Showing 281–300 of 367

Q281.Which chamber of human heart pumps fully oxygenated blood to aorta and hence to the body:

Easy
A Right Auricle
B Left Auricle
C Right Ventricle
D Left Ventricle
Human Body PPSC

Correct Answer: D

Left Ventricle is chamber of human heart pumps fully oxygenated blood to aorta and hence to the body:. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q282.Which element has the most % in human body?

Easy
A Oxygen 65%
B Calcium 75%
C Hydrogen 10%
D Carbon 18%
Human Body PPSC

Correct Answer: A

Oxygen 65% is element has the most % in human body. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q283.Which element has the second most % in human body?

Easy
A Oxygen 65%
B Calcium 75%
C Hydrogen 10%
D Carbon 18%
Human Body PPSC

Correct Answer: D

Carbon 18% is element has the second most % in human body. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q284.Which element has the third most % in human body?

Easy
A Oxygen 65%
B Calcium 75%
C Hydrogen 10%
D Carbon 18%
Human Body PPSC

Correct Answer: C

Hydrogen 10% is element has the third most % in human body. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q285.Which gland in the human body is called the master gland?

Easy
A Pancreas
B Thyroid
C Pituitary
D Spleen
Human Body PPSC

Correct Answer: C

Pituitary is gland in the human body is called the master gland. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q286.Which is known as ‘Lifeblood of industries’?

Easy
A Finance
B Transport
C logistic
D Supplies
Human Body PPSC

Correct Answer: A

Finance is known as the lifeblood of industry. Businesses need a continuous flow of funds to purchase inputs, pay workers, invest, and maintain operations.

Q287.Which is the hardest substance in the human body?

Easy
A Tooth enamel
B Skull
C Knee cap
D Rib
Human Body PPSC

Correct Answer: A

Tooth enamel is the hardest substance in the human body. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q288.Which of following contains cobalt?

Easy
A Vitamin K
B Chlorophyll
C Vitamin B12
D Haemoglobin
Human Body PPSC

Correct Answer: C

Vitamin B12 is of following contains cobalt. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q289.Which of following is not a digestive enzyme in human body?

Easy
A Pepsin
B Trypsin
C Gastrin
D Ptyalin
Human Body PPSC

Correct Answer: C

Gastrin is of following is not a digestive enzyme in human body. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q290.Which of the following animal has blue blood?

Easy
A Snail
B Octopus
C Spider
D All of above
Human Body PPSC

Correct Answer: D

All of above is animal has blue blood. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q291.Which of the following cells are Colourless?

Easy
A Red blood cells
B White blood cells
C Monocytes
D platelets
Human Body PPSC

Correct Answer: B

White blood cells is cells are Colourless. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q292.Which of the following disease affects the skin ?

Easy
A Rickets
B Osteoporosis
C Anemia
D Pellagra
Human Body PPSC

Correct Answer: D

Pellagra is disease affects the skin. The named agent or condition produces the characteristic biological changes associated with the disease.

Q293.Which of the following disease is spread by Fleas?

Easy
A Small pox
B Tetnus
C Typhus
D Yellow fever
Human Body PPSC

Correct Answer: C

Typhus is disease is spread by Fleas. The named agent or condition produces the characteristic biological changes associated with the disease.

Q294.Which of the following diseases is caused by virus?

Easy
A Small pox
B Tuberculosis
C Malaria
D Cholera
Human Body PPSC

Correct Answer: A

Small pox is diseases is caused by virus. The named agent or condition produces the characteristic biological changes associated with the disease.

Q295.Which of the following has not involuntary muscles?

Easy
A Bigestive System
B Blood Vessels
C Heart
D Brains
Human Body PPSC

Correct Answer: D

Brains is has not involuntary muscles. The other listed choices share the property in the question, while this choice does not.

Q296.Which of the following have maximum calorific value?

Easy
A Carbohydrates
B Fats
C Proteins
D Vitamins
Human Body PPSC

Correct Answer: B

Fats is have maximum calorific value. This description follows from the defining characteristics and established facts associated with the subject.

Q297.Which of the following helps in clotting of blood?

Easy
A Vitamin B1
B Vitamin B2
C Vitamin D
D Vitamin K
Human Body PPSC

Correct Answer: D

Vitamin K is helps in clotting of blood. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q298.Which of the Following Hormones Regulate Blood Sodium and Potassium Levels in the Body?

Easy
A Aldosterone
B Cortisol
C Glycogens
D Pheromones
Human Body PPSC

Correct Answer: A

Aldosterone is Hormones Regulate Blood Sodium and Potassium Levels in the Body. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q299.Which of the following in human body is involved in controlling blood sugar level?

Easy
A Pitutary glands
B Islets of Langerhans
C Hypothalamus
D Spleen
Human Body PPSC

Correct Answer: B

Islets of Langerhans is in human body is involved in controlling blood sugar level. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.

Q300.Which of the following in the human body is affected by leukemia?

Easy
A Blood
B Lungs
C Eyes
D Nerves
Human Body PPSC

Correct Answer: A

Blood is in the human body is affected by leukemia. This follows from the structure and normal physiological function of the relevant organ, tissue, or body system.