Showing 281–300 of 342

Q281.SAPTA is a trade agreement by

Easy
A ASEAN Nations
B APEC Naions
C SAARC Naions
D EU Nations
United Nations PMS 2022

Correct Answer: C

SAARC Naions is the correct factual response to “SAPTA is a trade agreement by”.

Q282.Which English philosopher promotes liberalism?

Easy
A Hobbes
B Locke
C Laski
D None of these
United Nations PPSC 2022

Correct Answer: B

Locke is the correct factual response to “Which English philosopher promotes liberalism”.

Q283.Which western philosopher said the state of nature is paradoxical to others:

Easy
A Hobbes
B Rousseau
C Austin
D None of these
United Nations PPSC 2022

Correct Answer: A

Hobbes is the correct factual response to “Which western philosopher said the state of nature is paradoxical to others:”.

Q284.Which Muslim philosopher is a disciple of Plato and Aristotle?

Easy
A Ibn Rushd
B Al Farabi
C Ibn Sina
D Abu Bakr al-Razi
United Nations PPSC 2022

Correct Answer: B

Al Farabi is the correct factual response to “Which Muslim philosopher is a disciple of Plato and Aristotle”.

Q285.The Seven Wonders of the Ancient World discovered by:

Easy
A Herodotus
B Antipater
C Aristotle
D None of these
United Nations PPSC 2022

Correct Answer: B

Antipater is the correct factual response to “The Seven Wonders of the Ancient World discovered by:”.

Q286.Iberian Peninsula Muslim forced conversion to Christianity:

Easy
A Ethnicity
B Conversos
C Moriscos
D None of these
United Nations PPSC 2022

Correct Answer: C

Moriscos is the correct factual response to “Iberian Peninsula Muslim forced conversion to Christianity:”.

Q287.Who introduced modern history of Philosophy

Easy
A Dr Gibbon
B John lock
C Rene Descartes
D All of these
United Nations PPSC 2022

Correct Answer: C

Rene Descartes is the correct factual response to “Who introduced modern history of Philosophy”.

Q288.Which country last join SAARC :

Easy
A Afghanistan
B China
C Iran
D None of these
United Nations PPSC 2022

Correct Answer: A

Afghanistan is the correct factual response to “Which country last join SAARC :”.

Q289.Who is Current Secretary General of South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC):

Easy
A Arjun Bahadur Thapa
B Amjad Hussain
C Sial
D Golam Sarwar
United Nations PPSC 2022

Correct Answer: B

Amjad Hussain is the correct factual response to “Who is Current Secretary General of South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC):”.

Q290.Stethoscope was invented by

Easy
A Steven Sasson
B Martin Cooper
C David Hyatt
D Rene Leannce
United Nations PPSC 2022

Correct Answer: B

Stethoscope was invented by Martin Cooper.

Q291.Operation Radd UI Fassad means:

Easy
A Path to Peace
B Sharp up Cutting Strike
C Path of Salvation
D Elimination of discord
United Nations PPSC 2022

Correct Answer: D

Elimination of discord is the correct factual response to “Operation Radd UI Fassad means:”.

Q292.The first Asian UN secretary general is .

Easy
A Ban ki - moon
B U thant
C Kofi Annan
D None of these
United Nations PPSC 2022

Correct Answer: B

U thant is the correct factual response to “The first Asian UN secretary general is.”.

Q293.Penicillin was discovered by

Easy
A Waksman
B Alexandar Fleming
C Louis Pasteur
D None of these
United Nations PPSC 2022

Correct Answer: B

Penicillin was discovered by Alexandar Fleming.

Q294.Who discovered Penicilline

Easy
A Alexendar Fleming
B Edison
C Alfred Noble
D None of these
United Nations PPSC 2022

Correct Answer: A

Alexendar Fleming is the correct factual response to “Who discovered Penicilline”.

Q295.29th winter Universiade youth games held in which city :

Easy
A Moscow
B Krasnoyarsk
C Gaze
D None of these
United Nations PPSC 2022

Correct Answer: B

Krasnoyarsk is the correct factual response to “29th winter Universiade youth games held in which city :”.

Q296.Who discovered Penicillin:

Easy
A Alexander Fleming
B Edison
C Alfred Nobel
D None of these
United Nations PPSC 2022

Correct Answer: A

Alexander Fleming is the correct factual response to “Who discovered Penicillin:”.

Q297.Choose the appropriat Prepositions to complete the sentence from the given options He is ashamed ----- his misconduct

Easy
A With
B of
C By
D Around
United Nations PPSC 2022

Correct Answer: B

Of is the correct factual response to “Choose the appropriat Prepositions to complete the sentence from the given options He is ashamed ----- his misconduct”.

Q298.which of the following institute releases report From the Great Lockdown to the Great Meltdown:

Easy
A IMF
B UNCTAD
C ADB
D World Bank
United Nations PPSC 2022

Correct Answer: B

UNCTAD is the correct factual response to “which of the following institute releases report From the Great Lockdown to the Great Meltdown:”.

Q299.At the time of the 2019 paper, who was the Secretary-General of SAARC?

Easy
A Ahmad Saleem
B Amjad Hussain Sial
C Md. Golam Sarwar
D Q.A Rahim
United Nations PMS 2019

Correct Answer: B

Amjad Hussain Sial served as Secretary-General of SAARC from 2017 to 2020. Therefore, Option B is correct for the 2019 paper.

Q300.Muhammad Ibn e Zakariya Al -Razi was a Polymath physician, alchemist and philosopher from

Easy
A Iraq
B Syria
C Iran
D Morocco
United Nations PMS 2019

Correct Answer: C

Iran is the correct answer because it matches the fact or concept tested by this question.