Showing 281–300 of 364

Q281.Annulment of partition of Bengal?

Easy
A 1910
B 1911
C 1912
D 1913
Independence of Pakistan PPSC 2025

Correct Answer: B

Q282.Name of viceroy at the time when AIML formed?

Easy
A Lord Baden Powell
B Lord Wallington
C Lord Minto
D Lord Mountbatten
Independence of Pakistan PPSC 2025

Correct Answer: C

Q283.Who was the viceroy of India at the time of partition of Bengal?

Easy
A Lord Curzon
B Lord Wallington
C Lord Canning
D Lord Mountbatten
Independence of Pakistan PPSC 2025

Correct Answer: A

Q284.What was the main purpose of the formation of the All India Muslim League?

Easy
A Disband of ottoman empire
B To safeguard Muslim political rights
C Both B&A
D None of these
Independence of Pakistan PPSC 2025

Correct Answer: B

Q285.When Muslim League joined Interim Government of India:

Easy
A 1946
B 1945
C 1944
D 1943
Independence of Pakistan PPSC 2025

Correct Answer: A

Q286.Makran and Kharan regions were formally merged into Balochistan province in:

Easy
A 1947
B 1948
C 1952
D 1957
Independence of Pakistan PPSC 2025

Correct Answer: B

Q287.__ opposed Pakistan's member of UNO in __.

Easy
A Afghanistan, 1947
B Iran , 1947
C China , 1947
D None of these
Independence of Pakistan PMS 2025

Correct Answer: A

Q288.How many members were in Simla deputation:

Easy
A 21
B 35
C 37
D 30
Independence of Pakistan PPSC 2025

Correct Answer: B

Q289.NATO Formed in Which year:

Easy
A 1945
B 1947
C 1948
D 1949
Independence of Pakistan PPSC 2025

Correct Answer: D

Q290.Pakistan Joined UN in:

Easy
A 1947
B 1948
C 1949
D 1950
Independence of Pakistan PPSC 2025

Correct Answer: A

Q291.Partition of Bengal year:

Easy
A 1905
B 1915
C 1911
D None of these
Independence of Pakistan PPSC 2025

Correct Answer: A

Q292.In which year Congress recognized the Muslim league as the political party representing the Muslims for the first time?

Easy
A 1906
B 1916
C 1933
D None of these
Independence of Pakistan PPSC 2025

Correct Answer: B

Q293.The Indian war of Independence took place in?

Easy
A 1999
B 1947
C 1857
D None of these
Independence of Pakistan PPSC 2025

Correct Answer: C

Q294.FAO established in :

Easy
A Oct 1945
B Nov 1947
C June 1948
D None of these
Independence of Pakistan PPSC 2025

Correct Answer: A

Q295.First Financial Five year plan of Pakistan Period:

Easy
A 1955 to 1960
B 1950 to 1955
C 1947 to 1952
D None of these
Independence of Pakistan PPSC 2025

Correct Answer: A

Q296.Cabinet mission British members?

Easy
A 2
B 3
C 4
D None of these
Independence of Pakistan PPSC 2025

Correct Answer: B

Q297.Objective Resolution was passed in :

Easy
A 1947
B 1939
C 1949
D None of these
Independence of Pakistan PPSC 2025

Correct Answer: C

Q298.India took Kashmir issue to UN on:

Easy
A 1 Jan 1948
B 1 Jan 1949
C 1 Jan 1947
D None of these
Independence of Pakistan PPSC 2025

Correct Answer: A

Q299.When did Pakistan joined UNO:

Easy
A 30 Sep 1947
B 30 June 1946
C 30 July 1948
D None of these
Independence of Pakistan PPSC 2025

Correct Answer: A

Q300.The first international Islamic Economic Conference was held in Karachi in:

Easy
A Dec 1947
B Dec 1949
C Dec 1948
D None of these
Independence of Pakistan PMS 2025

Correct Answer: B