FILTER BY SUBTOPIC

Showing 261–280 of 395

Q261.Buland Darwaza is associated with which mosque?

Easy
A ShahMasjid
B Jamia Masjid
C Moti Masjid
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: B

Jamia Masjid is the correct factual response to “Buland Darwaza is associated with which mosque”.

Q262.Badshahi mosque is largest mosque in the world :

Easy
A 5th
B 7th
C 9th
D 20th
Other PPSC 2022

Correct Answer: B

7th is the correct factual response to “Badshahi mosque is largest mosque in the world :”.

Q263.Which of the Sufi Silsla welcom all religion faith and color equality :

Easy
A Soharwardi
B Chisti
C NaqshBandi
D Qadri
Other PPSC 2022

Correct Answer: B

Chisti is the correct factual response to “Which of the Sufi Silsla welcom all religion faith and color equality :”.

Q264.Name the tribe of Hazrat Haleema :

Easy
A Hawazin
B Tamim
C Addi
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: A

Hawazin is the correct factual response to “Name the tribe of Hazrat Haleema :”.

Q265.Which book wrote by Hazrat Ali RA

Easy
A Kashf al-Mahjub
B Nahj al -Balagha
C Kitab al-Athar
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: A

Kashf al-Mahjub is the correct factual response to “Which book wrote by Hazrat Ali RA”.

Q266.Masjid-e-Aqsa is located in the old city of:

Easy
A Jerusalem
B Gaza
C Ramallah
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: B

Masjid-e-Aqsa is located in Gaza.

Q267.When Hazrat Umar RA captured Jerusalem for the first time:

Easy
A 638 CE
B 640 CE
C 642 CE
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: B

640 CE is the correct factual response to “When Hazrat Umar RA captured Jerusalem for the first time:”.

Q268.Chairman of Council of Islamic Ideology is:

Easy
A Dr.Qibla Ayaz
B Fazul-ul-Rahmam
C Molana Sheerani
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: C

Molana Sheerani is the correct factual response to “Chairman of Council of Islamic Ideology is:”.

Q269.What is the time of Khilafah of Hazrat Ali RA:

Easy
A 4 years and 1 month
B 3 years
C 2 years
D 4 years and 9 month
Other PPSC 2022

Correct Answer: D

The time of Khilafah of Hazrat Ali RA: is 4 years and 9 month.

Q270.The establishment of Delhi Sultanate began with the Invasion of

Easy
A Muhammad Ghouri
B Muhammad Tughlaq
C Allah Uddin Khilji
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: C

Allah Uddin Khilji is the correct factual response to “The establishment of Delhi Sultanate began with the Invasion of”.

Q271.At the time when Khilafat delegation visited England in 1920, the British PM was:

Easy
A Lloyd George
B Churchill
C Chamberlain
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: B

Churchill is the correct factual response to “At the time when Khilafat delegation visited England in 1920, the British PM was:”.

Q272.Hazrat Umer (R.A) divided Muslim Empire into how many provinces?

Easy
A Seven
B Eight
C Ten
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: B

Eight is the correct factual response to “Hazrat Umer (R.A) divided Muslim Empire into how many provinces”.

Q273.The last fight against Persian in Hazrat Umar (RA) reign ;

Easy
A Nihawand
B Bewaib
C Yermuk
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: A

Nihawand is the correct factual response to “The last fight against Persian in Hazrat Umar (RA) reign ;”.

Q274.وراثت میں بیٹے کا حصہ کتنیا ہے؟

Easy
A بیٹے کا دگنا
B بیٹے کا نصف
C بیٹے کا دو تھائی
D ان میں سے کوئی نہیں
Other PPSC 2022

Correct Answer: B

درست جواب ”بیٹے کا نصف“ ہے، کیونکہ یہی سوال میں پوچھی گئی حقیقت یا اصطلاح کی صحیح وضاحت کرتا ہے۔

Q275.سو اونٹ کی دیت کس سے روایت ہے جسے نبی پاک صلی اللہ علیہ وسلم نے برقرار رکھا؟

Easy
A ہاشم بن مناف
B مرہ بن کعب
C قصی بن کلاب
D عبد المطلب
Other PPSC 2022

Correct Answer: D

درست جواب ”عبد المطلب“ ہے، کیونکہ یہی سوال میں پوچھی گئی حقیقت یا اصطلاح کی صحیح وضاحت کرتا ہے۔

Q276.To revitalize khilafat which movement launched :

Easy
A Turkish reinstate movement
B Turkish movement
C Khilafat movement
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: C

Khilafat movement is the correct factual response to “To revitalize khilafat which movement launched :”.

Q277.When Hazrat Ume Kalsoom RA died :

Easy
A 628.AD
B 630.AD
C 631.AD
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: B

630.AD is the correct factual response to “When Hazrat Ume Kalsoom RA died :”.

Q278.Maseeh ul Islam is the title of :

Easy
A Hazrat Abu Talha RA
B Hazrat Abu Zar Ghaffari RA
C Hazrat Ali RA
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: B

Hazrat Abu Zar Ghaffari RA is the correct factual response to “Maseeh ul Islam is the title of :”.

Q279.Bait ul muqadas conquered in the region of :

Easy
A Hazrat Abu Bakkar RA
B Hazrat Umar RA
C Hazrat Usman RA
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: B

Hazrat Umar RA is the correct factual response to “Bait ul muqadas conquered in the region of :”.

Q280.Maseeh ul Islam is the tittle of :

Easy
A Hazrat Abu Talha RA
B Hazrat Abu Zar Ghaffari RA
C Hazrat Ali RA
D None of these
Other PPSC 2022

Correct Answer: B

Hazrat Abu Zar Ghaffari RA is the correct factual response to “Maseeh ul Islam is the tittle of :”.