A Immunity
B Endocrine
C Exocrine
D All of above
Human Body PPSC

Correct Answer: A

The body’s natural or acquired ability to resist certain diseases is Immunity. The named agent or condition produces the characteristic biological changes associated with the disease.

Q266.What is the chemical name of vitamin E?

Easy
A Calciferol
B Tocopherol
C Riboflavin
D Phylloquinone
Human Body PPSC

Correct Answer: B

The chemical name of vitamin E is Tocopherol. Vitamins support specific metabolic and physiological functions, and their properties determine their sources, solubility, and deficiency effects.

Q267.What is the main component of bones and teeth?

Easy
A Calcium carbonate
B Calcium phosphate
C Calcium sulphate
D Calcium nitrate
Human Body PPSC

Correct Answer: B

The main component of bones and teeth is Calcium phosphate. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q268.What is the medical term for low blood sugar?

Easy
A Hypoglycemia
B Lymphoblastic leukemia
C Pulmonary edema
D Diabetes mellitus
Human Body PPSC

Correct Answer: A

The medical term for low blood sugar is Hypoglycemia. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q269.What is the one of the other name of Vitamin A”?

Easy
A Retinol
B Ascorbic Acid
C Retinol
D Thiamin
Human Body PPSC

Correct Answer: C

The one of the other name of Vitamin A” is Retinol. Vitamins support specific metabolic and physiological functions, and their properties determine their sources, solubility, and deficiency effects.

Q270.What is the rarest blood type in humans?

Easy
A O-
B O+
C AB+
D AB-
Human Body PPSC

Correct Answer: D

The rarest blood type in humans is AB-. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q271.What’s the Strongest Muscle in the Human Body based on its weight?

Easy
A Hands
B Masseter
C Neck
D Legs
Human Body PPSC

Correct Answer: B

What’s the Strongest Muscle in the Human Body based on its weight: Masseter. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q272.When WBCs greatly increased in number, they cause a disease called?

Easy
A Anaemia
B Leukaemia
C Haemophilia
D Diarrhoea
Human Body PPSC

Correct Answer: B

When WBCs greatly increased in number, they cause a disease called: Leukaemia. The named agent or condition produces the characteristic biological changes associated with the disease.

Q273.When we sleeps blood pressure____?

Easy
A Increases
B Decreases
C Remain constant
D None of these
Human Body PPSC

Correct Answer: B

When we sleeps blood pressure Decreases. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q274.Where is the uvula located in human body?

Easy
A Throat
B Stomach
C Scrotum
D
Human Body PPSC

Correct Answer: A

Throat is the location described in the question. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q275.Which among the following is responsible for producing color of human skin ___?

Easy
A Insulin
B Vitamin K
C Melanin
D DNA
Human Body PPSC

Correct Answer: C

Which among the following is responsible for producing color of human skin Melanin. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q276.Which blood cells are called ‘Soldiers’ of the body ?

Easy
A WBC
B Platelets
C RBC
D All of the above
Human Body PPSC

Correct Answer: A

WBC is blood cells are called ‘Soldiers’ of the body. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q277.Which blood cells are called ‘Soldiers’ of the body?

Easy
A White Blood Cells
B Platelets
C Red Blood Cells
D None of the above
Human Body PPSC

Correct Answer: A

White Blood Cells is blood cells are called ‘Soldiers’ of the body. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q278.Which blood group is universal receiver?

Easy
A Group A
B Group B
C Group AB
D GROUP O
Human Body PPSC

Correct Answer: C

Group AB is blood group is universal receiver. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q279.Which bone in human body is not directly attached to other bones?

Easy
A Ulna
B Hyoid
C Tibia
D Cranium
Human Body PPSC

Correct Answer: B

Hyoid is bone in human body is not directly attached to other bones. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q280.Which breed of dog has a black tongue?

Easy
A Chow Chow
B Shih Tzu
C Husky
D
Human Body PPSC

Correct Answer: A

Chow Chow is breed of dog has a black tongue. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.