FILTER BY SUBTOPIC

Showing 281–300 of 3711

Q281.The procedure of shattering the gallstones and kidney stones by shockwaves is called:

Easy
A MRI
B Kidney Surgery
C Angiography (Anglography)
D Lithotripsy (Lithiotripsy)
Other PPSC 2020

Correct Answer: D

Q282.Study of Spiders is called:

Easy
A Arachnology
B Serology
C Gerontology
D None of these
Other PPSC 2020

Correct Answer: A

Q283.When a gas turns into a liquid the process is called:

Easy
A Condensation
B Evaporation
C Deposition
D Sublimation (Sulimation)
Other PPSC 2020

Correct Answer: A

Q284.Increased level of SGOT/AST in blood is an indication of:

Easy
A Hepatitis (or Myocardial Infarction - both see SGOT elevation, but clinically classic for Hepatitis)
B Myocardial infarction
C Anemia
D Tuberculosis
Other PPSC 2020

Correct Answer: A

Q285.Through which one of the following groups of countries does the Equator pass?

Easy
A Brazil, Zambia and Malaysia
B Colombia, Kenya and Indonesia
C Brazil, Sudan and Malaysia
D Venezuela, Ethiopia and Indonesia
Other PPSC 2020

Correct Answer: B

Q286.Where is "The Brandenburg Gate" located?

Easy
A Poland (Pland)
B Germany
C France
D Serbia
Other PPSC 2020

Correct Answer: B

Q287.Shandur Pass connects_____________?

Easy
A Upper Swat with Lower Swat
B Chitral with Gilgit
C Bannu with Afghanistan
D Gilgit with Kashgar
Other PPSC 2020

Correct Answer: B

Q288.Which of the following forms the coastal land?

Easy
A Tidal Creek
B Bay
C Lagoon
D All of these
Other PPSC 2020

Correct Answer: D

Q289.Bosphorus Strait connects the Black Sea with:

Easy
A The Aegean Sea
B The Red Sea
C The Marmara Sea
D The Arabian Sea
Other PPSC 2020

Correct Answer: C

Q290."Pir Panjal Hill" is a part of which range?

Easy
A Himalaya
B Hindukush
C Karakoram
D Koh-i-Sultan
Other PPSC 2020

Correct Answer: A

Q291.In which view background color will not be visible?

Easy
A Print Layout view
B Web layout view
C Reading view
D Print preview
Other PPSC 2020

Correct Answer: A

Q292.One horsepower is equal to:

Easy
A 726 Watts
B 736 Watts
C 746 Watts
D 756 Watts
Other PPSC 2020

Correct Answer: C

Q293.What is the Indirect sentence of this? He said, "I cannot drive them home".

Easy
A He said that he can't drive them home.
B He said that he couldn't drive them home.
C He asked you couldn't drive them home.
D
Other PPSC 2020

Correct Answer: B

Q294.What was the original (real) name of Abu Jahal?

Easy
A Amr bin Hisham (Amr bin Hakam / Omr bin Hasham)
B Salam bin Hakam
C Amr bin Ummayah
D
Other PPSC 2020

Correct Answer: A

Q295.Among whom was the Meesaq-e-Madina (Charter of Medina) concluded?

Easy
A Muslims and Christians
B Muslims and Jews
C Muslims, Jews, and Other Non-Muslims
D Muslims and non-Arabs
Other PPSC 2020

Correct Answer: C

Q296.The historic garden of Lahore "Shalimar Bagh" was built by:

Easy
A Akbar
B Jahangir
C Shah Jahan
D Zaib-U-Nissa
Other PPSC 2020

Correct Answer: C

Q297.The founder of 'Zimidar' (Zamindar Newspaper) was:

Easy
A Chaudhry Rehmat Ali
B Maulana Muhammad Ali Johar
C Maulana Abul Kalam Azad
D Maulana Zafar Ali Khan
Other PPSC 2020

Correct Answer: D

Q298.Under the era of which personality was the Price Control System instituted?

Easy
A Alauddin Khilji
B Akbar the Great
C Sher Shah Suri
D Ghiyath al-Din Tughluq
Other PPSC 2020

Correct Answer: A

Q299.Boshphorus strait connects the black Sea with

Easy
A The AegeanSea
B The Red Sea
C The Marmara Sea
D The Arabian Sea
Other PPSC 2020

Correct Answer: C

Q300."Pir Punjal Hill" is a part of which range?

Easy
A Himalaya
B Hindukush
C Karakoram
D Koh-i- Sultan
Other PPSC 2020

Correct Answer: A