Showing 261–280 of 364

Q261.Who presided over the Simla Conference in 1945?

Easy
A Lord Minto
B Lord Wavell
C Lord Irwin
D Lord Mountbatten
Independence of Pakistan PPSC 2020

Correct Answer: B

Q262.After Sir Agha Khan, the next President of All India Muslim League was

Easy
A Viqar-ul-Mulk
B Maulana Zafar All Khan
C Raja Sahib of Mahmoodabad
D Mian Muhammad Shafi
Independence of Pakistan PPSC 2020

Correct Answer: A

Q263.The Hindu had launched "Swadeshi Movement" (to boycott English made goods) in the wake of

Easy
A The Urdu Hindi controversy 1867
B Partition of Bengal 1905
C Jatlianwala Bagh tragedy 1919
D All of above events
Independence of Pakistan PPSC 2020

Correct Answer: B

Q264.When was the National Library of Pakistan came into existence?

Easy
A 1947
B 1949
C 1955
D None of these
Independence of Pakistan PPSC 2020

Correct Answer: B

Q265.The Constituent Assembly of Pakistan passed of "Objective Resolution" in:

Easy
A 1947
B 1948
C 1949
D 1950
Independence of Pakistan PPSC 2020

Correct Answer: C

Q266.The key note of Minto-Morley reforms in 1909 was:

Easy
A Acceptance of separate electorate Muslims
B Introduction of parliamentary system
C Award of dominion status
D Total autonomy to provinces
Independence of Pakistan PPSC 2020

Correct Answer: A

Q267.When did Pakistan join International Labour Organization(ILO)

Easy
A 1945
B 1947
C 1949
D 1950
Independence of Pakistan PPSC 2020

Correct Answer: B

Q268.The Lahore Resolution was passed in:

Medium
A 1943
B 1946
C 1940
D None of these
Lahore Resolution 1940 CSS 2022

Correct Answer: C

Correct Answer: 1940.

Q269.The historic Lahore Resolution (Pakistan Resolution) was passed on which date?

Medium
A 23rd March 1940
B 14th August 1947
C 23rd March 1956
D 12th March 1949
Lahore Resolution 1940 FPSC 2026

Correct Answer: A

Adopted by the All India Muslim League at Minto Park, Lahore (FPSC 2026).

Q270.The first state to formally accede to Pakistan in 1947 was:

Medium
A Kalat
B Swat
C Bahawalpur
D Khairpur
Independence of Pakistan FPSC 2026

Correct Answer: C

The Ameer of Bahawalpur signed the accession instrument in October 1947 (FPSC 2025).

Q271.The Simla Deputation met Lord Minto in which year?

Medium
A 1905
B 1906
C 1909
D 1913
Lahore Resolution 1940 FPSC 2026

Correct Answer: B

Led by Sir Aga Khan III on October 1, 1906, demanding separate electorates (FPSC 2025).

Q272.The concept of the Two-Nation Theory was first clearly mentioned in which historic speech?

Easy
A Simla Agreement
B Lahore Resolution
C Delhi Declaration
D Allahabad Address
Independence of Pakistan PPSC 2025

Correct Answer: D

Q273.The International Monetary Fund (IMF) is a institution established in?

Easy
A 1947
B 1941
C 1944
D 1951
Independence of Pakistan PPSC 2025

Correct Answer: C

Q274.Pervez Musharraf came into power in which year?

Easy
A 2001
B 1947
C 2003
D 1999
Independence of Pakistan PPSC 2025

Correct Answer: D

Q275.When did the British Government end its control over the Indian subcontinent?

Easy
A June 3, 1947
B January 26, 1950
C July 4, 1946
D August 15, 1947
Independence of Pakistan PPSC 2025

Correct Answer: D

Q276.The Indian War of Independence took place in which year?

Easy
A 1965
B 1757
C 1947
D 1857
Independence of Pakistan PPSC 2025

Correct Answer: D

Q277.When did the Balochistan tribal leaders decide to join Pakistan?

Easy
A 14 August 1947
B 29 June 1947
C 11 August 1947
D 3 June 1947
Independence of Pakistan PPSC 2025

Correct Answer: B

Q278.Which commission came to India in 1927?

Easy
A Hunter Commission
B Cripps Mission
C Cabinet Mission
D Simon Commission
Independence of Pakistan PPSC 2025

Correct Answer: D

Q279.When was the All-India Muslim League founded?

Easy
A 1920
B 1900
C 1911
D 1906
Independence of Pakistan PPSC 2025

Correct Answer: D

Q280.Indian Independence Act was passed by the British Parliament in?

Easy
A June 1947
B July 1947
C September 1947
D None of these
Independence of Pakistan PPSC 2025

Correct Answer: B