Showing 261–280 of 322

Q261.FATA merged in which province of Pakistan?

Easy
A Sindh
B Punjab
C Balouchistan
D KPK
Provinces & Territories PPSC 2022

Correct Answer: D

KPK is the correct factual response to “FATA merged in which province of Pakistan”.

Q262.Which barrage is not present in Sindh province?

Easy
A Sukkhur Barrage
B Guddu Barrage
C Taunsa Barrage
D Kotri Barrage
Provinces & Territories PPSC 2022

Correct Answer: C

Taunsa Barrage is the correct factual response to “Which barrage is not present in Sindh province”.

Q263.Ormara port is in which province?

Easy
A Punjab
B Baluchistan
C Sindh
D None of these
Provinces & Territories PPSC 2022

Correct Answer: B

Baluchistan is the correct factual response to “Ormara port is in which province”.

Q264.The biggest fort of Pakistan is?

Easy
A Kot Diji Fort
B Rani Kot Fort
C Rohtas Fort
D None of these
Provinces & Territories PPSC 2022

Correct Answer: B

The biggest fort of Pakistan is Rani Kot Fort.

Q265.Rohtas fort was built during the rule of?

Easy
A Humayun
B Babar
C Sher Shah Suri
D None of these
Provinces & Territories PPSC 2022

Correct Answer: C

Sher Shah Suri is the correct factual response to “Rohtas fort was built during the rule of”.

Q266.Kunar river is also called_____river in Pakistan?

Easy
A Chitral
B Kunhar
C Swat
D None of these
Provinces & Territories PPSC 2022

Correct Answer: A

Kunar river is also calledChitralriver in Pakistan.

Q267.Pakistan-China meets with which pass?

Easy
A Khyber
B Khunjrab
C Tochi
D None of these
Provinces & Territories PPSC 2022

Correct Answer: B

Khunjrab is the correct factual response to “Pakistan-China meets with which pass”.

Q268.The biggest fort of Pakistan is

Easy
A Kot Diji Fort
B Rani Kot Fort
C Rohtas Fort
D None of these
Provinces & Territories PMS 2022

Correct Answer: B

The biggest fort of Pakistan is Rani Kot Fort.

Q269.Ormara port is in which province

Easy
A Punjab
B Balochistan
C Sindh
D None of these
Provinces & Territories PMS 2022

Correct Answer: B

Balochistan is the correct factual response to “Ormara port is in which province”.

Q270.River Kabul joins Indus River near

Easy
A Dera Ismael Khan
B Kalabagh
C Attock
D Nowshera
Provinces & Territories PMS 2022

Correct Answer: C

Attock is the correct factual response to “River Kabul joins Indus River near”.

Q271.Ormara port is in which province of Pakistan:

Easy
A
B
C
D Balouchistan
Provinces & Territories PPSC 2022

Correct Answer: D

Balouchistan is the correct factual response to “Ormara port is in which province of Pakistan:”.

Q272.Which state of the US marked 5 February as Kashmir day by adopting a resolution by a voice vote after years of efforts by the American Pakistan advocacy group:

Easy
A
B
C New York
D
Provinces & Territories PPSC 2022

Correct Answer: C

New York is the correct factual response to “Which state of the US marked 5 February as Kashmir day by adopting a resolution by a voice vote after years of efforts by the American Pakistan advocacy group:”.

Q273.Which mountain range is located between china and Pakistan?

Easy
A
B Karakoram Range
C
D
Provinces & Territories PPSC 2022

Correct Answer: B

Karakoram Range is the correct factual response to “Which mountain range is located between china and Pakistan”.

Q274.According to Indus Water Treaty Mangla Dam build on which river?

Easy
A Chenab
B Indus
C Jhelum
D None of these
Provinces & Territories PPSC 2022

Correct Answer: C

Jhelum is the correct factual response to “According to Indus Water Treaty Mangla Dam build on which river”.

Q275.The smallest province of Pakistan by Area is

Easy
A KPK
B Sindh
C Punjab
D None of these
Provinces & Territories PPSC 2022

Correct Answer: A

The smallest province of Pakistan by Area is KPK.

Q276.Who was the first speaker of Sindh assembly in 1937 :

Easy
A Dewan Bahadur Bhoj
B Syed Miran shah
C Agha Badruddin Khan
D Pir Qurban Ali Shah
Provinces & Territories PPSC 2022

Correct Answer: B

Syed Miran shah is the correct factual response to “Who was the first speaker of Sindh assembly in 1937 :”.

Q277.When five district separated from Punjab and separate province NWFP

Easy
A 1901
B 1909
C 1932
D 1939
Provinces & Territories PPSC 2022

Correct Answer: A

1901 is the correct factual response to “When five district separated from Punjab and separate province NWFP”.

Q278.Kunar river is also Called___ river in Pakistan?

Easy
A Kunhar
B Swat
C Chitral
D None of these
Provinces & Territories PPSC 2022

Correct Answer: C

Kunar river is also CalledChitral river in Pakistan.

Q279.Rohtas fort was built in Pakistan during the rule of:

Easy
A Babar
B Humayun
C Sher Shah Suri
D None of these
Provinces & Territories PPSC 2022

Correct Answer: C

Sher Shah Suri is the correct factual response to “Rohtas fort was built in Pakistan during the rule of:”.

Q280.Zhob and kalachi river are in ____

Easy
A KPK
B Sindh
C Balochistan
D None of these
Provinces & Territories PPSC 2022

Correct Answer: C

Zhob and kalachi river are in Balochistan.